Мехмед Дикме: Цената на килограм хляб няма да пада под 3 лв.

Препоръча управляващите да подкрепят гражданите
4 май 2022 21:11, Росен Стойчев
42
Мехмед Дикме: Цената на килограм хляб няма да пада под 3 лв.

"Най-жалкото е, че българското правителство не може да осъзнае, че сме на прага на продоволствена криза. За 2 месеца не са предприети никакви мерки. Правителството беше решило да купи зърно от стара реколта, аз бях против това, след един месец започва жътвата, не е купен и 1 кг.
Още по темата
Държавата може да създаде спънки, но не може да ограничи износа", заяви бившият земеделски министър Мехмед Дикме пред Bulgaria ON AIR.

Все по-често се говори, че продоволствената криза чука на вратата. От днес вече трудно се намира хляба на цена под 2 лв.

Той е категоричен, че никой производител няма да се съгласи да продаде на държавата зърното си на цена от 600 лв., след като на пристанището в Бургас пшеницата се товари на 670 лв. на тон.

"Очакваната нова реколта зърно е около 7 млн. тона. Вероятно 5-6 тона ще бъдат изнесени и догодина по това време България може да изпитва недостиг", прогнозира Дикме.

Според него държавата не може да си позволи да изкупи и съхранява зърното на складове, защото няма такива. Затова препоръча изкупуване и плащане на наем на зърнопроизводителите, които да го съхраняват.

Дикме очаква хлябът да продължи да поскъпва.

"Цената на килограм хляб няма да бъде под 3 лв. Очаквам скоро да има увеличение на цената и последващо увеличение. Но зърнопроизводителите нямат вина, те не са спекуланти. Те миналата година торяха с торове за 500 лв. на тон, сега - с 2000 лв., горивото от 1,50 лв. вече е 3,50. Себестойността е различна", заяви бившият земеделски министър.

И препоръча на управляващите да помогнат адекватно на социално слабите.

"За богатия и 20 лв. да стане хлябът, няма да му е проблем, но за бедния хляб от 3 лв. и кисело мляко от 2 лв. ще е проблем. В бюджета има много повече приходи от ДДС. От всяка бутилка олио хазната прибира по 1 лв. Пари има, държавата трябва да знае как да ги разпредели правилно", подчерта Дикме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Арести за спекуланти преди 1 година
Бюджета издържа над 100 000 служители по сигурноста вкл в ДАНС,НСО,ГДБОП,МВР,Данъчна полиция.... ДА ДОКЛАДВАТ КОИ Организирани престъпници ограбват милиарди от народа чрез нагло високи цени на горивата и тока.Така наречените БОРСОВИ Играчи се знаят перфектно ,следят ги поименно..Плащали за "СПОКОЙСТвие " вкл на новоподставени на власт ..Службите да започната да работят чакат ни фалити на десетки хиляди ..
30
2
 
10
 
! Отговори
Б.Б. преди 1 година
Хлябът няма да поскъпне, нито горивата, защото нацията се вдига на протести срещу предателите.Не може да се купува газ от Русия, но може да се купува от друга страна, която е купила руски газ!?Ето затова ще има съд и затвор за управляващите.
29
5
 
2
 
! Отговори
Зърнар преди 1 година
Да ви обясня простичко. Зърното е световна борсова стока. В България или Аржентина цената му е една и съща. Не мен не ми дреме, че българин или чилиец са гладували. Земята си е моя, тракторите и комбайните също. Плащам си акцизите и данъците, плащам си торовете и горивата!
28
2
 
7
 
! Отговори
Бай Киро преди 1 година
Решението е лесно, задължават се производителите да съхраняват 15% от зърното като резерв. За да бъдат мотивирани се арестува и вкарва в затвора Костов за разпродажба та на складовете на Държавен резерв!
27
0
 
10
 
! Отговори
Бьлгарин преди 1 година
Реших ще подкрепя вьзраждане сьс сигурност отвратен сьм от сегашните
26
2
 
9
 
! Отговори
Бьлгарин преди 1 година
На избори гласувам или за вьзраждане или за -дпс
25
1
 
11
 
! Отговори
На избори преди 1 година
България ще гласува за Възраждане и Костадинов!
24
1
 
11
 
! Отговори
Бсп срам и позор преди 1 година
Корнелия льга , че ще излезне от клалицията но явно и напьлниха джобчето и забрави за бьлгаритеДано се задави с парите от гьрбьт на народа
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как пък всеки път когато БСП е във властта завършваме с инфлация и фалити.
22
3
 
7
 
! Отговори
Герб преди 1 година
Жалко за хората преди така наречената промяна опитаха да направят нещо за бьлгаритеИ колкото и да хулим буци той мислеше за нац интересНе сьм вярвал , че ще го кажа но след всички золуми на превратаджиите осьзнах че дявола не е толкова черен колкото се опитаха да ни го представят
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кокорчо и киртака кирчо ше ги изметем тия хамерикански продажни б.клуци
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва и от хляба да се отказваме. Докога ще търпим това безобразие от правителството на Просто Киро?
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като беше тройната коалиция си виках не може да е по зле, после дойде герб и пак същото си казах. Сега обаче тия направо второ дъно ракриха под дъното. Никога не съм си представял, че ще се моля да се върнат герб
18
0
 
10
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Дикме да ни каже какво се шушукаЩе ни испратят ли на фронта - канадцитеПьрвата стъпка вече е факт офицялно ще доставяме оръжие на азов
17
3
 
7
 
! Отговори
Бьлгарин преди 1 година
След всичко видяно от промяната се заричам гласьт ми да е за - дпсНикога повече за партии прокарващи чужди интереси нарекли се бьлгарски
16
1
 
18
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Явно са готови да ни закриватСлед всичко дотук загубих надеждаТежко на младите
15
3
 
4
 
! Отговори
putelerist преди 1 година
До Анонимензаминавай де, в мЪсква те чакат твоите братя и сестри
14
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евроатлантическа инфлация. Еврото и лева се сриват за да платиме ние дълговете на запада. Честито ,,членство,, с ,,ценности,,
13
1
 
6
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
Означава догоре, препълнен. От турски.
12
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заслужаваме си го, понеже бездействаме. Няма кой друг да ни отърве от това правителство, ако не го наритаме сами! Русия е заета с друго, за да ни освобождава за ен- ти път.