Спор сред управляващите и сметки кой какво тегло има

ИТН поиска повече представители в комисии за сметка на ДБ
4
Спор сред управляващите и сметки кой какво тегло има
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отново напрежение в управляващата коалиция. Този път спорът беше за разпределението на представителите на парламентарните групи в комисиите. Това доведе и до упражнения по математика и предложения за сформиране на работна група, която да преразглежда начина, по които се разпределят местата в комисиите.

ИТН поиска в Комисията по конституционни въпроси и тази по финансите да има по трима представители, а не двама, а ДБ да останат с един, вместо да са двама, както е в момента.

„Не искаме нищо повече освен това, което ни се полага и да не сме ощетени съобразно броя на народните представители в парламентарните групи. Най-много привилегировани са ДБ, те имат 7 народни представители повече от това, което имат като тежест. БСП също са облагодетелствани с човек и малко“, каза Ива Митева от ИТН.

Георги Свиленски от БСП обясни, че става въпрос за математика, има парламентарна практика от 30 години и се гледат всички комисии заедно, защото не може да се раздели човек на две.

„Това нещо се решава с диалог и на председателски съвет, а не така с вкарани решения“, настоя той.

Андрей Гюров от ПП предложи да се сформира работна група и ако депутатите са съгласни, че въпреки многогодишната практика, трябва да има промени, да го направят, защото според него това е единственият смислен подход в този случай.

Любомир Каримански от ИТН пресметна, че теглото на БСП е 2,49 и това не прави 12 човека, колкото имат в момента в четирите големи комисии, а 10 представители.

„ИТН има 2,39 би трябвало да са 10 човека, а имаме 8“, каза той.

Христо Иванов от ДБ коментира, че не е мястото в пленарна зала да се правят тези сметки.

„Когато в един политически процес веднъж взети решение се променят изведнъж, това поставя политически въпроси. Ако сме получили повече, ще се откажем, но това, което направихме е, че нарушихме принципа опозицията да има адекватно представителство в комисиите. Да направим работна група с участието на опозицията и да стигнем до по-добър модел“, призова той.

Георги Михайлов от БСП коментира, че не подхожда на депутатите да се карат по такъв въпрос.

„Да сложим един кантар, да се премерим и накрая съобразно теглото на всяка парламентарна група, да разпределим“, иронизира той.

„Явно на нас гледат като на съседа от село, който е дошъл в града и трябва да го скрием в килера, за да не го гледат съседите“, подметна Тошко Йорданов от ИТН.

Константин Бачийски от ПП посочи, че от политическата сила са опитали да намерят най-доброто разпределение.

„Говорим за живи хора, няма как да сложим два крака в едната, една глава в другата“, коментира той.

От „Възраждане“ също поискаха повече представители в комисиите по конституционни въпроси и по бюджет и финанси. За сметка на това те се отказват от представител в Комисията за прякото участие на гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: парламенткомисии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Мани преди 1 година
Мани тия само постове и места в комисии делят хахахха да свършат нещо полезно никакви ги няма хахах
2
0
 
2
 
! Отговори
Ana преди 1 година
депесе 2 - " не искаме постове ". Слава Трифонов
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия само постове делят и селфита правят.