Василев: Диверсификацията е в наш интерес, а не да подаряваме кученца на Путин

Инфлацията у нас ще се успокои, във всички сектори има ръст на икономиката
255
Василев: Диверсификацията е в наш интерес, а не да подаряваме кученца на Путин
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Да се говори, че държавата не си изпълнява ролята, не е вярно. Това, което превозвачите искат, е допълнително финансиране и компенсиране, извън което държавата трябва да предостави като субсидия. Дали сме от парите на гражданите повече за субсидиране на транспорта, но всяко допълнително искане е да се преразпределят средствата на гражданите в посока на малка група превозвачи".
Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

И поясни, че обхватът на тол системата се разширява, защото са премахнати винетките за превозвачите:
"Не е нормално българските граждани с колите да плащат 2/3 от средствата за пътищата в страната. Който повече ползва пътищата е справедливо да плаща повече. Ако превозвачите са съгласни да върнем винетките, да го предложат. Тогава ще видим дали сметката няма да излезе във вреда на превозвачите, и то на малките превозвачи", каза той.

В предаването "Неделя 150" Василев допълни, че държавата ще продължи да компенсира бизнеса заради надценката на електроенергията, докато се намери вариант за промени, които да се договорят с работодателите, с Министерството на енергетиката и с енергийната комисия в парламента.

"Цените на енергоносителите в света се качиха драматично и няма да паднат скоро. Електроенергията е българска и премията към държавните дружества може да се върне под формата на компенсации. Правителството може да обере шока, да помогне на бизнеса да направи прехода, но няма как, при условие че цената на петрола се е вдигнала двойно, да кажем на бизнеса, че ще остане на старите цени на бензина и на дизела, защото това са ресурси, които не са български", посочи Василев.

Той поясни, че акцизът върху електроенергията на голяма част от типовете производства плюс електроенергията за обществения транспорт отпада.

"Отпада акцизът върху метана. Ще се възползваме от пълната възможност за зануляване на акцизите на всичко, което европейската директива позволява. Такава възможност е имало и преди, но страната не се е възползвала досега. В понеделник ще обявим всички мерки", посочи вицето.

Вицепремиерът прогнозира, че инфлацията у нас предстои да се успокои, тъй като тя вече е калкулирана във всички стоки и услуги.

"Във всички сектори има ръст на икономиката за първото тримесечие. Има един-два сектора с около 1% спад", каза той.

Във връзка с природния газ министърът на финансите посочи, че българският интерес е в истинската диверсификация.

"А не да седим и да се кълнем, че имаме един доставчик и че ако го няма него, всичко ще умре. Позицията на Бойко Борисов е тази - трябва да ходим да подаряваме кученца на Владимир Путин, за да не ни спре газа. Българският национален интерес е съвсем друго", настоя Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: Асен Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
10
 
! Отговори
Кокорчо преди 2 години
Е, сега вече се ядосах :D В Панорама хахаха
129
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, *** Василев мръсен ***. Ти няма как да се сравняваш с Борисов. Докато ти шофираш и те возят по пътищата, построени от теб и го плюеш за нищо. Ти си никой, ти не си направил нищо за България, по всичко си личи и, че си некадърен да направиш нещо.
128
3
 
7
 
! Отговори
Бао,бао! преди 2 години
Оправяй държавата днес, съобразявайки се с условията , а не да говориш за подаръците на Борисов преди 10 години. То кучето може и да е умряло.Питай Радев.Той е на ,,ТИ" с Русия, ама само,коато е у нас.Навън говори,като натовец.....
127
3
 
7
 
! Отговори
ПП =ПАРТИЯ ПУТИНИСТИ преди 2 години
ЩОМ СА ЕКИП С НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПУТИНИСТИ-БСП =НИНОВА =РАДЕВ =РЕШЕТНИКОВ =ПУТИН
126
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокорчо си дава задният двор да го орат, той кученца не дава.
125
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми е интересно какво подаряват от ПП.
124
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Българският национален интерес е съвсем друго" - Това другото ни стана ясно какво е, да купуваме втечнения шистов газ на американските ви господари. На много по-високи цени, естествено.
123
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка, кокорчо?
122
0
 
2
 
! Отговори
до 143 преди 2 години
Я погледни пак
121
1
 
4
 
! Отговори
do 145 преди 2 години
Ами пари искат от него, нали са на среща с финансовият министър. Ако искаха пътища щяха да се срещат с Гроздан Караджов
120
2
 
11
 
! Отговори
Кой краде преди 2 години
Кокорка борисов -4 идва гласи се за ревизия , гешев вижда
119
4
 
11
 
! Отговори
Росен преди 2 години
Кокорчо е толкова *** , че даже не е разбрал за какво протеститат превозвачите , Превозвачите протеститат срещу новите ТОЛ такси за второстепенните и тртостепенните пътища с дупки , по високи от тези на аутобаните в Германия , Кокорчо си мисли , че превозвачите искат пари от него
118
10
 
3
 
! Отговори
хаюха преди 2 години
много *** народ туй българите бре ,един истински българин за министър да имат и те плюят ли плюят ,абе путинопедераси ,няма се върне бойко коликрадеца затворникът наркобос , плюят Украйна ,*** на путин мадята и искат да живеят като европейци,ай сиктир бе
117
14
 
27
 
! Отговори
Да подарихме. Е. И ? преди 2 години
Строяха се магистрали, детски градини. Ремонтираха се пътища. Реновираха се училища и манастири. Във всеки по голям град Бойко изгради голяма спортна зала. Доходите скочиха реално, цените стабилни. Горивата нормални. Всички се счупиха да обикалят по Европа. Всичко това спря да работи откакто Герб не са на власт. Хиляди хора останаха без заплати. А вие продължавайте да твърдите че асфалт не се ядял и защо се подарявали кученца. Оцъкленият да каже какво точно полезно сътворихте за една година ?
116
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този единствено може да ми опротивява с всяко следващо тъпо изказване. Егати и простоватите курсисти на бараките до Харвард.
115
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чиба Кококорчо чиба.
114
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТАКА Е...ПРЕДИ ПОДАРЯВАХМЕ КУЧЕНЦА САМО НА ПУТИН А С ДИВЕРСИФИКАЦИЯТА ЩЕ ПОДАРЯВАМЕ КУЧЕНЦА НА ВСИЧКИ...
113
4
 
19
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Кокорчо е пекинеза на Херо Мустафа , порода Хасковска превъзходна , ако Баба Меца нападне България , Мустафата ще насъска пекинеза Кокорчо да я разкъса и отблъсне агресора
112
5
 
16
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Много е жалък!!!!!
111
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахах колко е завистливо и отвратително копеуе! Путин дори няма да му обърне внимание на тоя анонимен никаквец. Просто сте такива *** събрани от мизерията!!!!