Румен Радев: Подръжката на руските изтребители е невъзможна

МиГ-29 могат да се летят още най-много година
15 май 2022 22:15, Нели Христова
221
Румен Радев: Подръжката на руските изтребители е невъзможна
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев е на посещение в Германия. Държавният глава се срещна с представители на българската общност. В отговор на въпроси на наши сънародници за критиките му към кабинета, Радев заяви, че не е свалил доверието си от министрите, но в политиката на  управляващите не трябва да има "сиви зони".

„И не приемайте така, че аз с моето говорене целя да сваля правителството. Не. Не съм излязъл, както през февруари 2020 година излязох и снех доверие от предишното правителство. Но е много важно за едно правителство, което идва с големи обещания, в тежки кризи – то да следва своите обещания. И изключително важно – политиката, която води спрямо българските граждани да бъде прозрачна, да бъде отчетна, да няма сиви зони, да няма скрити процеси, да няма места за съмнения. И да бъде отговорна. Така че - аз от този тип говорене, отношение и действия като президент няма да се откажа”.

"Руските самолети МиГ-29 могат да се летят още най-много година. След това ще настане пропаст от пет шест години, в които няма да можем да носим дежурства", посочи още президентът. Заради войната в Украйна и напрежението около Русия, в момента подръжката на руските изтребители е невъзможна, съобщава DarikNews.

Радев призова да спешно да се търсят алтернативни опции до пристигането на американските F-16, за които вече е ясно, че ще се забавят. "От 1952 година до сега носим бойно дежурство без нито един ден прекъсване. Ще бъде национално унижение да хвърлим това задължение на съюзниците ни", подчерта държавният глава.

Румен Радев изрази притеснения, че договорените със САЩ самолети първо са много малко, но също така за да излязат по-евтино са орязани много от екстрите им.

"Самите самолети са най-евтиното нещо. Към тях има наземно оборудване, въоръжение, обучение, логистична поддръжка и тн. Даже нямат високоточни оръжия, защото решиха да орежат много от допълнителното оборудване. А това беше една от причините да вземем точно тези изтребители, които има високи и точни способности за действие по наземни цели. Но, ние даже не сме ги поръчали. Това е един вид измама към данъкоплатците, защото тези разходи ще трябва да се плащат в последствие. И ето сега цената, тя си идва за цялата ескадрила около 5 млрд. лева", каза още президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Останахме и без авиация. В музея има повече годно оръжие, отколкото в армията.
137
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Увеличаването на всичко (вкл. пенсии, мин заплати и т.н.) се казва ИНФЛАЦИЯ!!! И ата каса и др.ограбване на пенсионния фонд, здравн
136
2
 
6
 
! Отговори
Ь преди 1 година
самолети МиГ-29 могат да се летят още най-много година Това на какъв език е?
135
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, още ли има вярващи на чекмеджета, пачки, пищови и кюлчета иии-диии-оти?
134
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радко сне доверието 2020 след като компи пита за Деса и Божков изкара пачките
133
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нелче Христова, душо неграмотна, пише се "поддръжка". Кога ще те пратят на курс за ограмотяване?
132
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дакам да викам на американците БАЦЕ!
131
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Народеее!!!! -Ей плазмодий осъзнай се !
130
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И всичкото руско уръжие да са претопи! Посла ша си поръчаме американско!
129
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските изтребители трябва да бъдат изтребени, а не поддържани. Фигурантът да го осъзнае най-сетне.
128
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Паси и Кирчо ще нашляпат рашките!
127
15
 
8
 
! Отговори
Народеее!!!! преди 1 година
Тъй като сте луди атлантици и пренебрегвате и мразите всичко руско хак да вие!Толкова прехвалените американци не ви дадоха и помогнаха с едно оръжие за армията ни!Те не дават,а вземат не го разбрахте,но ще го научите по трудният начин!Жалко за истрадалият ни народ!Да живее Русия и България два братски и неразделни народа!
126
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бяхте ги заменили за натовски такива, два месеца спите изобщо не сте оправни само мрънкате под формата на критика към правителството, явно работите за другия бряг.
125
0
 
4
 
! Отговори
ффс преди 1 година
Все повече невъзможни неща ще се случват ..
124
3
 
4
 
! Отговори
Сатана преди 1 година
Американските производители на уръжие са ***!Никой няма да даде F16 на България ако ще и двойно да ги платите! Цялата работа е ,че имаше преврат а това винаги вода до граждански войни!
123
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой съсипа ВВС?
122
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кой бе шеф на, ВВС на България бе другарю АВИОШЕФЬОР? Че и сегашният е твое протеже! Продъни ни главите, че не можем без ТВОИТЕ ЛЮБОМИ МИГ 29, а и на Украйна се възпротиви да ги дадем, а онзи твой левак Янев същото повтаряше, че е... "специална военна операция", а не война я наричахте! УСЕТИ WIND OF CHANGE и започна друго да говориш! Апропо, какво стана с "Крим е руски" ? РАДЮ НЯМА ДА Я БЪДЕ ТВОЯТА ЛЮБОМА РУШИЯ ВЕЧЕ! ОТИВА НА РАЗПАД! ЗАТОВА ПОЧНА ДРУГИ ПРИКАЗКИ ДА ИЗРИЧАШ! ДОЛЕН ПРЕДАТЕЛ
121
3
 
7
 
! Отговори
анономен преди 1 година
*** пак се е изказал неподготвен, ама и троловете му не спят- ваят му образ))))))))))
120
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има няколко европейски производителя с доста добри самолети, които са съвместими с НАТО. Ако престанат да гледат все за комисиони и как да сварят поредната кожа от гърба на народа с око но могат да закупят 1012 бройки.
119
3
 
7
 
! Отговори
Станишката преди 1 година
Добро Утро Циркаджии! Забележете какви не интелигентни, недорасли, психично сбъркани индивиди са в политиката, властта и навсякъде в обществото. Хора с интелект, визия за хуманно, човеколюбиво общество са буквално размазани и се унищожават! Това ли искате, да ви облъчват с пландемии, войни, с чувство за вина, че искате нещо добро и красиво за вас, за децата, за внуците ви? Докога ще ги търпите тези иззроди? Докога ще участвате в Цирка?