Петков пред "Монд" за газа: България няма да отстъпи!

Премиерът призова Европейския съюз да окаже помощ
28 апр 2022 16:14, Елка Василева
591
Петков пред "Монд" за газа: България няма да отстъпи!
Снимка: архив, БГНЕС

В публикувано днес интервю за френския в. "Монд" българският премиер Кирил Петков защити отказа си за плащане на "Газпром" в рубли, каквото изисква Русия, и призова Европейския съюз да окаже помощ.

Запитан дали Русия действително е прекратила доставките на газ за България, Петков казва, че доставките са спрени от 9 часа на 27 април, след като правителството е било уведомено предходната вечер. На въпрос колко време може да издържи страната, премиерът отговаря, че България разполага с резерви за повече от месец, при положение, че сегашните обстоятелства се запазят.

Още по темата
"Надяваме се обаче до края на юни да завършим изграждането на новия интерконектор с Гърция. Разчитаме също на общата стратегия на Европейската комисия за покупка на втечнен газ", допълва той.

"Трябва да действаме заедно и да действаме бързо, защото ние няма да отстъпим. Никой няма право да променя едностранно условията на договора. Ако отстъпим, това ще е първото пропукване в европейското семейство, а България няма да бъда в основата на това пропукване", заявява Петков.

Запитан каква помощ очаква от ЕС, премиерът казва, че се надява на помощ за получаване на азербайджански газ възможно най-бързо. "Надяваме се също на общи покупки на втечнен природен газ. Очакваме солидарен отговор от всички европейски страни. Силни сме с единството си, а не с разногласията си, отбелязва той. Призоваваме Берлин да застане твърдо зад нас, да заяви, че е недопустимо да се плаща в рубли и че никой няма право да променя едностранно един договор", допълва той.

На въпроса защо по негово мнение "Газпром" се е насочила конкретно към България (и Полша), Петков отговаря, че според него причината е в графика на плащанията. "Ние бяхме първите, които трябваше да платим, и отказахме да платим в рубли. Мисля, че и други европейски страни ще последват".

Запитан смята ли, че Русия се опитва да дестабилизира правителството му, премиерът казва: Сигурен съм, че руската власт изобщо не харесва нашето правителство и би искала да чува по-проруски позиции в София. Самите те казаха, че биха били доволни, ако други хора заемаха постовете ни.

Във връзка с "обвиненията на българския президент Румен Радев", че "играете против интересите на страната си по въпроса за плащането на газа", Петков посочва в интервюто за "Монд", че правителството отстоява интересите на България. "Има договорни задължения и те трябва да се спазват. Най-големият интерес на България е да разполага с възможно най-разнообразни източници на енергия. Обратно, да наведем глава и да отстъпим пред един агресор в Украйна, който иска да променя договорните задължения със сила и едностранно, е нещо, което аз лично не разглеждам като интерес на България. Позицията на президента е напълно погрешна", казва българският премиер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


591
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
370
5
 
29
 
! Отговори
158 преди 2 години
Българският Зеленски.. Позьор, който продава народа си. Започвам да се страхувам докъде може да стигне, щото явно му казват отнякъде..
369
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честно казано, мислех, че по-*** премиер от Борисов не сме имали, но Петков е изключително просто момче, *** и предател на националните интереси. Жалко за хубавата държава!
368
4
 
28
 
! Отговори
ED преди 2 години
Ще отстъпиш и хоро ще играеш!
367
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 400. ПРАВ СИ. РЕВАТ ЗА ГАЗ ОТ РУСИЯ ЗАЩОТО ИМ СЕ СПРЕ СХЕМАТА ЗА КРАДЕНЕ
366
1
 
6
 
! Отговори
Кръстьо преди 2 години
Няма пък ! НЯМА, НЯМА, НЯМА, НЯМА !
365
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще отстъпи -*** , с новото правителство , за Кирчо няма място в България , мераците му са по-големи , от ВЪЗМОЖНОСТИТЕ !
364
0
 
