Асен Василев иска ЕК да разясни казуса със спрения руски газ

Вицепремиерът призова за реални действия в борбата с инфлацията
24 май 2022 21:15, Нели Христова
206
Асен Василев иска ЕК да разясни казуса със спрения руски газ
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев участва в редовното заседание на ЕС по икономически и финансови въпроси. Европейските финансови министри дискутираха актуалната икономическа ситуация в ЕС, последиците от руската военна агресия срещу Украйна и наложените срещу Москва санкции, съобщи пресцентърът на министерството на финансите.

Една от отрицателните последици от войната в Украйна е повишаващата се инфлация. Вицепремиерът призова за реални действия за борба с инфлацията на европейско ниво, с фокус върху енергоизточници и храни, както и активни действия от страна Европейската централна банка. Той също така подкрепи предложението на ЕК за отлагане с още една година на общата клауза за дерогация, предвидена в Пакта за стабилност и растеж.

По отношение на приетите до момента санкции, всички държави членки се съгласили, че санкциите трябва да се прилагат по еднакъв начин. Министър Василев призова Европейската комисия да изясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че различните държави са третирани различно от страна на Газпром или на нарушаване на санкциите от страна на компании в някои държави членки.

Европейската комисия представи на министрите плана REPowerEU в отговор на затрудненията и смущенията на енергийния пазар, причинени от руската инвазия в Украйна. Василев изразил резерви по отношение на предложеното от ЕК разпределение на финансовия ресурс по държави членки, което според него следва да отразява степента на зависимост от доставките на енергийни суровини от Русия, а не да е базирано на ефекта от Covid-19.

Комисията представи на министрите актуална информация за законодателните предложения в областта на финансовите услуги, както и препоръките на групата експерти относно предизвикателствата, пред които е изправен митническият съюз.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев проведе двустранни срещи с колегите си от Полша и Люксембург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
21
 
0
 
! Отговори
Буболеков преди 1 година
В момента рашките се набримчват яко - от една страна приходите от газ и нефт започват да спадат, от друга извънредните им разходи в украйна се запазват. Много предприятия са затворени или са пред затваряне. След украйна, рашняците ще си изпатят най-много,особенно след като разберат че газта не става за ядене.
104
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обяснявам още веднъж за червени, неграмотни селяни ... газта е спряна на България, Полша и Финландия изцяло по политически причини, и без значение дали плащаме в евро, рубли или индийски рупии ... газта пак щеше да бъде спряна.
103
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според CNN убитите са 15
102
1
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Нarъ3ихтe се, заболяви rъ3ът и сега искате някой да ви обяснява защо!?Хубава работа, ама харвардска...
101
0
 
10
 
! Отговори
Ежедневие в САЩ преди 1 година
Застреляха 14 ученика в начално училище в Тексас.
100
1
 
32
 
! Отговори
пфу! преди 1 година
Харвардските Макс и Мориц пробутват лъжата, че условията на "Газпром" били различни за всяка страна, и че за България имало риск от "при сменянето от евро в рубли" (цитирам Киро), а пък за други държави условията били други. ЛЪЖА - от първия ден на въвеждането на новата схема на плащане, за ВСИЧКИ купувачи важи едно и също правило - отварят две сметки, плащат във валута по договор, БЕЗ да се занимават с превалутиране в рубли - това го прави руската банка, а не купувачите. Кики и Асенчо лъжат!
99
1
 
24
 
! Отговори
Кокоров преди 1 година
Забравих си хапчетата.Някой да ми услужи?Страдам от тежък психически проблем а утре е тежък ден и трябва да измислям нови лъжи,заедно с авера Киро.
98
1
 
26
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Асенчо, направихте за посмешище цяла България пред света бе. Цяла Европа ни се смее и се питат, що за *** сме. Сега купуваме Руски газ от Гърция ама ни е по скъп бе, икономически тъпунгeр.
97
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искаш да си плащаш в магазина=няма хляб. Та и с газта е така. Нема кеш, нема газ. Какво толкова има за разясняване? Ето разясних му го накратко.
96
1
 
21
 
! Отговори
Виждам, преди 1 година
Казуса е разяснен по-долу. Или сте ба лъ ци, или изпълнявате поръчка, или и двете едновременно.
95
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'Казус' със руския газ няма ... газта е спряна на България, Полша и Финландия изцяло по политически причини с цел да се накажат непослушните и да се всее разделение в Европа, и до голяма степен успяват да го постигнат. Ако беше Бойко нямаше да ни спрат газта и пак щяхме да сме с Европа, а Кирчо действа като 3 годишно което сега се учи да ходи
94
2
 
14
 
! Отговори
Кокоро пред Лай-ен преди 1 година
Ко, ко, ко, ко, коооо, кокококооооо, кококококоооооо, кът-кът-кът-кът-кът, куд-куд-куд, кудкуддддяк, куд-куд-куд-кудкудяяяк, рошковуту на гъзът мий пааак;)))) Изгоних Лена и сега ич ми ней добре, *** на: куд-куд-куд-кудкудяяяк, рошковуту на гъзът мий пааак;))))
93
1
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Какво има за разясняване бе , ние понеже сме големи еркеци първи се озъбихме на Кремъл и ни отрязаха квитанцията. Лочайте сега от време на време но крайно недостатъчно ,американския втечнен газ. Жалко за народа!
92
13
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
ДРУГАРЕ! Дрискайте кръв, руски газ повече няма да има никога!
91
3
 
12
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
на нас все някой трябва да ни разясни или да ни реши проблемите - преди бяха руснаците по време на соца сега е ЕС и ЕК.
90
17
 
7
 
! Отговори
Pp преди 1 година
Олеле тук на всички всичко им е ясно страшна работа ей. Най-умните на маса. Путин първо на вас ви звъни да ви даде отчет. Мачкай Асене.
89
5
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 101 преди 1 година
Това от тавариш Лукашенко го ли разбра? Ха-ха-ха-ха
88
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без руски суровини,горива и газ Европа я чака крах.
87
1
 
19
 
! Отговори
И защо? преди 1 година
Нали са договорили евтинджос газ? Няма нужда някой да им разяснява каквото и да било. Или нещо друго се случва!
86
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 96Най-вероятно са бал ъци, които изпълняват поръчка. Тоя има малко повече акъл и се прави на ударен.