Бойците от "Азовстал" се предадоха

Сред първите транспортирани има 20 тежко ранени и 31 военни
16 май 2022 22:23, Нели Христова
910
Бойците от "Азовстал" се предадоха
Снимка: БГНЕС

Командирът на украинския батальон "Азов" Денис Прокопенко излезе с официално видеообръщение, в което потвърди, че бойците му, блокирани от седмици в подземията на "Азовстал", са се предали по нареждане на централното командване и за да бъде съхранен животът им.

"Защитниците на Мариупол изпълниха заповедта, независимо от трудностите", казва Прокопенко, като подчертава, че те са се отбранявали 82 дни, което е позволило "на украинската армия да се прегрупира, да подготви повече личен състав и да получи голямо количество оръжие от странте-партньори".

"В името на това да бъде запазен животът, целият Мариуполски гарнизон изпълнва утвърдено решение на висшето военно командване и се надява на подкрепата на украинския народ", казва още Прокопенко.

До момента са се предали 50 бойци от "Азов", като по неофициална информация не всички са ранени, а сред тях има и няколко здрави военни.

Според руски Телеграм-канали сред първите транспортирани има 20 тежко ранени и 31 военни, относително здрави, които вече са в плен.

По-рано днес първата група от десетина "азовци" излезе с бял флаг и започна преговори с руските военни, за да се договорят условията и да се осигури лечението на ранените.

Очаква се по-късно тази вечер по темата да направи изявление украинският президент Володимир Зеленски, съобщи съветникът му Арестович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


910
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
582
40
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Азо в Стол - изисква се много повече от това което ти "имаш". Тези хора имат качество, което ти патологично нямаш - нарича се пасионаризъм и за твоя информация е дифинирано от руския учен Лев Гумильов - като "готовност да се пожертваш за Родината си". Разбира се, за теб е по типично казаното от Благоев - "Дядото" на българския социализъм - а именно, че "..русофилията води неизменно до национално предателство..". "Хуморът" ти няма да омаловажи техните дела. Защото има цвят и мирис на гомно.
581
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Висини - ами хубаво пич, обаче не си случил на свят ако съдя по 15-те ти червени палци. Българския "свят" е кривото огледало създадено от руската демагогия. Да не "обичаш" тирана-бащица Путин?! Значи не си "българин". Виж сега, дълбоко набития в главите и сърцата на българите комплекс за чинопочитание към "Дядо Иван" изисква роболепие клонящо към национално предателство спрямо руското. Затова такива като теб са неприемливи - разбира се - евроатлантици, еврогейове. Българска действителност!
580
27
 
17
 
! Отговори
Азо в Стол преди 1 година
.... ама как героично се предадоха само. Юнаци. Не им беше лесно. Изисква се висок боен дух и професионализъм да се криеш толкова време и то под земята от сбирщина пияни руски мужици дето нито оръжието им оръжие, нито командването им адекватно, пък и всеки като грабне по една съдомиялна машина и става неспособен да се бие дори и срещу мишените на стрелбище.... Със 6000 елиминирани руснаци само докато са си стояли под земята... сега когато са навън направо половината Русия ще даде фира....
579
8
 
20
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 1 година
Де ти е Укронацизме жилото? Де ти е Укронацизме победата?
578
6
 
37
 
! Отговори
Перчо преди 1 година
Чуждите инструктори ще ги пуснат ли с бели знамена или ще ги ликвидират и ще заличат следите.
577
53
 
14
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Най сетне руската армия след 80 дни успя да се справи с един батальон и то защото се предадоха. Голям успех няма що. Интересно кво ще правят ако като Азов има още 2-3 такива батальона.ххх.смех
576
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предадоха се щото американците и англичаните им наредиха. Имат някакви сметки. Нещо хитруват отклоняват вниманието на руснаците.
575
12
 
40
 
! Отговори
Stenli преди 1 година
Това ли били ,,героите на Украйна,, , на които Киро каза да даваме и без това маркото ни пари???Хахахахахха
574
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герои
573
13
 
27
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
Стана тя каквато стана, Путин фашагите в капан хванаааааа!!!
572
43
 
17
 
! Отговори
До666 коко преди 1 година
Като плъхове избягаха руснаците от киев и харков.а тези шепа герои направиха за смях безаналоговата армия на путин
571
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До висини. Има разлика между предпочитания и ориентация. Всеки може да има каквито си иска предпочитания но не може да се твърдят ненаучни мнения че сексуалната ориентация била по рождение. Тя не е вродена а е по предпочитание. Тоест гей културата се насажда и възпитава от либералната демокрация.
570
37
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега руснаците да се поучат от тях как се воюва.
569
14
 
35
 
! Отговори
коко преди 1 година
плъховете не само се предадоха излизат от дупката като оср..ни и с махнати емблеми на Азов мислят че ще им се размине
568
15
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Девиза на Азов, "Много сме, силни сме, но само докато дойдат руснаците".
567
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сатана нещо га че си ядосан. Защо така. Почваш си изречението и мнението с малка буква. Аз те имах за образован.
566
20
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
вече се доказа че произлиза от експерименталната лаборатория на "твоите приятели" САЩ в Харков, находяща се в Психиатрична болница 3 в града. -----////------- Как се доказа, като руснацитата изобщо не моха да минат Околовръстното шосе на Харков? От поляните и горичките източно от града постреляха по блоковете на хората (рускоговорящи) и си тръгнаха безславно.
565
25
 
11
 
! Отговори
Висини преди 1 година
Ще умра от смях- мразили сме Путин, щото бил срещу гей- културата и "извращенията". Да, аз съм толерантен човек и смятам, че държавата и политиката нямат място под юргана на хората- това е личен живот, частна сфера. Хетеросексуален съм, с две деца и искам те да живеят в свят, където хората не се преследват заради предпочитанията си, а се оценяват по работата, таланта и качествата; по заслуги а не по слагачество. Затова съм против всякакви диктатори и, естествено Путин с имперските претенции
564
14
 
31
 
! Отговори
W.Rick преди 1 година
До щатния кенефчия /работещ за зелено/ от Козяк" То и хепатита с "неизвестен произход" / увреждащ тежко черния дроб на подрастващите /, вече се доказа че произлиза от експерименталната лаборатория на "твоите приятели" САЩ в Харков, находяща се в Психиатрична болница 3 в града. Там експериментите са се правили върху душевно болни хора !В тях дейно участие е взимала и не безизвестната ни американска фирма - Pfizer.ЧЕСТИТО НА ТЕЗИ КОИТО СА СИ ПОСТАВИЛИ НЕЙНИ ВАКСИНИ !
563
31
 
14
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Не мога да си го обясня вече толкова години - една от най-богатите страни в света, вместо да са по стандарт на живот и икономика - като Саудитска Арабия и емиратите, те се още живеят в средата на 20 ти век. И при арабелите има тоталитаризъм, но нещата са по-изпипани и подредени. Но на Русия все някой и пречи- САЩ, Украйна, НАТО, прибалтийските държави, Сирия.Нещата ще се променят , когато обикновените руснаци разберат защо останалия свят е срещу тях, но няма да е СКОРО.