Левът отива в историята

Приемаме еврото
27 май 2022 19:42, Росен Стойчев
321
Левът отива в историята

След по-малко от 2 години българският лев отива в историята, а страната поема път към еврозоната. Това е заложено в приетия от Министерския съвет оперативен план за въвеждане на еврото, съобщи Bulgaria ON AIR.
Още по темата

"България де факто вече е приела еврото през валутния борд, тъй като ние сме с фиксиран курс лев-евро", обясни вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

А обществената дискусия ще започне след като анализа на БНБ и Министерството на финансите завърши.

"За защита на потребителите е предвидено 3 месеца преди въвеждането и 9 месеца след въвеждането цените да се публикуват и в лева и в евро, за да не може недобросъвестни търговци да се възползват от превалутирането за повишаването на цените. Специално за търговците е предвидено да има двойна каса и в лева, и в евро в рамките на един месец само", поясни Василев.

"Планът предвижда успешно въвеждане на еврото и влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година. Това е важна отправна точна за България и нейното развитие напред", изтъкна премиерът Кирил Петков.

Според бившия финансов министър Милен Велчев, високата инфлация у нас може да забави въвеждането на европейската валута.

"Аз подкрепям стремежа да влезем в еврозоната час по скоро, но съм скептичен относно способността ни да отговорим на всички маастрихтски критерии и най-вече на този за инфлацията. Ние сме в положението на прибалтийските страни, други малки икономики като Словения и Словакия и не съм чул никой от тези страни да съжалява за това, което сме направили", коментира Велчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
4
 
14
 
! Отговори
Мтм преди 1 година
Боже ***. Оставкаъ
203
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошо ми става,като гледам тоя на снимката...г о ведце
202
5
 
28
 
! Отговори
Българ преди 1 година
Трябва референдум, никой не *** пита за еврото!!!
201
27
 
8
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
За еврото подкрепа това е пътят на развитието на България
200
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Валутният борд е за спиране на инфлацията и контролиоане в 3% , а при нас вече е 14-15% и валутният борд не си върши работата и трябва да се промахне и... затова й ще приемаме еврото.Еврото е нужно на едрия бизнес и държавата да рефинансироват заемите си. При еврото ще трябват заеми за да се държи някаква соц политика към пенсионери, безработни, майчинство...
199
9
 
28
 
! Отговори
Оффф преди 1 година
Бързаме да сдадем суверенитета. След това правителството ще бъде марионетно вече официално. Всяко действие на БНБ ще минава през ЕЦБ. Инфлацията ще е брутална и много е вероятно да стигнем до гражданско неподчинение и поредните 15г. преход и емиграция. Ай честито на всички еврофили.
198
4
 
14
 
! Отговори
бе не знам преди 1 година
Ама все си мисля,че излишно усложняват нещата!Мивавай директно на юани и да се свършва!Иначе всички като гледам са все големи циркаджии!
197
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре 4 ната коалиция да отиде в историята. ОСТАВКА
196
10
 
28
 
! Отговори
xoxo преди 1 година
Дания и Швеция са в ЕС,но си запазиха кроната.Какъв е този зор да се въвежда еврото,не знам,цените ще скочат попне двойно.
195
16
 
35
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Не на Еврото! Национален референдум за напускане на ЕС и НАТО!
194
1
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До кк: това, че е произведено в Китай, не означава, че не го купуваме от Европа. То е произведено в Китай по патент и поръчка на европейска фирма. Тя си го внася и продава като своя стока. Пък и повечето зеленчуци които аз засичам са от Гърция, Полша, Испания, Холандия и от Турция. Пилешки продукти масово от Полша. Така, че плащаме си в евро за стоките.
193
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако бяха герберите щеше да е още по зле.
192
7
 
33
 
! Отговори
България преди 1 година
Тези ще докарат Бойко Борисов на бял кон. Никакви реформи нищо на лице всички лъжат Киро скалата Корнелия Нинова също много излъга народа със евтини дърва *** Христо Иванов разбра че няма да стане главен прокурор. ИТН изобщо не знаят какво правят в парламента. Всички лъжат България. