Асен Василев иска ЕК да разясни казуса със спрения руски газ

Вицепремиерът призова за реални действия в борбата с инфлацията
24 май 2022 21:15, Нели Христова
206
Асен Василев иска ЕК да разясни казуса със спрения руски газ
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев участва в редовното заседание на ЕС по икономически и финансови въпроси. Европейските финансови министри дискутираха актуалната икономическа ситуация в ЕС, последиците от руската военна агресия срещу Украйна и наложените срещу Москва санкции, съобщи пресцентърът на министерството на финансите.

Една от отрицателните последици от войната в Украйна е повишаващата се инфлация. Вицепремиерът призова за реални действия за борба с инфлацията на европейско ниво, с фокус върху енергоизточници и храни, както и активни действия от страна Европейската централна банка. Той също така подкрепи предложението на ЕК за отлагане с още една година на общата клауза за дерогация, предвидена в Пакта за стабилност и растеж.

По отношение на приетите до момента санкции, всички държави членки се съгласили, че санкциите трябва да се прилагат по еднакъв начин. Министър Василев призова Европейската комисия да изясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че различните държави са третирани различно от страна на Газпром или на нарушаване на санкциите от страна на компании в някои държави членки.

Европейската комисия представи на министрите плана REPowerEU в отговор на затрудненията и смущенията на енергийния пазар, причинени от руската инвазия в Украйна. Василев изразил резерви по отношение на предложеното от ЕК разпределение на финансовия ресурс по държави членки, което според него следва да отразява степента на зависимост от доставките на енергийни суровини от Русия, а не да е базирано на ефекта от Covid-19.

Комисията представи на министрите актуална информация за законодателните предложения в областта на финансовите услуги, както и препоръките на групата експерти относно предизвикателствата, пред които е изправен митническият съюз.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев проведе двустранни срещи с колегите си от Полша и Люксембург.


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
23
 
! Отговори
+++ преди 2 месеца
Абе шаран,сега разба ли от къде ти тече джапанката.Разбра ли защо Германия е с най силната икономика,ами защото си гледа интересите.А ние най штрокавите все чакаме някой да ни оправи,да ни каже.Стига с тези лъжи Европа не дава,изтъркаха се.Като не можете да се справите със ситуацията намазвайте от където сте дошли и не се връщайте.Аман от лъжци,крадци и некадърници.
132
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Що ще правим, ако от ЕК му кажат, че не може да купуваме няма ли да е по-лесно да пита тези които вече купуват.
131
0
 
46
 
! Отговори
Някой преди 2 месеца
От цялата статия нестава ясно какво ще разяснява ЕК. Аз бих искал да знам в крайна сметка на каква цена ще купуваме втечнения газ, и защо в момента купуваме газ чрез посредник, след като другите (като се почне от Германия и Франция и стигнем до Гърция) плащат в рубли въпреки гръмките си изявления по телевизиите? Къде го европейското единство и защо ние най- бедните трябва да ядем келестарката и в името на какво??? Другите си купуват директно и си гледат интереса, А НИЕ???
130
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Току що чух, че ще получаваме руска газ от Гърция, защото те не са си спрели доставките. А, сега познайте на каква цена и кой ще се облажи.
129
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С две думи, Кокорчо щял да търси под вола теле. Умен е.
128
0
 
14
 
! Отговори
Ами преди 2 месеца
надявасе !!! Почти всички страни в миналото са биле експлоататори .Всички са биле и колонизатори и ние искаме да като тях и да сме вседи иях като равни !!! От умрял писмо!!!!!Тяхните ценности - да бъдеш човек от трети пол ! За ам-те е още с по-лоша ист-я и култура ! М\удругото нито европа нито сащ знаят какво е култура с две думи !Същото е вече и с бъл-те който искът да с такава култра каква е тяхната ! Колонизатори и култура ! АНГ-Я е ВИНОВНА ЗА смърта на 10 МЛН ИНДИИЦИ УМР ЕЛИ ОТ ГЛАД
127
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путинизма трябва да бъде забранен както фашизма, защото се отразява лошо на по-простичките, необразованите и неукрепналите психически хора, ... както е видно от много от коментарите.
126
0
 
