Нинова: Таванът на цените помага на хората

Тя смята, че има съгласие за намаляване на ДДС
20 апр 2022 18:38, Росен Стойчев
16
Нинова: Таванът на цените помага на хората
Снимка: БГНЕС

В управляващата коалиция има съгласие за намаляване на ДДС върху цените на хляба, плодовете и зеленчуците, коментира се включително и нулева ставка. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, съобщи БНР.

Тя не приема възраженията, че таван на цените би довел до сътресение на пазара.

"Как е възможно и не изчезват стоките в Испания, в Румъния, в Гърция и в Унгария - това се прилага от месеци и няма сътресения. Просто се помага на хората с таван на цените".

БСП предлага намалените приходи от промените в ДДС да бъдат компенсирани от облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества.

За вземане на окончателно решение се изчакват разчетите на финансовото министерство:

"Необходимо е финансово да се види - и това е много важно, колко по-малко приходи ще влязат от това и как те могат да бъдат компенсирани от друг приход.

Още по темата
Ето, ние даваме решение: другият приход може да дойде от облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества", посочи вицепремиерът.

Мярката ще важи не само за държавните, но и за частните дружества, подчерта Нинова:

"Защото решението да се вземе дивидент само от държавните енергийни дружества,  поставя държавният и частният сектор в неравнопоставено положение".

По думите ѝ  противоречие между партньорите в управляващата коалиция има по две теми: за въвеждане на необлагаем минимум върху доходите и за таван на цените на някои стоки.

"Спорим все още по ръста на минималната работна заплата, тоест нищо не е готово като решение", каза Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
Направо не вярвам на очите и ушите си тези докъде докараха България и незнам как и кой може да извади България от тази пропаст
11
0
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Нинова,направо преливаме т щастие от този таван на цените,но сигурно можете да вдиг нете ценитте още 2-3 етажа по-нагоре - колко му е ?! Колкото по-нависоко - толкова по- гореща " народна любов " ! Кога ли ще разбереш,че не ставате за ... нищо ?!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДДС ще намали само 20 % цената ако я намали изобщо. Остават 80 % от цената които ще се качат пак с инфлация. Не работи.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лелеле не мислех, че е възможно да се фалира държава за половин година, но тези явно са способни на това чудо. Яко се тръби по телевизията как ще се раздават щедро пари, които държавата дори вече няма. Ужасен популизъм. Инфлация не се бори като раздаваш парите на данъкоплатците и фиксираш цени, стимулирайки потреблението. То се подтиска с увеличени лихви и решаване на проблема със свеъхпечалбите на държвата от тока. Падне ли потреблението и цените ще паднат.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо не ми се мисли ако БСП не беше в това правителство.
7
0
 
6
 
! Отговори
Лллл преди 2 години
Инфлация ! С таван или без таван . Все е лошо
6
3
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Въпрос на усилия от страна на управляващите е. Въпрос на усилия е и да ни вдигнат доходите. Ние трябва да свикнем с някои неща и да не сме толкова пасивни.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нине кажи що вкарваме ГМО продукти от чужбина ?Що бяха унищожени предприятия заводи и Армия ?Къде отиват парите от оръжията 3 по износ в Европа .Кажи за златото ?Кажи що се унищожиха зеленчуци,плодове ,животни?Кажи бре американско по...........
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите вън от България!Няма значение партията,дали ще е ГЕРБ или ПП ,всичко е от едно котило.Това правителство да се маха.Реално то нищо не прави освен да краде,както всички предишни !
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ли не правят галопиращите цени с морала на хората? Вижте какво е най-често срещаното общо-градско престъпление през последния месец в пиндостанските щати. Крадат бензина и дизела от резервоарите на колите и камионите.
2
4
 
10
 
! Отговори
11 преди 2 години
Каквото ти каже комунист, прави обратното и винаги печелиш.
1
3
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Хахахааааааа, Корни да пита Жан Виденов колко му помогна таванът на цените 1996г. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Прадни щандове по магазините, цигари само с връзки :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))