Даниел Лорер: Никой в ЕС не преговаря с "Газпром"

Потреблението на газ в България било малко
15 май 2022 20:28, Нели Христова
67
Даниел Лорер: Никой в ЕС не преговаря с "Газпром"
Снимка: БГНЕС

Конкретните мерки, които правителството подготвя срещу инфлацията - като доплащането по 25ст. за литър гориво, все още са в процес на коалиционно обсъждане и към момента не е ясно какъв ще е срокът и обхватът на помощта. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер пред БНТ.

Той допълни, че от "Продължаваме промяната" са скептични към предложението за въвеждане на необлагаем минимум.

Пакетът ще е на стойност между 1,5 млрд. лв. и 2 млрд. лв. и има за основна цел да намали цените на енергоносителите и да успокои българската икономика и потребители. Какъв ще е ефектът му върху инфлацията, зависи от конкретните параметри, по които се договорят коалиционните партньори, допълни Лорер.

"Инфлацията се увеличава на целия континент заради цените на енергията в следствие на войната. Пакетът ни е много внимателно прецизиран с възможностите на българската икономика. Икономиката ни може да подпомогне този пакет заради добрите макроикономически показатели. Дори бюджета да не може да си позволи в един момент тези мерки, България може спокойно да се възползва и от външен дълг, ако се наложи." - изтъкна той.

Дали ще има нов пакет от мерки наесен зависи от развитието на войната в Украйна.

Относно спрените доставки на газ от Русия Даниел Лорер изтъкна, че ако "Газпром" ревизира политиката си да иска плащания в рубли - механизъм, който нарушава санкциите на ЕС, и България може да коригира поведението си към руския газов доставчик.

"В момента, доколкото ми е известно, никой от нас не преговаря с "Газпром". Дори да има частни компании от Европа, които да са го направили, те ще трябва да извървят същия път през Европейската комисия. Българското потребление на газ е малко - ние нямаме драма с газовите добавки, но за петрола ще ни бъде необходимо повече време, за да можем да го заменим икономически ефективно." - каца Лорер.

Той изрази увереност, че няма да се налага България да налага вето на евентуално ембарго на вноса на петрол от Русия.

"Европа разбира, че за определени държави се налагат изключения. Убеден съм, че Европа ще намери механизъм, по който да компенсира България в случай на ембарго, ако се стигне до такова, защото може и да не се случи веднага." - каза Лорер.

По думите му няма проблем рафинерията в Бургас да се зарежда и с друг петрол. Въпросът е на каква цена ще бъде договорено това.

"България е свободен пазар и трябва да сме отворени и като енергиен пазар - Америка, Европа - там са лидерите в този бизнес. За нас е важно да се разработва от лидери, а не от компании, които спекулират геополитически със своите активи тук." - изтъкна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Народеее!!!! преди 1 година
И ТОВА Е ГОЛЯМА ГРЕШКА! ЛИЖИТЕ ЗАДНИЦИТЕ НА ЕС И НАТО И СТРАДА НАРОДА! НЕ ВИ ПУКА ЗА ДЪРЖАВАТА ГЛЕДАТЕ ДЖОБЧЕТО ДА Е ПЪЛНО ДРУГОТО Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ! ДЖЕНДЪРСКИ ***! БАНДИТИ!
54
1
 
2
 
! Отговори
айде преди 1 година
още един неадекватник...
53
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Този е най-тъпият харвардецСигурно като Кире е завършил ПУЦа
52
2
 
10
 
! Отговори
Оставка преди 1 година
В една нормална държава един такъв долен лъжец направо ще го изхвърлят през вратата. Не и в ***. Лъжат, крадат и ни се гаврят. Уж щяха да изметат корупцията и да назначат честни и съвестни хора. Видя се какво са имали пред вид. Даже и във война искат да ни вкарат. Английска поговорка казва: Излъжи ме веднъж, срам те било. Излъжи ме втори път, срам ме било. Тия ще ни доведат до 3-та национална. ОСТАВКА и повече никога да не ги виждаме! Да се махат в Канада и Америка.
51
2
 
8
 
! Отговори
баба Гунка преди 1 година
Дани, и ние имаме интернет, бе душко. Там пише друго.
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не преговарят защото вече са се договорили и си получават газта.
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжеца Моше, който се скъсва да краде и който е в далавера.ата с комисонните от газа, с кумеца си Кирчо Алангрото и с любовницата на Спецов - Кокоренния.
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А с Азов, г-н Лорер? Боже колко е срамно точно този човек с тази фамилия да го казва!
47
1
 
19
 
! Отговори
Напомняне преди 1 година
Този, като лъже, поне вярва ли си? Има вече интернет и с едно натискане на бутона, получаваш инфо от цял свят. Разбираш не само, че много фирми ще плащат в рубли, но и че притокът на газ, за много други не е спирал, независимо, че едната тръба минава през укрите.
46
1
 
3
 
! Отговори
Богат на всяка цена! преди 1 година
това иска нашенеца
45
1
 
7
 
! Отговори
Още един линк преди 1 година
Ето съобщението от Блумбърг на руски: https://iz(.)ru/1334636/2022-05-15/es-pridumal-plan-pokupki-gaza-iz-rossii-bez-narusheniia-sanktcii Просто, изтрийте скобките около точката (.) в адреса.
44
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
преди малко съобщиха че русия качва цената на газта 3500 евро за които немат дълго срочни договори до края на лятото а които имат цената е на 10 пъти по-ниска това значи 350 евро да ви е честито бг правители лъжци
43
0
 
24
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Много лъже този небългарин.
42
1
 
20
 
! Отговори
Нагъл лъжец преди 1 година
Тоя некадърник си мисли, че сме туз/.емци и може да ни баламосва както си иска. Не само, че всички останали си купуват газ директно от Русия, но и Европейската Комисия разработва инструкции как да се плаща в рубли. Ето днешното съобщение от Блумбърг: https://apa.az/en/cis-countries/bloomberg-eu-drafts-plan-for-buying-russian-gas-376032
41
1
 
13
 
! Отговори
раша е наша преди 1 година
г-не нече не преговарят а договарят се още как на бг му трябват малко ами на германия колко му трябват итялия всички купуват исключение на бг и полша вие сте кукликлички на сащ и послушно момиче от школото на ес
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много Сионски мъдреци, бе!
39
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е . Очаква си падане на германската икономика и от там на еврото и лева. Русия през първото тримесечие е на плюс с 40 милиарда евро а ЕС ту тегли заеми. А това е много по малко от печалбата от газ . Основния приход на Русия е от петрол така че няма смисъл да продава газ на ниски цени щото само събаря рублата . Това ще е доста дългосрочно и с тежък резултат за еврото и лева.
38
31
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не преговаря с русия, и никаъв Блумбърг не е писал за " плащания в рубли", никой от ЕС няма да плати в рубли въпросът е ЗАТВОРЕН!
37
0
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
и тоя евреин лъже яко като оня зеления *** - на укрите бандити вожда
36
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова да са ултра неадекватни тези мушмуроци.....мани мани ами за тях гласувах ква я мислих ква стана Блумбърг пише че на закрито заседание еврокомисията е разрешила отваряне на сметки в рубли