Асен Василев иска ЕК да разясни казуса със спрения руски газ

Вицепремиерът призова за реални действия в борбата с инфлацията
24 май 2022 21:15, Нели Христова
206
Асен Василев иска ЕК да разясни казуса със спрения руски газ
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев участва в редовното заседание на ЕС по икономически и финансови въпроси. Европейските финансови министри дискутираха актуалната икономическа ситуация в ЕС, последиците от руската военна агресия срещу Украйна и наложените срещу Москва санкции, съобщи пресцентърът на министерството на финансите.

Една от отрицателните последици от войната в Украйна е повишаващата се инфлация. Вицепремиерът призова за реални действия за борба с инфлацията на европейско ниво, с фокус върху енергоизточници и храни, както и активни действия от страна Европейската централна банка. Той също така подкрепи предложението на ЕК за отлагане с още една година на общата клауза за дерогация, предвидена в Пакта за стабилност и растеж.

По отношение на приетите до момента санкции, всички държави членки се съгласили, че санкциите трябва да се прилагат по еднакъв начин. Министър Василев призова Европейската комисия да изясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че различните държави са третирани различно от страна на Газпром или на нарушаване на санкциите от страна на компании в някои държави членки.

Европейската комисия представи на министрите плана REPowerEU в отговор на затрудненията и смущенията на енергийния пазар, причинени от руската инвазия в Украйна. Василев изразил резерви по отношение на предложеното от ЕК разпределение на финансовия ресурс по държави членки, което според него следва да отразява степента на зависимост от доставките на енергийни суровини от Русия, а не да е базирано на ефекта от Covid-19.

Комисията представи на министрите актуална информация за законодателните предложения в областта на финансовите услуги, както и препоръките на групата експерти относно предизвикателствата, пред които е изправен митническият съюз.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев проведе двустранни срещи с колегите си от Полша и Люксембург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
12
 
! Отговори
та така преди 1 година
асене , да ти кажа чичовото , едно е да издигаш лозунги , друго е да ги осъществяваш . за второто не те бива , както и кирчо де , а не изключваме и другарката министър инпексова , за слаФчу да не говорим .
44
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България и в частност нейните продажни управляващи бяха използвани от лицемерите от ЕС като опитна мишка,докъде може да стигне Путин в искането си газа който продава Русия да бъде заплащан в рубли!Е видяха,кранчето ни беше спряно и няма да има никакви отстъпки от това и всички почнаха да играят по свирката на Путин,само където нашите Убавци ни насадиха на пачи яйца!
43
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак не разбрал, наш кокорчо! Не е к*р да му го набиеш - акъл трябва. Санкциите на любимите ЕС, УСА и "колективен" запад са виновни - с тях се спря търговията с газ, с нефт, с храни, с торове... После, някой друг им виновен!
42
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асене,какво не разбра бе ка.*** използван ? Плащането по схемата предложена от Русия не е нарушение на санкциите.Урсулата го каза на всеуслошание.Толкова ли си про.ст че не можа да схванеш?
41
0
 
23
 
! Отговори
И ква стана ся, тя? преди 1 година
Неолибералните началници дето ни юркаха да се дърлим на Путин, тайно зад гърба ни се сдушиха с него и ни пpe'e&xa... Пак!
40
0
 
21
 
! Отговори
п.п. преди 1 година
народа хубаво казва: изтърви питомното - гони дивото! земята ни гъмжи от тръби за газ, те хукнали зад океана да се дупят на бай данчо за течна, която и не можем да си я обработим щото няма оборудване!
39
2
 
4
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
КОИ СА КОРУМПИРАНИ СЕГА НОВИТЕ НУЛЕВИТЕ ЛИ ДЕТО ФАЛИРАХА ЦАЛА ИКОНОМИКА ТУК СЪЗДАДОХА БЛАТО ИЛИ БОРИСОВ Е ВИНОВЕН КЪДЕ СТЕ ВИКАЧИТЕ ИЗЛЕЗТЕ ПИШЕТЕ РЕВЕТЕ ЗАМЕРЯЙТЕ ГИ ТЕЗИ ЛЪЖЦИ САБОТЬОРИ РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА МАДУРОВЦШТЕ И ТЕХНИТЕ ПОКРОВШТЕЛИ КОЙ КОЙ СЕГА Е КОРУМПИРАН ЯВНО ЯВНО
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асенчо иска моля другарката да му обясни пак, че пак не разбрал и не могъл да схване.
37
0
 
14
 
! Отговори
мноо стабилен преди 1 година
импексова виде че асенчо и кирчо не слушкат и ше я лишат от кокала , за това почна да дава сигнали че е готова да напусне стабилната коалиция , надява се че ше се спаси от народната любов :)
36
0
 
6
 
! Отговори
Асен Василев преди 1 година
Приготвил съм ви бонус - ***-фалос! Ще има за всички, само за моята кохорта не, щото за няколко месеца крадене си оправихме и правнуците.
35
0
 
13
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Гладьт на промяната е силно осезаем - баничките вече са по -3 лвАко не успея да се изнесь от страната май ще слагам вьжето друг избор нямам
34
0
 
16
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Асене ДА вземете да плащате като другите страни и да премахнете посредниците че ние обикновените българи не сме ви длъжни да ви плащаме бакиите Къде сте прокурори спите ли Разследване за тези защо спите разрушават грабят новите нулеви корупционери Оставка Разследване съд ПОЗОР СТЕ за цялата страна
33
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асене, много добре знаеш, че трябваше да отворите втора сметка и да плащаш в евро, те ще си ги конвертират. Нарочно се направихте на приятно разсеяни и не отворихте втора сметка, за да доите пари от доставчиците. Сега като ви разкриха и прокуратурата ви дебне, почна да въртиш палачинката. Верно е, че хората мислят, че сте го направили от невежество понеже си фалирал Everbread, но и там си излъгал.Като си осъден за измама никой не ти вярва за нищо. Оставка, мошеници!
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво да ви разясняват бре продажници,България без газ няма да остане,само че леко ще понапълним гушите на Гърците с едни 30% отгоре за същият руски газ!
31
1
 
20
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Който е гласувал эа ПП може спокойно да си e6ee пyтткa си пeдepacкинa
30
0
 
12
 
! Отговори
Муа ха ха преди 1 година
Кой, пък го взима за фактор този? Провел среща с Люксембург, от които нищо не зависи о с Полша.....явен проводник на американски интереси и главен интересуващ се от войната, за да цепи Украйна по същия начин. Защо не проведе с Германия и Франция, на които се гради този ЕС. Поляците, сега се сетиха, че са членове на ЕС. Преди войната, нали щяха да излизат. Ужас и мизерия.........
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз също искам да съм солидарен с европейците дайте ми руска газ да я продавам с надценка.
28
0
 
9
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
До 13! ,,Ударен с мокра кърпа" е невъзпитано! Казва се - ,,цапнат с влажен пьрцал"!
27
0
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
Интересно как така спец по културисти - НАПаджии и гъзовите и оралните входно-изходни операции, не може да се оправи с газовите операции. Значи има два варианта:или е кр*етен и не е за там където е назначен от глобалните либерас ти и братя по гъзовите работи; или изпълнява поръчка на Херо Мустафа и ЦРУ и едновременно с товаточи държавния бюджет, купувайки чрез посредник руски газ от Гърция, но 30% или 120 млн лв на месец по-скъпо. И в двата случая това квазимодо е бой.
26
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво има да ви разяснява! Всяка държава гледа себе си, а вие сте изиграни! Ще останете в истрорията като предатели!