5
 
! Отговори
преди 2 месеца
Браво Коки.
125
0
 
6
 
! Отговори
Нема как да стане преди 2 месеца
Знам, че няма как да стане, но трябва бате Коко да създаде нова партия "на можещите". Ще вземе Божидар Божанов, оня от ИТН с очилата, председателя Мирослав, Минчев, няколко човека от БСП, 1-2-*** от ДПС и няколко СДС-ГЕРБави и да се обединят всички в една нова партия на успешните политици, за спасението на България. Може да си кръстат партията УПСБЕ - успешни политици за спасението на Българския европеец. И да тръгнем в релси. Ама нема как да стане. Уви.
124
4
 
9
 
! Отговори
КОКОРЧО fanbase преди 2 месеца
Поклон за Кокорчо, той е спасителя на България.
123
4
 
1
 
! Отговори
ДАЙ! преди 2 месеца
КЪСАЙ БАТЕ АСКО!
122
0
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
ВИЕ си ги избрахте да са про'сти по ваше подобие!
121
2
 
36
 
! Отговори
уточнение преди 2 месеца
Преди месец 1евро=85 рубли.В момента 1евро=58 рубли.Колко загубихме само от курса за месец от великите хардвардски некадърници ,наведени до земята пред дъртия кравар Байдън?Колко ни струва управлението на продавача на торти без глутен само този месец?За ремонта на вехти укрофашистки танкове не ми се мисли.Както и за евтиния зелевски ток ,и евтината краварски газ.За самолетите , също.Кухата Тиква изглежда гений пред тези жалки посмешища.
120
1
 
4
 
! Отговори
Бегачът на дълги: преди 2 месеца
https://youtu.be/lV3guoDL1x0Бегачът на дълги разстояния каза да ви предам весел празник и да ви припомня историята за идолите в израелският храм дето Христос изпоначупил и изхвърлил! Днес бихме го обвинили в религиозна нетолерантност... и дискриминация! Но не е въпросът за идолите и Христос, а за боговете и Христос! Едно е да прецакаш хората, друго е да прецакаш боговете!
119
0
 
35
 
! Отговори
срамота преди 2 месеца
Само Кокорски не е разбрал ,че от санкциите на ЕС Русия излиза поне двойно по-богата и напълно независима от европлашилата Лай.ня.н ,Маркон и Борис Еди кой си.Орбан и Ердоган се оказаха най-умните политици.Уви ,Кирето и Кокорчо се цъклят в бабичХеро Мустафа и ходят до краварника да им набиват празните канчета.Срам.
118
3
 
9
 
! Отговори
Тряа да знаеш: преди 2 месеца
За едни 500000 лева ще загубите няколко милиона, може и повече може и да станат десетина милиона .... И знаеш ли защо? Не вие сте ми врагове господа, а манталитета, който допуснахте! След атаките на световния търговски център излезе един от САЩ ДС и каза пред целия свят: Ние се провалихме, ние ви провалихме! Имаха куража да си признаят грешката без значение дали 9/11 е акт на домашен тероризъм или атака от чужда сила. И тая смелост и преди вас и преди вас и преди вас и преди вас все я няма!
117
0
 
33
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 2 месеца
Гърците платиха в рубли.Германия и Италия ,също.Унгария сключи договор до 2035година на суперниски цени.Кирчо и Кокорчо бръщолевят глупости за някакъв краварски газ ,който никога няма да дойде на някаква суперсекретна цена ,както и старите хвърчила Ф-16 ,модел 1974г.!?!Какво още трябва да ни причинят тези краварски прислужници ,за да ги изритаме от креслата?
116
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кокорчо и Канадеца се направиха на велики.Ще плашат Русия.Пълни харвардски русофобски смешни-и. А Сега за наникъде.
115
1
 
26
 
! Отговори
до 103 преди 2 месеца
Верно бе, тоя що напира някой да му разяснява за руските газови доставки? Нали Киро вече ни направи независими от руския газ, като ни уреди цели два американски танкера с демократичен газ, които се лашкат по морета и океани, и чакат харвардските умници да измислят къде, аджеба, и как точно ще получим скъпоценния товар... Да не им даваме зор да мислят, важното е сега да се изживяваме като най-умните европейци - другите да си купуват руски газ, а пък ние сме си баровци с двата блуждаещи танкера...
114
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
еврото - 58 рубли