Нов спор в НС: За колко време ще ни стигне втечнения газ от САЩ?

Според ПП – за юни и юли, според ГЕРБ – само за месец
12 май 2022 14:19, Красимир Ангелов
34
Нов спор в НС: За колко време ще ни стигне втечнения газ от САЩ?
Снимка: БГНЕС

Количествата втечнен газ от САЩ ще бъдат достатъчни за месеците юни и юли, обяви пред журналисти в парламента председателят на Комисията по енергетика Радослав Рибарски от "Продължаваме Промяната" във връзка с обявените от премиера Кирил Петков договорени два танкера с втечнен газ от САЩ.

Рибарски уточни, че за май имаме резервирани количества газ.

Още по темата
Той уточни, че договорените количества са на по-ниска цена от цената на руския тръбен газ. По думите на Рибарски договорените количества ще бъдат доставени до Гърция или Турция.

"След като вече имаме дати за реална доставка, ще има запазени и слотове на терминалите, на които да бъде разтоварено количеството“, коментира председателят на енергийната комисия. Той увери, че няма да има посредници и договорът за доставката на въпросните количества около 200 млн. куб. метра ще бъде сключен директно с "Булгаргаз" ЕАД.

Според него щом успяват за еднократни доставки да постигнат по-ниска цена, то такава ще бъде постигната и за дългосрочни договори.

"Разглеждат се всички възможности. Продължават разговорите с Азербайджан за доставка на пълното количество газ и възможности за доставка на втечнен газ от други държави", посочи Рибарски.

Не толкова оптимистичен обаче бе депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев. Според него двата танкера с втечнен газ от САЩ са консумацията на страната ни за около един месец през летния сезон.

Добрев уточни, че е чул от председателя на енергийната комисия в Народното събрание Радослав Рибарски, че двата танкера са 200 млн.кубика, което означава, по думите му, че са от най-малките танкери. "На нас ни трябва три милиарда на година т.е по около 250 млн. на месец", сметна той.

Тъй като е летният сезон, тези два танкера са консумацията за около един месец, обясни бившият енергиен министър.

"Очаквам премиерът ясно да каже, защото твърдят, че се готвят от февруари за тази ситуация, защо нямаме запазен капацитет на Ревитуза, къде сега ще ги разтоварим тези два танкера“, коментира депутатът. Според него е добре, че са осигурени и газът не е руски. До края на май, докато не дойде газът от САЩ, ще си ползваме руски газ, но с 30 на сто по-скъп, заради "посредниците на властта", подчерта Делян Добрев.

Той добави, че сега цени не могат да бъдат коментирани, защото от изявленията вчера и днес е станало ясно, че те ще останат тайна. Ако са тайна, ще казват, че са по-евтини, и ние никога няма да знаем дали е така, заключи бившият министър на енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-ниска цена, а пък вдигат парното?!?
25
4
 
0
 
! Отговори
Ямболия преди 1 година
Ще има докато повече от тръбата идваща от Александруполис. Но ние имаме залежи в Северозападна България за цели 160 години. Освен това газта при нас е 12% от енергийните нужди. С ВЕИ мощности,санация и по-малка енергоемкост тези газови проценти ще намаляват. В нашия град скоро ще има промишлен гигант ,задоволяващ се с изцяло ВЕИ енергия. Тя е бъдещето на Света.
24
3
 
12
 
! Отговори
Последни Новини преди 1 година
Блумбърг току-що Обявиха Рублала - За Валута на Годината 2022! България разбира се, отнова е на страната на Губещите Валити!! Освен това като ви забраниха търговията в Рубли ви обраха повече и от Инфлацията, защото за 2 месеца, РУблата Поскъпна 2 пъти, т.е. ако преди 2 месеца си бяхте обърнали спестявания в Рубли, сега щяхте да сте 2 пъти по-богати и да не ви пука за Инфлация, щото при Рублата -Инфлация няма, дори точно Обратното!! Затова, първата им работа беше да ви спрат да търгувате в Рубли!
23
6
 
4
 
! Отговори
?? преди 1 година
Мене като ми намалее резервоара си го зареждам. Га видим че газта в хранилищата намалява, ще си купим нов танкер да ни я докарат газта и пак се пълнят хранилищата. Какво толкова му дебатират?
22
3
 
5
 
! Отговори
Просто е преди 1 година
Като не ни стигне, през Юли ще купим още.
21
1
 
7
 
! Отговори
младен преди 1 година
То туй за свобода та бе кауниии...за ДЕМОКРАЦИЯТАаа....да му е гадно на Путин беее...нищо не разбирате. Утре ще Одим да се метнем от некъде пак да му е гадно на Путин....ай ай ай...Имам аз една мечта - горивото по 10лв. Газста и тока по 5 на сеашните цени. Е тогава да ги видя тия *** дето ми говорят да сме се отървавали от руската зависимост на улицата да бъркат у кофите. Лошото е само че тия дето сега бъркат у кофите и едам оцеляват ептен ще заминат.
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен 001 преди 1 година
Първо да тя да дойде.., защото тия сме ги слушали вече. Уж има газ ама после нямало или цената беше такава... ама сега вече е друга...
19
0
 