2
 
! Отговори
Да преди 2 години
До Не... Защо да ти казваме , сам ще разбереш цената !С малко пасе и жена , не се спори !
363
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко години трябва още да чакаме , до като Кирил П. натрупа политически опит ???Нали Баце оправи Балканите , а сега и Кирчо ще ги довърши , станахме за резил да ходим със ''***'' из Европа ....
362
13
 
8
 
! Отговори
Не преди 2 години
Вой и рев за руzкото кранче газ! Кранчето за корупция от десетилетие в България. Пиха от крана газ екстремистката БZП, имат и достатъчно милионери от това. Никой не направи нищо за да спре дълбокото руско корумпиране на всички нива тук. Гледахме как никой не смее да пипне интересите на газ продавачи и посредници. Ето да това ще има вой сега. Раzев не си е още напълнил гушата, БZП ГЛАДНИ, е желаещи много за кървава газ. И кой ви каза че от РуZия газа е евтин? Кой лъже?!
361
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Кирчо , ПОЛИТИК ЛИ Е , БИЗНЕСМЕН ЛИ Е ИЛИ МАЙ Е ПРОДАЖНИК ?Вече 33г. , всичките ни управници са на едно мнение :"Важното е другите държави , да са добре '' ,... а България , кучета я яли !Аман от примитивни политици - недоносчета !
360
5
 
8
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 2 години
.....Petkov e nacionalen predatel ! Toi ne e izbiran ot naroda na Balgaria ! Toi be postaven da "upravliava " ot vanshni sili (Amerika) ! Politikata ,koiato provejda e v polza na Amerika a ne na Balgaria !!! Amerika ,niama priateli ! Tia samo polzva saotvetnite darjavi ,kakto i e ugodno ! Kraino vreme e da izgonim amerikanskite diplomati i poslannichkata im ot Balgaria !!! Prichini kolkoto iskate !!!
359
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Премиера още не му ли се изясни , че Русия може и без България !
358
2
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 2 години
До Анонименdo391 kato imate v predvid kakvo predstavliava zapadnia model na obrazovanie i go sravnite s nashia model ot predi "demokraciata" .....sevijda ,che ima ogromna razlika i tia ne e v polza na zapadnia model ! Kiro e produkt na zapadnia model . Tochno takiva kato nego balva Harvard !!! Vie da ne si mislite,che Obama e po-obrazovan ot Kiro ?!?? Tova e istinata !
357
3
 
13
 
! Отговори
сащ преди 2 години
радев е виновен.той ни излъга че кирчо и асенчо са негови и ние гласувахме за тях.колкото по бързо се срути тази коалиция толкова по добре.
356
7
 
30
 
! Отговори
? преди 2 години
Какви ги върши Петков!?... На гол тумбак, чифте пищови! Как не го е срам, да обрича цял народ на още по-голяма мизерия? Русия бълха я ухапала, като не плащаме в рубли, как другите плащат, само ние се репчим. Всичко рефлектира върху обикновените хора. Егати и тормоза. Не се заяждайте на това ниво с Русия, проявете малко далновидност г-да управляващи, не сте вие най-важни. Помислете най-сетне и за българите, дупедавци такива...
355
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се !
354
2
 
16
 
! Отговори
Тошо преди 2 години
Може би трябва да сме по-обрани при изказа си за Русия, да балансираме умело, без да навеждаме глава, да не се правим на..... видиш ли ние сме...а пък вие не сте, това не работи, няма ли приятелство, няма ....разбирателство, това е то простата истина !
353
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този некадърник е антиреклама на Харвард. Ако всички, които са завършили това прехвалено висше заведение са с такъв мозъчен капацитет, то мога само да се усмихна и да ги съжаля.
352
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тия рубли никои не е казал да плащаме в рубли просто във сместка на газпробанк понеже всички сметки на газпром са запорирани само лъжат
351
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще капуваме руски газ купен от съседите ни с надценка това е колко *** бтрябва да си да се гордееш с това