Сандов: Дълги години МОСВ си затваряше очите пред проблемите

Не може ТЕЦ "Марица 3" да работи в нарушение, заяви вицепремиерът
16 май 2022 14:52, Красимир Ангелов
14

Енергетици излизат на масов протест днес, като причината за недоволството им е спирането на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград.

По-рано миналата седмица работата на ТЕЦ-а беше възстановена за кратко, а след това отново спряна, след като Европейският съд излезе със осъдително решение за България заради замърсяването на въздуха със серен диоксид.

Още по темата
"Предполагам, че излизат на протест, тъй като момента работодателят не може да им осигури заетост. Има множество алтернативи този район да мине към друго икономическо развитие. Когато имаме системни нарушения на емисиите серен диоксид и особено като имаме осъдително решение, аз нямам друг вариант, освен да не допускам предприятия да работят в нарушение на закона. Това не е субективна оценка, това е изпълнение на закона", коментира министърът на околната среда и водите Борислав Сандов в "България сутрин".

"Дълги години екоминистерството е било гумен печат, затваряйки си очите пред реалните проблеми. Всички теми, свързани с околната среда, касаят пряко здравето на хората и бъдещето на поколенията след нас. За да се изпълнят екологичните норми, означава определени предприятия да работят в нарушение на закона. Екоминистерството е било притискано да си мълчи в ъгъла. ТЕЦ "Марица 3" е било затворено, но в един момент отново му се дава разрешение да работи", обясни Сандов пред Bulgaria ON AIR.

Екоминистърът настоя, че не може гражданите на България да търпят щети и да дават жертви за сметка на едни хора, които си пълнят джобовете с големи печалби.

"Обмисляме сериозно завишаване на санкциите, за да има превантивен характер. Те са толкова смешни, от 5 до 50 хил. за подобни провинения. Въглищните централи в България и по света са на доизживяване, тяхното време отмина. Ако не ги затворим, ще загубим част от постъпващите в страната ни средства и ще се лишим от бъдещи такива", каза още министър Сандов.

И добави, че въглищният сектор е с най-висок брой злополуки, най-нездравословни условия на труд за работниците.

Запитан защо магистрала "Струма" се оказа в центъра на спор между регионалното и екоминистерството, министър Сандов разясни:

Това беше потулван проблем. Основно управлението на ГЕРБ е правило това от първа отсечката да остане последна част от магистралата. Не трябва да минава през дефилето, така отсичат достъпа на местните хора. Не можем да допуснем това да се превръща в огромен убиец на цялото биоразнообразие. От екологична гледна точка предпочитам тунел, там няма биоразнообразие. Министър Караджов просто иска по-бързо да се случат нещата. ГЕРБ се опитваше да построи магистралата в нарушение на европейските правила, смята още Сандов.

По думите му България удържа много сериозно на инфлационната криза и имаме най-ниските цени на тока и газта чрез компенсациите.

Вижте видеото с целия разговор.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
То пък сега Сандов като е ококорил един поглед...неразбиращ, незнаещ...
13
1
 
1
 
! Отговори
Петър преди 1 месец
А след Сандов МОСВ ще е в пълен разпад!
12
0
 
0
 
! Отговори
Фен преди 1 месец
Сандов всичко знае, Сандов всичко може :) ЧекИ, чекИ малко :)
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама тая централа не беше ли американска? Дето трябваше да им плащаме тока скъпо, даже да не правят ток?
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Некомпетентен, ***, арогантен некадърник и надутляк е тоя младеж.
9
2
 
14
 
! Отговори
Монката преди 1 месец
При тези цени на тока и енергоресурсите да затвориш ТЕЦ работещ с български въглища е престъпление! Централата трябва да работи докато са цените високи и произведеният ток се изнася.все едно саудитска арабия да затваря кладенци защото петролът е скъп!
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставка корумпе
7
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво, крайно време беше. Още един читав министър в това правителство.
6
3
 
14
 
! Отговори
Майора преди 1 месец
Сандов , Дандов зелен милионерино , не те ли е срсм да вършиш такива неща! Заради теб стотици семейства остават без работа и то в момент когато Полша , Германия и други отварят въглищните централи за да се справят с кризата! За тях не се отнасят тези емисии? Да не говорим че заради теб ще спре "Струма" и колко още невинни бертвитрябва да има заради уж вашата зелена политика! Срамота , Харвардските мошеници ще си отидат , а ти оставаш тук!
5
4
 
13
 
! Отговори
История преди 1 месец
Сандов... На мама нарко.манчето без ЕДИН ДЕН трудов стаж. Вие си правете изводите какви грантаджии управляват.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мислех, че поне ток ще има... Газ - нтз, Нефт - нтз, сега и ток... А ако простотоКиро го няма?
3
10
 
6
 
! Отговори
Какви енергетици ? преди 1 месец
Тези хора трябва да бъдат законово съкратени с обезщетения, не са го разбрали, но стоейки в София губят пари, а офшорката която е купила ТЕЦа печели време - времето е пари ако имаш такива на сметка с лихва, които трябва да дадеш - колкото по-късно ги дадеш, толкова повече ще спечелиш за тебе си. За ТЕЦа няма връщане обратно, по-добре да мислят къде ще си търсят работа овреме , преди да са ги изпреварили и да си искат обезщетенията
2
5
 
13
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Оставка... Тоя нема смелостта да излезе пред мирно протестиращите енергетици... Хиляди на протеста.. Полицията ги пази от народната любов!
1
7
 
9
 
! Отговори
Много ясно е преди 1 месец
Собственикът на ТЕЦ Марица 10 иска вместо да съкрати работниците и да им изплати дължимите заплати и обезщетения по закон, да ги използва като лост, барем нещо изкрънкат и успеят да убедят някого за още година работа , такс хем той няма да плаща - трябва навсякъде да пишат медиите кой е всъщност той, не е ли бившия собственик на магазинте Европа и безмитната зона на пристанище Варна нали..,