Радев за оръжията: Тези, които взимат решения, да се съобразят с безопасността на българите

Ние сме много по-близо до този конфликт, заяви той
Обновена: 3 май 2022 11:38 | 3 май 2022 11:38, Нели Христова
587
Радев за оръжията: Тези, които взимат решения, да се съобразят с безопасността на българите
Снимка: БГНЕС

"За мен и всички българи е много важно да чуем дебатите, да чуем доводите на политическите сили и аргументите, с които те ще вземат своето решение. Много важно е да отчитаме мястото на България, да отчитаме, че България има историческа диаспора в Украйна. Много е важно да се запази разумът във взимането на едно такова решение."

Това заяви относно военната помощ за Украйна президентът Румен Радев. Той беше на посещение в Пловдив.

"Още в първите часове на войната аз събрах на консултативна среща управлението на страната и много ясно и категорично осъдихме действията на Руската федерация. България у лоялен член на ЕС и НАТО и е солидарна с нашите партньори и съюзници. Но имам чувството, че много хора говорят, без да имат собствено мнение. Ако нашите партньори им кажат "Не, не трябва да се предоставя оръжие, защото е опасно и ще има ескалация", те ще кажат: "Да, не трябва". Ако кажат: "Предоставяйте веднага оръжия", те започват да правят точно това. Според мен хората, които насаждат тези настроения и настояват да изпратим оръжия, не правят няколко съществени разлики. За разлика от нашите партньори, България е много по-близо до този конфликт - имаме голяма обща граница по Черно море, имаме огромна историческа диаспора, някои са едва на 6% зависими от руския газ, но ние сме много по-зависими", обясни президентът.

"Хората, които взимат решения, трябва преди всичко да се съобразят с безопасността на българите", категоричен бе той.

"Други го правят от невежество, без изобщо да преценяват какъв е риска. Могат ли да отговорят каква е противовъздушната отбрана от Дуранкулак до София? Каква е степента на защита на всички българи, които живеят на тази територия? Има ли нещо, което да пази небето над тях? Какво е състоянието на нашата авиация? Докога нашите съюзници ще патрулират? Какво е състоянието на нашата радарна система? Нека тези хора си отговорят на тези въпроси", каза още Радев. "Ако знаят отговорите и продължат - тяхното поведение е безотговорно. Ако не ги знаят, просто е невежество."

Относно БСП, той каза, че ръководството на левицата "ще намери такава формулировка, че хем да остане в управлението, хем да остане чисто", ако се вземе решение за изпращане на оръжие.

"Европа закъсня, защото тази криза чукаше на вратата", каза държавния глава по въпроса дали ЕС трябва да излезе с общо решение на икономическата криза. "Въпросът е какво направи българската страна, при положение, че знаеше, че има такава опасност."

"Сега въпросът е какво можем да направим", допълни той. "Ако се окаже, че посредниците влизат в играта, нещо, за което се говореше при отстраняването на предишното ръководство на "Булгаргаз", дали това не е целенасочено? Каква ще е цената, защото ако цената наистина скочи с 30% стотици хиляди българи и малки предприятия ще са на ръба. Ако решението е нови заеми, за раздаване на помощи, все някога икономиката ни ще рухне."

Румен Радев и говори и за катастрофата на един от придружаващите го автомобили на НСО.

"Автомобилът на НСО, който се движеше преди мен, претърпя ПТП. Изскочи камион при изприверване и автомобилът просто катастрофира в него. Пострада лекарят на моя екип, взех го в колата си и го закарахме в болница. Той е с фрактури", разказа Радев. По думите му е пострадало и друго момче от НСО, но то не било с тежки наранявания.

