Финансови експерти: Пипането на ДДС-то е опасно

Емил Хърсев: Не виждам да се обсъждат антикризисни мерки
22

На фона на войната и световната криза - на ръба ли е българската икономика?

"Не виждам да се обсъждат антикризисни мерки. Това, което прави правителството от началото на мандата си, е да търси възможност за подпомагане. За съжаление, това не са антикризисни мерки и засилват някои кризисни процеси, например - инфлационните", заяви финансистът доц. Емил Хърсев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите на икономиста Агоп Каспарян, трябва да има баланс, защото в момента се налива масло в огъня.

Според него мерките, които държавата предприема, засилват повече инфлацията.

Още по темата
"Не може всички да искаме от държавата помощи, а в същото време да предприемаме мерки да ограничим нейните постъпления. Безкрайно опасно е пипането на ДДС-то. Рискуваме да загубим едно от малкото ни предимства - единната система за облагане с ДДС", посочи доц. Хърсев.

Каспарян изтъкна, че при нулева ставка ДДС, ще се получи ефектът на доминото.

"Ако искат хлебопроизводителите 0% ДДС, утре ще поискат и други. Постъпленията в бюджета значително ще намалеят. Когато използваме държавни политики за подпомагане на бизнеса, ние ги вадим и от държавния бюджет. И накрая някой ще трябва да плати тази сметка. Влизаме в дефицит", допълни икономистът.

Мнението му е, че трябва да се гледа по-дългосрочно и устойчиво.

"Икономическите политики трябва да са насочени така, че това да не рефлектира върху нашите деца. Или да направи така, че бизнесът да стане ленив. Динамиката, с която цените се покачват, не може да се намали с магическа пръчка. Процесите, които се зародиха от Ковид кризата и сега във войната, ще бъдат поне няколко години. Много опасно е да продължаваме да наливаме в икономиката. Това до нищо добро няма да доведе", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опасно е - бюджетът трябва да се пълни. Четворна коалиция е това, ей! Трябва да има за всички. Колкото по-скъпи суровините, толкова повече е ДДС-то. Подкрепяме санкции всякакви. Къде още има война?
11
0
 
2
 
! Отговори
аноним преди 1 година
До форумните разбирачиНаселение Гърция - 10.2 млн. Бюджет Гърция - 89 млрд. евро.Население България - 6.9 млн.Бюджет България - 17 млрд евро.Липса на идеи, на продажби, на инвестиции.
10
0
 
2
 
! Отговори
Влади преди 1 година
Спокойно бе , Кокорчо от Аскову го измислил , пипа ДДС то на газа дето вече ни го спряха и го няма , така де кво ти пука ?
9
1
 
3
 
! Отговори
Кел преди 1 година
Значи на хотелиерите може за хляба и лекарствата не може егати умника обикновеният човече да умре!
8
3
 
12
 
! Отговори
Зоро преди 1 година
Лъжат най нагло че в другите държави имало инфлация. Кокорчо всеки ден го повтаря, не бил той виновен, било световна криза. Имам прясна информация от САЩ и Великобритания че почти нищо не е мръднало там. Нека някой, който има инфо от други държави да сподели. Как е в Германия, Италия, Полша, Румъния да сверим, защото нашите пишман журналисти мълчат.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо в много държави замразиха цените и ги върнаха на нива от м.октомври 2021 год. други намалиха ДДС, само в България не може, опасно било. Нали трябва да ни крадат с надути цени от инфлация и спекулация.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
,,на ръба ли е българската икономика?,, Българската икономика е под ръба на тоалетната чиния ;) Вие гледахте ли какви били заплатите в български пощи ? от 550 до 620 чисто след 15 години еврочленство - Реален брюкселски резултат . Честито на членовете .
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на нула да го оставите, цените НЯМА да паднат, само търгашите ще си увеличат печалбата и в бюджета нищо няма да влезе и знаете какво следва. Като намалиха на кръчмарите колко свалиха цените.
4
0
 
7
 
! Отговори
Веско преди 1 година
Тоя другия е доста по-адекватен от Хърсевия.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пипането на капиталите на Пепи Еврото не е ли безопасно, а Хърсев ?
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пипнете го бе.Ние свикнахме с опасностите и живеем на ръба.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей масон, как в Гърция може, само тук не може?