Дянков: Правителството закъсня, ще купуваме с 30-40% по-скъп газ

На първо време ще загубим, каза бившият финансов министър
Обновена: 3 май 2022 08:53 | 3 май 2022 08:40, Елка Василева
118
Дянков: Правителството закъсня, ще купуваме с 30-40% по-скъп газ
Снимка: архив, БГНЕС

„На първо време ще загубим – това трябва да е ясно. Ще загубим разликата от цената на газа, който получавахме, срещу цената на газа, който трябва да търсим около нас. И ако видим цената на газа в Гърция, който можем да купим в този късен етап, защото правителството закъсня, става въпрос за една разлика с 20-30-40 процента по-скъп газ. България това ще получи през следващите месеци”.

Още по темата
Това заяви пред Нова тв бившият финансов министър Симеон Дянков в отговор на въпрос колко ще ни струва текущата газова криза.

По думите му никой не е бил подготвен за  войната в Украйна. „Трябва да отчетем това. Правителството догонва. Но можеха да се направят някои неща веднага от този кабинет – преди месец-два, а не да се изчаква до този момента  с тази колеблива позиция за Украйна. Дали сме на страната на Украйна, дали стоим отстрани и гледаме. Видяхте, че България беше една от двете страни, на които им врътнаха кранчето. Не трябваше да се колебаем, а веднага да потърсим други начини за доставка на газ.  В Катар, в Египет – има около нас производители. Сега тепърва трябва да се направи това, но не мисля, че кабинетът е тръгнал по този път”, подчерта Дянков.

„Газът поскъпва навсякъде. И не само руският газ. В рамките до 2-3 години – до 2026 г., газът ще се увеличи два пъти. Няма вариант, при който нашият газ да стане по-евтин. Просто България е една от тези държави, при които увеличение ще се получи сега – и за в бъдеще. Това можеше да се избегне до някаква степен, ако правителството не се колебаеше толкова”, подчерта бившият финансовият министър.

Според него трябва веднага да се подпомогнат бизнесите, които ще са най-засегнати от скъпото синьо гориво. „Това е работа на икономическото министерство, което говори с общи приказки, но досега не е направило нищо”, посочи Дянков.

„Ние вече сме въвлечени във война. На нас ни спряха газа. Правителството и парламентът трябва да са много по-решителни и да застанат на страната на Украйна. Няма място за колебливост от правителството. Нито от парламента. Крайно време е да покажем от коя страна сме, иначе само губим“, категоричен беше бившият вицепремиер.  

На въпрос трябва ли да се изпрати военна помощ за Украйна, той заяви: ”Всичко, което можем да направим за Украйнаq трябва да го направим в този момент. Всичко, за което ни помоли Украйна, включително оръжие. Всичко в рамките на нашите възможности”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
11
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Трябва веднага да започнам добив на шистов газ. Имаме 90млрд. кубика само в едно находище. Това са поне 30 години потребление.
40
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво да правим,да целуваме ръцете на Шаломов ли?Той се доказа през годините,че ни мрази от сърце.Взе ни азбуката и я прехвърли на макетата,първо на нас и поляците спря газта.А защо се отказахме сами да си произвеждаме шистов газ и спряхме да търсим в Черно море...
39
6
 
9
 
! Отговори
Когато или ако ... преди 2 години
"Когато заработят всички газопроводи и колектори до края на 2023" - Когато или АКО заработят и до края на 2023 ще стане до края на 2024 и още няма да е заработило или няма да е според очкаванията. А до тогава още 4 правителства ще сменим и ще сме все по-гладни.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-накрай долази тази верна мисла до гла-ва-та и на Дянков...... Сега требе и до гла-ва-та на Петков да отиде, че да вдене, че ще купуваме 30-40%, пък може и с 60-80% по-скъп газ от сега..... Ерго, мислете актуализация на бюджета, кат' не щете нови избори
37
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зайко многознайко.Видяхме те и тебе колко струваш....
36
3
 
12
 
! Отговори
Газта е за ... преди 2 години
Всички дето пискат, че можели и без газ дали са наясно за какво е газта. Явно си мислят, че е само по бензиноколонките да си зареждаме колите. За да не пиша много проверете сами кои индустрии се нуждаят от газ за да функционират и каква е верижната реакция от липсата и от поскъпването на газта.
35
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом народът не е пред НС със сопи и тояги, значи това го устройва. И цените го устройват, и позицията спрямо Украйна го устройва, и предателството спрямо РСМ го устройва. 500г. по турско го устройваше, дойдоха една окупатори, той ги нарече освободители. После пак го окупираха същите диваци, той пак ги нарече освободители. И сега пак сме си заровили главите в пясъка, а отзад който ни хване...не ни прощава. Народ от мазохисти!
34
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не са се ***. Временно, ще е така. Когато заработят всички газопроводи и колектори до края на 2023г през България може да минава над 30 милиарда кубика газ. Което ще свали и цената много и ще увеличи приходите от транзит. Стига ревахте ,като жени. Не случайно газчром апря на България, защото виждат че газопровода почти е готов и се опитват да криват ръце , докато още има как.
33
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо няма да направят, а от посещението на Киро в Украйна разбрах, че планира две далавери, първо да препродава зърно на цяла Европа, второ да препродава украински ток на цяла Европа, явно далаверата го влече.
32
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберастските изчадия се скъсват да говорят лъжи типично в техен стил
31
4
 
5
 
! Отговори
Колко е доволен преди 2 години
Каква доволна усмивка - радва се да види, че други се о-с_р-аха повече и от него. Ама на него още му сърбаме попарата, а тия сегашните тепърва още повече ще надробят.
30
6
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
много ясно сме показали от коя страна на войната сме и затова губим! кво дрънка глупости тоя. Важното е да сме от "правилната" страна, цената няма значение, щом целият народ ще я плащат - малумници !
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредния калинко на когото не трябва да му бъде давана дума
28
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма значение, че ще е по скъп или що евтин. Тума става дума да имаш позиция с твоите съюзници. Да не се дупишш на откровени опити руската окупация да ти казва, какво да правиш. Евала ,че парламента прояви достойнство и им показа среденн пръст . Второ като ттябяа няма да ползваме газ , като общество. Ние си имаме ток. Газта изнася нашите пари на вън. Спрете употребата му , ако не е крайно наложително.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То много лесно да критикуваш като вече не си на власт. А и тоя с откраднартите от нас пари и с 200 % да поскъпне тока му е все тая.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дянков - винаги много точен! Постната пица става още по-постна.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сега пища с боб, за да е евтин газа ли?
24
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това правителство дойде, за да ни довърши, то е ясно. На украинците поне им наливат пари, за да им играят по свирката, а ние само громим населението с нови и нови трагични изненади.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този мр.ъсник ми открадна 8000 лв от личната пенсионна сметка. Златен ковчег да си купи с тях!!!!
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов вместо да говори за малки и купета да излезе и да каже кой е този и какво направи срещу България и за България ?