"Инцидентът стана на най-тесния участък. Дъждовно е и трябва много да се внимава", предупреди Радев. Той подчерта, че движението в Пловдив е тежко, защото градът е голям индустриален център и трябва най-сетне да се реши въпросът с обходния път.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


587
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НА РУСОФИЛ УСТАТА И НА МОСКВИЧ ВРАТАТА СЕ ЗАТВАРЯ ПО ЕДИН НАЧИН.
30
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам въпрос, като си дадем оръжията с какво ще се пазим? Опциите са 2: пускаме американци да си правят бази и в следващите 100 години сме окупирана територия със спуснати марионетни правителства. 2ро- взимаме остатъците от фалиралия бюджет и купуваме с него оръжие. Децата ни ще ядат бомби, защото това ще има вместо хляб. Та дадем ли оръжието си, или ставаме окупирана държава пионка или бедна просякиня, която накрая пак ще бъде пионка. Никакво дававе на оръжие. България е по-важна от Украйна!
29
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само дето проблемчето е, че у нас решенията се взимат от американското посолство, а те нямат никаква мотивация да мислят за безопасността на българите...
28
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радефф, да ти кажа, че всички държави помогнаха с оръжия без България и Унгария. Не съм видял да са застрашени до този момент!
27
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Жиката "Хора които не са виждали как трещи гаубица ,говорят за война и военна помощ." А тези които сме виждали и говорим за такава? За тях какво ще измислите?
26
8
 
10
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Тоя никога не е бил нещо достойно, но сега позори освен себе си и България.
25
12
 
19
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
ВРЕМЕ Е РУМЕН РАДЕВ ДА БЪДЕ ИЗХВЪРЛЕН КАТО МРЪСЕН РУСКИ *** ОТ БЪЛГАРИЯ!
24
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ на изнасянето на оръжия за украинските фашисти!!!
23
12
 
18
 
! Отговори
Фигурантчик преди 2 години
Ае ей Муннчо некадърний! Цяла Европа си даде непотребните оръжия и досега не сме чули онова психясало джудже в Кремъл да е нападнало някоя даряваща държава. Тия приказки как ще бъдем въвлечени ги разправяйте на някой изкукал пенЦионер гласоПродавател на БКП/БСП/***. Румъния изнесе военна помощ- да не би да са ги нападнали вече?
22
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руския слуга Радев пак излиза да каканиже каквото са му подали шефовете му в Москва. Интересното е, че той самия не е представил ниякакъв КОНКРЕТЕН отчет на какво се базират изказванията му срещу износа на оръжие в помощ на Украйна. Аз не съм видял от него обяснения какво оръжие да не изнасяме и по какво причини. Има само общи приказки за "застрашена национална сигурност". Не съм чул да казва от какво и защо. Някой чул ли е. Дайте източник да видим за какво говори.
21
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да има мир, просто застреляйте генералите иФатмаците. Те са решили да обявяват война на Русия и да ви правят на пушечно месо. Просто гръмнете тезиМалоумници!
20
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е позор - оставка и затвор!
19
9
 
18
 
! Отговори
Жиката преди 2 години
Хора които не са виждали как трещи гаубица ,говорят за война и военна помощ.***.
18
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев ти си една ддолна руска поддметка,не сме забравили как само ти от цяла Европа искаше да ходиш на парада.
17
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев ти си една ддолна руска поддметка,не сме забравили как само ти от цяла Европа искаше да ходиш на парада.
16
4
 
5
 
! Отговори
до ТЕО преди 2 години
Тео, стой си на общинската хранилка в костинброд, взимай си герберските 900 лева и си трай !Няма я вече мама да помага, а тео ?
15
16
 
25
 
! Отговори
Кора ми Янко преди 2 години
Никакво оръжие за нацистите , всички на протеста!
14
16
 
15
 
! Отговори
Ханс преди 2 години
РеZиденте забирай Митрофанова под ръчичка и си отивайте у Русията!!!
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Главнокомандващия на РБ последен слага подписа за изнасянето на оръжия .Без неговия подпис това невъзможно .
12
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закакво типосахте този ***, да разваляте деня на хората ли?