Кирил Петков: Българският бизнес няма да има притеснения за май и юни

Азерският газ ще потече в пълните си количества от 1 юли, заяви премиерът
Обновена: 16 май 2022 12:07 | 16 май 2022 12:07, Красимир Ангелов
129
Кирил Петков: Българският бизнес няма да има притеснения за май и юни
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов се срещнаха в Министерския съвет с работодателите.

"Разговорът беше много конструктивен и се обединихме около компенсации за май и юни, всичко над 200 лв. на мегават да бъде компенсирано с 80% от държавата. Това дава възможност българският бизнес да няма притеснения за май и юни. Едновременно с това се договорихме, че цените за май месец на природния газ, които са над тези за април, също ще бъдат компенсирани от държавата", заяви Кирил Петков.

Премиерът посочи, че азерският газ ще потече в пълните си количества от 1 юли, независимо кога се завършва гръцката връзка. Той посочи, че този факт доказва, че отказът ни от тези количества не е било от това, че няма капацитет този газ да бъде вкаран.

По думите на Петков ще се готви и законопроект, който да даде дългосрочни перспективи и план за компенсация за бизнесите в бъдеще.

Имахме ползотворен диалог. С мерките, които правителството обеща да продължат за месеците май и юни, ние можем да успокоим всички български предприемачи и всички работещи в България, заявиха работодателите след среща с министър-председателя.

От своя страна председателят на управителния съвет на Българска стопанска камара Добри Митев съобщи, че във вторник предстои и среща с превозвачите, които са насрочили голям протест в сряда и каза, че ще се търсят заедно решения и устойчивост за в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепяйте, а цените нагоре, нагоре. Всичко идва на по-висока цена в магазина ми. А тока да не го коментирам от 100 лв на 400 с подкрепа от държавата 70.
92
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
86 опорки ти забрави ли за газовата връзка с Гърция и тя ще се построй ще имаме азерския газ
91
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
92 ти нали се потребител с това ще ти помогне като има производство
90
0
 
7
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Киро успя за каквото си нает фалира каквото остана саботира всичко до шушка теглите кредити спря газта лъжесвидетелят божковист направи сеир е какво повече който е останал тук да се оправя поединично пъпъпълнят пълнят сметките нулевата корупция.та ПОЗОР СТЕ Оставка
89
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За благодарност да вземат да дарят по една заплата за Украйна, а кире?
88
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С какво, ще помогне това на обикновенният българин, който едвам свързва двата края?
87
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за българските работещи които едва връзват двата края последните месеци кога ще се погрижите?
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А след това?
85
1
 
4
 
! Отговори
g.venov преди 1 година
абе само да питам-какво стана за разследването на Кирил Петков от европейската прокуратура за извершени престъпления или ще ни го тикнат отзад най-вероятно
84
1
 
6
 
! Отговори
тои преди 1 година
То Май свърши кажи речи Юни и той ще се изтърколи а после??? *** Кирето му дреме на шапката , той нали ще се налапа....
83
2
 
4
 
! Отговори
123 преди 1 година
До Гиб МелсънНямаш проблеми брат - Северна Корея, Куба....избирай
82
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
чудничко - до края на юни без притеснения, а после - масови фалити щото цените ще ската от ден на ден. Или като стария виц от соца - от година на година живеем по-добре и от ден на ден по-зле.
81
6
 
8
 
! Отговори
1234 преди 1 година
Тук има хора които нямат понятие от нищо. Питат правителството защо една вафла от 55 стотинки станала 65. Питайте производителя и търговеца. Правителството не определя цените. Трябваше да дава субсидии за ток само за тези, които не увеличават цените, А то като със заведенията - намалиха им ДДС, а цените даже пораснаха. Такава алчност у нашите производители няма никъде по света. Затова купувам вносни стоки, макар търговците и тях да увеличават, но все пак не е така драстично като при българските
80
2
 
3
 
! Отговори
аз преди 1 година
такъв, кой ти живее с планов хоризонт от месец и половина? В цял свят договори за доставка се подписват на база МИНИМУМ 3 месеца, ти говориш че бизнеса може да е спокоен за Май и Юни................. в Харвард не ви ли преподават обща култура?
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страхотно, за бизнеса. Дано бизнесът не си вдигне цените, следвайки инфлацията, и не се възползва от помощта за трупане на печалба на гърба на обикновения човек. Защото никъде не се споменава какви са ответните задължения на бизнеса да предадат помощта по веригата към работещите, или как държавата ще подпомогне обикновения човек.
78
2
 
4
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Тъй ши я караме. Месец за месец. А догодина ден за ден. При евро атлантизма е така. Ден за ден. А при комунизма беше по петилетки. За пет години напред се знаеше какво ще е.
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милиарди нови кредити се пръскат за да може крадливата и лъжлива четворна коалиция да запази властта!
76
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 1 година
Стига наливахте народна пара в бизнеса! Той си взема субсидията и пак увеличава цените като за световно. И за това не е виновно правителството, а АЛЧНОСТТА НА БИЗНЕСА. Стига рИвали , че им е скъп тока. Виждам си фактурата за 04-ти ( небитов потребител ) 600, 45лв, от тях 327 отстъпка, за плащане 273лв. Отстъпката е повече от 50% от сметката, ама всички рИват че им е малко. Скоро ще искат някой да им бъше
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво да се притеснява - той вече е колабирал и е на умирачка. За какво притеснение вече става въпрос, Кирца?
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А после? Или като ромите - ден за ден?