28
 
! Отговори
дребните букви преди 1 година
Може и да е по-евтин от руския, ама с една малка подробност: FRANCO щатите, преди втечняване, транспорт, регазификация в Гърция, транспорт до БГ, застраховки, такси, комисионни и пр. В такъв случай Просто кирчо не лъже, само спестява дребните букви в договора.
18
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички страни в ЕС без Полша и Бълагрия си откриха сметки в рубли. Само ние сме най - тъпите. Преди малко гледах Марио Драги да казва, че никой никога не е казвал да не се плаща в рубли. Каза и че германските доставчици са си открили сметки в рубли. Само америколизците се натресоха на скъпия им газ. Ужас.
17
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да го дават толкова евтино, значи има скрита уловка. И тя, вероятно, е вдигане на ветото за мацедония. След това - я камилата, я камиларя.
16
0
 
27
 
! Отговори
рх преди 1 година
Казах ви, Винаги задавайте въпроси! Има ли в Бг Терминал за Втечнен Газ? Отговор - Не!!! Ако няма - Къде ще бъде "разтоварена" Газта? Има ли Турция или в Гърция такива Терминали? В Гърция има две пристанища с Терминали за Втечнен Газ. Тогава каква е схемата? Гърция получава Втечнената Газ, за който е платила Бг и ни подава Руска Газ в същия обем, който постъпва в Гърция по Турския Газопровод, тоест в Бг влиза... Руска газ, но на цената на американска втечнена газ! На каква цена? Тайна!!!
15
0
 
25
 
! Отговори
Боже Мили 2 преди 1 година
и ако намате Коефициент на Интелект, да разберете думите ми, САЩ са Обещали не 200 000 000 m3 втечнен газ, а Еквивалента на 200 000 000 m3 Газ като Втечнен, което е 300 000 m3 Втечнен Газ, което е само 2 танкера и което и за 1 месец не Стига, дори за Малка България!!
14
0
 
27
 
! Отговори
Боже Мили преди 1 година
Управляват ни Тотално НеКомпетентни! "около 200 млн. куб. метра" - вие имате ли си Идея, какво 200 000 000 m3 ВТЕЧНЕН ГАЗ - това не МОже да бъде, защото Първо 1 Танкер е средно 200 000 m3, т.е. това са 1000 Танкева за Втечнен Газ Обем, Второ Втечненияг Газ е 600 пъти по малко Обема на Газ или в Газ това са 120 000 000 000 m3 - това последното е Консумацията на България за 40 Години! Така, че Иде0те, Ако САЩ ви е Обещал нещо, то не е 200 000 000 m3 Втечнене Газ, а Еквивалента на 200 Млн м3 Газ!
13
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е трябва да си ИЗКЛЮЧИТЕЛНО *** да ти минава тръбата пред дома и да ходиш на 10 000 км. да купуваш газ. Няма подобна малоумщина.
12
0
 
30
 
! Отговори
Путин преди 1 година
ами приятно ползване хи хи хи
11
0
 
20
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 1 година
Измисляте си. Кой още обръща внимание на Киро и шайката му? Организацията пппп толко се засили по пързалката, че всички само и единствено вцепенено наблюдават докъде ще стигнат, преди тотално да се разбият. Моето очакване е за персонални физически разправи в околностите на народното събрание и триъгълника на властта. Белите автобуси тоя път ще стигнат най-много до караулката на Цариградско, макар че по-правилната посока би била на запад... Залагам по 1 евро на всяка спукана депутатска глава.
10
2
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Тая сбирщина е време да се омита барабар с Кире и Нинова
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по 10 кораба на месец,но няма капацитет по тръбите от Гърция,дългосрочния договор за корабите изисква подписан дългосрочен договор за преноса по тръбите,ядиният без другият не може,а тръбите нямат капацитет пак не става,с 2 кораба нищо не става ще им плащаме и наказателен престой докато стигнат до терминала бе просто Киро.
8
8
 
7
 
! Отговори
На Тиквун преди 1 година
пподлогите в действие ! Българинът е неориентирана овца, като въртоглава, преди повече от 33 г. не искаше да е в един "кюп" със СССР и държавите от СИВ, сега не иска да е с ЕС, НАТО и САЩ, остана му последен шанс да иска да е със Сомалия и Сиера Леоне, а и му приляга да направи съюз с тези африкански държави, хем ще се научи да бяга бързо като тренира с лъвовете, хем ще доусъвършенства кражбата като тренира с капуцините ! Смешници ! Хайде минусите са за вас въртоглави !
7
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да ги обичам американците??? Тръгне ли да се говори за някакви сделки с тях и после само проблеми в България. Ми не ги обичам!