ГЕРБ води с 23.8%, ПП падна до 17.5%, партията на Стефан Янев шеста

Осем формации влизат в парламента при избори сега
418
ГЕРБ води с 23.8%, ПП падна до 17.5%, партията на Стефан Янев шеста
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При нови избори – 8 формации в парламента. Новата партия на Стефан Янев е шеста политическа сила със 7.6% подкрепа от гласуващите. Пореден спад в подкрепата към правителството. Това сочат данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии. Изследването е реализирано в периода между 4 и 11 май 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+. 
 
Пореден месец на ерозия в положителните оценки за работата на парламента и правителството. През май 19% оценяват положително работата на парламента (24% през април), докато 71% я оценяват отрицателно (66% през април). При правителството се наблюдава същият тренд – през април положителната оценка спрямо кабинетът е била 27%, докато през настоящия месец е вече 22%.

Почти всички привърженици на „Продължаваме промяната“ подкрепят правителството, докато симпатизантите на останалите партньори в управляваща коалиция са по-разколебани. Така например сред „Демократична България“ доминират положителните оценки за правителството, но близо 40% от тях имат отрицателна оценка. При БСП съотношението е обърнато в полза на отрицателните оценки. Електоратът на „Има такъв народ“ стои най-дистанциран от кабинета в сравнение със симпатизантите на останалите партньори.  

При президента този месец не се регистрира динамика спрямо предишния. Положителните оценки за неговата работа са 50%, докато отрицателните 40%.  

ГЕРБ (23.8%) запазва лидерската позиция, а дистанцията им с „Продължаваме промяната“ (17.5%) се увеличава, поради продължаваща ерозия в подкрепата спрямо основната управляваща формация. ДПС поддържа традиционните си нива от близо 11%. Четвъртото място този месец се заема от „Възраждане“ (10.1%), които изпреварват с няколко десети от процента БСП (9.5%). На своя старт, „Български възход“ е шеста политическа сила с подкрепа от 7.6% от гласуващите. „Демократична България“ остава с подкрепа от 6.8% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.8%. Под бариерата, но над процент подкрепа, са „Изправи се, България“ с 2% и ВМРО 1.5% от гласуващите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


418
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
6
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До АнонименНищо вече няма да се върне !!Русия е бита карта и това много скоро ще се осъзнае от всички !Има още някаква инерция но тя много бързо се забавя !!Другото са алкохолни бълнувания !!
257
5
 
8
 
! Отговори
Арменския поп преди 1 година
До ПешоИ с какво го излъгаха ?? Повтаряте заучени фрази от мафиотските вождове защото така им утърва !! Напротив ! Премиера направи това което поколиния червени русофилски мафиоти не направиха за да дерибействат на гърба на народа ! И сега ги е страх че нещата вече тръгват и вият до небесата но и това няма да им помогне !!
256
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин - то никой няма да ни пита, когато то се върне, споко.
255
1
 
2
 
! Отговори
АНАЛИЗ преди 1 година
ПУСНЕТЕ МИ АНАЛИЗА СТРАХЛИВЦИ!!! И СТИГА СТЕ СПИРАЛИ ИСТИНАТА ФАШИ.СТИ. !!!!
254
8
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До АнонименА дано !! Невярвамвече българите да сме толкова изтрещяли че да си изберем пак руското робство !! А колкото до ГЕРБ за него съм сигурен че е московски проект !! Но къде е сега това нещо наречено президент дето вдигаше юмруче и квичеше мутри вън ! Сега вече той е първа любов с ГЕРБ защото са от един отбор ! Но защо трябваше да се харчат много милиони за този меко казано цирк наречен избори !! България е пропита с руски шпиони и малко бавно се прочиства но накрая ще успее !!
253
4
 
8
 
! Отговори
АНАЛИЗ преди 1 година
ПРИ ТАКИВА РЕЗУЛТАТИ ГЕРБ ПОБЕДА БЕЗ МАШИНИ И РАШКОВ С ВЛАШКИ ТОВА Е ФАКТ А ТУРИСТА РАДЕФ ДА СЕ СКРИЕ И ДА СИ ПРИБЕРЕ ВЕРЕСИИТЕ!!!!!ААААААААА?
252
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Победа за Възраждане!! Истинските Български патриоти!
251
4
 
5
 
! Отговори
linx преди 1 година
До АнонименАнонимчо !! Не знам дали си го осъзнал че единствения *** ама меко казано си ти !! Защото на московските простотии които пишеш хората само се смеят и се забавляват !! Ако го правиш за пари е разбираемо !! тТрудно свързваш двата края и припечелваш нещичко ! Но ако си убеден в тези простотии това вече е диагноза !!
250
10
 
15
 
! Отговори
Иван преди 1 година
трябва да си пълен олигофреб да гласуваш пак за герб след всички гейтове който сътвориха.
249
8
 
8
 
! Отговори
боко преди 1 година
това проучване в банкя ли е правено?
248
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане вдига рейтинг в геометрична прогресия и това вбесява статуквото и кюрдката от Козяк.Ще гласуваме за Костадинов.
247
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква руска отрова говорите бе смешковци глупости на таркалета. Промити мозъци
246
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГРОБ с голямата игра Путин и Газпром спряха газта за БГ за да се завърнат на власт.Но дали това ще проумее народа.
245
3
 
10
 
! Отговори
червено та чак черно преди 1 година
До Анонимен 273 И като напуснеш ЕС и Нато къде ще ходиш бе,***!При русията, нали!?Ама кво ли се занимавам с червени едеоти като тебе!?
244
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На следващите избори голяма част от българите ще покажат на света , че не стават за нищо ! Единственото спасение е да има поне 80% избирателна активност , за да се спасим от червената чума !
243
6
 
19
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
ПП успяха да излъжат народа да гласува за тях веднъж, ама тва им беше. Сега падне ли правителството няма да ги видим повече. Баце ще се завърне на бял кон и всичко по старо му. Жалко, че изгубихме 2-3 години в политически игри
242
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да искаш да напуснеш пазар с 1 милиард богато население, за да отидеш при 150 милиона бедняци от русия. Браво на българите. Така се чупи *** и после са ни виновни целия свят, марс, сатурн ....
241
2
 
11
 
! Отговори
linx преди 1 година
До АнонименЕто това са мечтите на московските пияници коита имат за цел само да рушат от злоба и завист че България се измъква от руската отрова !! Ето това е задачата на така наречените русофили които определено са руски терористи в България ! Но няма да им се получи и накрая като прекалят ще има сериозни последици за тях !!
240
3
 
6
 
! Отговори
linx преди 1 година
До АнонименЧервените мафиоти полудяха от факта че вече не могат да крадът и да си живуркат !! за това сега здраво реват срещу премиера ! Българския народ е доста манипулиран от медиите но изкам да кажа нещо ! Премиера не е случайно избран човек !!! Той е избран не само от народа но и от много сериозни външни фактори и ако не дай боже мафията го провали тогава ще видите глад мизерия и изолация !! Фашистките партии като възраждане нямят място в България защото това са московски паравоенни органи
239
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да има много депутати от Възраждане, които да глазуват закона за излизане на България от ЕС и НАТО!!