Петков в РСМ: Да вървим напред, да превъзмогнем егото и историята

Имаме шанс да направим истински стъпки напред
16 апр 2022 15:45, Александър Попов
207
Петков в РСМ: Да вървим напред, да превъзмогнем егото и историята
Снимка: МС

Министър-председателят Кирил Петков призова да превъзмогнем егото си, до някаква степен близка и не толкова близка история, както и да направим следващите крачки в отношенията с РС Македония, предаде БГНЕС.

Петков заяви това по време на среща с българи в град Битоля, където присъства на откриването на Българския културен център „Иван Михайлов“. В делегацията участват още вицепрезидентът Илияна Йотова, настоящият външен министър Теодора Генчовска, бившият външен министър Екатерина Захариева и др.

„Ако не работим заедно от двете страни на границата, има опасност проблеми, които сме имали през годините, да продължат. От друга страна има истинска възможност, ако се обединим, ако си протегнем ръцете във всички посоки с правителството на РСМ, имаме шанс да направим истински стъпки напред“, каза Петков.

Според него докато правителствата могат да работят по документи и различни дипломатически стъпки, които трябва да се направят, тук борбата е за сърцата и умовете на хората от двете страни на границата и това няма как да се случи на база на документи.

„Това трябва да се случи на база на общи действия, на сплотеност и на работа заедно. Това, което стана ясно в нашата коалиция, и в България като цяло, а мисля и от другата страна на границата в РСМ и в различни институции, че е време да загърбим разликите помежду си, защото стабилността на България, на РСМ, на Балканите зависят от тези общи действия“, смята премиерът.

Според него трябва да обърнем значението на термина „балканизация“.

„Нашата задача в момента е да обърнем тази дума и тя да има друго значение, използвайки общият потенциал, подавайки си ръка заедно този регион да стане най-бързо растящият в Европа. Трябва да превъзмогнем егото си, до някаква степен близка и не толкова близка история и да кажем, че е имало добри страни, имало е и не толкова добри страни. Време е да направим следващите крачки напред“, заяви Петков.

За българския премиер българите в РСМ са мост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
159 Нямаме съюзници по темата, защото западът, както и Русия, винаги са ни прецаквали, заради своите интереси. Освен самите ние, няма кой да защитава националните ни интереси. Киро е продажно ***, останалите от това марионетно правителство, също. Само вдигат шум, но не пускат кокала и слушат, каквото им заповядат отвън.
158
0
 
13
 
! Отговори
356 преди 2 години
Ние ли не ставаме,че все такива си ги избираме,прекалено доверчиви ли сме,уж не сме лоши хора поотделно,но като цяло все грешим в изборите си.
157
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тези думи просто Киро трябва да се обърне само към северомакедонците, не и към нас. Не ние крадем тяхната история, а те нашата. Киро работи като външен министър на РСМ. Оставка.
156
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и да продадеш и България, нали си бизнесмен.
155
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
148 Личи си, че е расъл по селата, докато баща му /ДС, заминава за Канада с любовницата си. То и българският му е селски. Отваря широко уста и непрекъснато повтаря "аааа".
154
1
 
8
 
! Отговори
Брън преди 2 години
Предател като всички рубла, ж,ии.
153
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този тотално изтрещя. Как се превъзмогва историята? Тя е даденост, какво има да я превъзмогваме. Не ние трябва да превъзмогваме егото си, а РСМ. Тя краде българска история, не ние тяхната, която датира от 1945. Не ние трябва да положим усилия, а РСМ. Не ние искаме членство в ЕС, а РСМ. Киро просто непрекъснато обижда българите и България.
152
1
 
17
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Народ без история не е народ. А народ държан 50 години в лъжовна история какво е??Народ ли е??
151
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаме съюзници по темата! Абсурд е държава с комунистически наратив да иска да влиза в ЕС без да го разобличила, без да е извадила агентите и всички престъления след ВСВойна. Нас ни обърнаха с хастара навън и хич не гледаха за държавните ни тайни. А сега макетата с комунизма напред.. невероятно!
150
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По правописа трудно се различава грамотен македонец от неграмотен българин.
149
1
 
23
 
! Отговори
Юху преди 2 години
Досега си мислех,че срамна работа няма,ама Киро Канадски ме разубеди.Да те плюят и да им се усмихваш заради чужди отвъдокеански интереси,ами не срамно, гнусно си е.
148
1
 
18
 
! Отговори
Канадецо преди 2 години
Киро е от новият тип западняци, които клякат пред черните. Какво може да се очаква от подобни мижитурки освен да предадат страната, народа, историята, културата, традициите, расата си.
147
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито един български политик който защитава интересите на България и милее за родината ни не трябва да стъпва при скопяните. Пълено игнориране докато не изпълнят всички договорености.Тази жалка изкуствено създадена от Коминтерна държавица дори няма право да се нарича никаква Македония.Историята и започва от 1931г.всичко преди това там е БЪЛГАРСКА история.Те и език нямат,говорят западен български диалект.
146
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка на гр индърите!!!!!
145
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Невъзможността да се открият македонски монети от средновековието доказва, че още тогава в Скопие са използвали кредитни карти.
144
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
киро подай оставка
143
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
киро, подавай оставка
142
3
 
4
 
! Отговори
северозапад преди 2 години
До ???? - Киро утре има рожден ден попрочетаох нещо за него ,расъл по селата ,учил до седми клас тук ,а после в Канада ,да но не е като нашите където все имат таксиметрови компаний в чужбина ,а те въртят геврека и сменят гуми .....
141
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Луно лунно землйо македонска
140
1
 
22
 
! Отговори
???? преди 2 години
В Канада и СаЩ българска история не се учи,ама и в България нищо не е научил.Да си ходи!!!Права е Митрофанова,че е под,лога и прокарва чужди интереси.