Гьоков: Преизчисление ще сближи старите и новите пенсии

Правителството обичало да говори с хората
24
Гьоков: Преизчисление ще сближи старите и новите пенсии
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В началото на тази седмица антикризисните мерки на правителството ще бъдат оповестени, потвърди пред БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, но не уточни дали това ще стане днес.

"В голяма степен мерките са изчистени и са готови за представяне. Може би трябва да минат през експертен и политически коалиционен съвет. Иначе парите са осигурени за тях", посочи той.

Разговорът на премиера с работодателите е много важен. Всеки може да протестира, но исканията се постигат в преговори, каза Гьоков. По думите му това може да доведе до "адекватни мерки, взаимно приемливи и за двете страни".

"Това правителство обича да говори с хората", настоя министърът.

Според Гьоков целта на разговорите не е "да се потуши протестът в сряда".

21,6% увеличение на пенсиите в голяма степен компенсира инфлацията, коментира социалният министър в предаването "Преди всички".

От 1 октомври правителството иска да адресира друг проблем в пенсионната система – за големите разлики в пенсиите, отпускани в различни периоди, поясни Георги Гьоков.  

"И да въведем някаква справедливост. Ще има преизчисление, което ще сближи старите пенсии и новите", каза той.

Относно минималната работна заплата Гьоков отбеляза, че все не е ясно колко ще бъде тя от 1 юли.
По темата с нулевата ставка за хляба и диференцирания ДДС върху някои стоки от първа необходимост социалният министър каза, че "също има разбиране като че ли за намалени ставки за храните", но "когато интервенираме ДДС, ние не подкрепяме само тези, които имат нужда от подкрепа, подкрепяме и богатите".

"Най-добрият начин е всяко българско дете да получи тези 50 лева. Моето желание е всяко дете да получи тези пари, защото инфлационният натиск е върху всички – върху бедни и богати", каза още Гьоков за една от обсъжданите мерки.

Важно е, че ще има отстъпка на бензиностанциите, смята Георги Гьоков. Той очерта като дискусионно и това дали през този механизъм за отстъпки в цената на горивата до 50 литра се подпомагат "всички на калпак". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: пенсииГьоков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тези не им вервам вече и не ми се верва това което го говорят да стане. Видехве предишното наречено от тех + преизчислевие" със средните 12.5% което за повечето пенсионери осигурявали са се с над 35 - 40 г. стаж бе едва и не повече от 6-7%. Увеличиха се най много само най ниските и най високите пенсии.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи средната пенсия ще стане от 520 лева на 630 лева - под минималната заплата за миналата 2021 година. Нормалното положение е средната пенсия да е 70% от средната заплата.
20
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До arsenalfc Нормално е и още как! С 20 години стаж първа категория съм и още 18 трета.Не слагам 2г. казарма.Когато се пенсионирах през 2012г.пенсията ми беше 690 лв.Продължавам да работя,плащам си съвестно всички осигуровки и мисля,че не тежа на никого и сега пенсията ми се увеличи на 1301,51 лв.Изпълнил съм отдавна дълга си към държавата,обществото и най-вече,към пенсиония фонд.Така,че няма нищо чудно или незаконно.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Майора За сметка на това,обаче после 4 години-нищо!
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не забравяйте, че когато Бойко Борисов завзе властта през 2009 година, замрази минималната работна заплата и пенсиите
17
0
 
4
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Значи мойта пенсия от 1300 като и сложим 20% ще стане 1560 уха бравос на Корнелчето аферим,обаче като се замислих дали останаха още пари от Бойко дето е крал и си викам тя тази много няма да изкара ами откъде ще ги плащат тези които дойдат след нея щото има и още по високи пенсии.
16
4
 
6
 
! Отговори
arsenalfc преди 1 година
По тази логика, пенсионер и работещ ще взимат д/г едно и също. Това не е нормално! Въпреки че по-никакъв начин не отричам, че хората не изнемогват с тези мижави пенсии!
15
11
 
13
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Абе анонимници май трябва да ви се напомни че Борисов пое и изплати първото увеличение от 10% заложено от Станишев и поетапно индексираше съгласно швейцарското правило! А комунистите на Импексова осевн да обещават друго не знаят и ще теглят допълнителни заеми , които вашите деца и внуци ще изплащат!
14
1
 
5
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
Няма как. Прецакахте с махането на индексацията от 2017-2019 години, въпреки че в указ на президента пише всички актуализации одобрени с нормативен документ. Годишните актуализации за 2017-2019 са гласувани в НС и утвърдени със Закона за държавния бюджет. Според кокорчи ЗДБ не е нормативен документ. Сега се опитват да върнат нещата, но най-много намазват пенсионерите, пенсионирали се след 2019г.
13
2
 
10
 
! Отговори
факт преди 1 година
импексова добре ги е обучила в обещанията и обясненията :)
12
4
 
14
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
до като почнете да ги давате тези увеличения инфлацията вече ше ги е стопила , което значи че ше сме по бедни а не компенсирани .
11
3
 
14
 
! Отговори
Червен иди от преди 1 година
Точно това "приближение" е най-голямата ви комунистическа глу пост. Единственото, което трябва да се направи е не сближение, а справедливост в системата - колкото съм се осигурявал, на толкова ми изчислете пенсиите. А не да взимате от моята за да дадете на тарикати без вноски от сивата икономика. Но то какво да очаквам от адепти на руски фашисти и военнопрестъпници.
10
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако предишните 12 години не се крадеше толкова много и пенсионерите бяха на по-голямо уважение,днес нямаше да се чудят как да свържат двата края.Но нали знаете сит на гладен не вярва.Филията с мас одавна е забравена.
9
3
 
17
 
! Отговори
тези преди 1 година
говорни еквабалистики ги чувахме и през декември ,когато ,,ПРЕИЗЧИСЛИХА,, пенсиите и един с 45 години стаж получи толкова ,колкото мързелуващите цял живот ---370 лева. Та и сега не очакваме нещо добро да се случи!!
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенсионерите са най-беззащитната част от населението и винаги най-пренебрегваната.Затова това увеличение ще им даде глътка въздух.
7
7
 
14
 
! Отговори
Сакън преди 1 година
Никога Буци на властуци!!
6
3
 
9
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Ще ли ти се?
5
4
 
7
 
! Отговори
народе-е-е преди 1 година
ТИЯ ОТ ЕДНА ГОДИНА ГОВОРЯТ ( И НИЩО НЕ ИСКАТ ДА НАПРАВЯТ) ЗА ТОВА СПЕЦИАЛНО ПРЕИЗЧИСЛЕНИ НА 800,00 ПЕНСИИ И ДОБЛИЖАВАНЕ ИМ НА БАЗАТА НА ТЕЗИ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ (СЕГАШНИТЕ). ДО КОГА ЩЕ ИЗНЕМОГВАМЕ !?!!!
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А гърците като затънаха с 300 милиарда евро заеми,но хората им живеят добре,значи това е за предпочитане,въпреки,че ние няма да стигнем до там.
3
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОСТАВКА на правителството на Просто Киро.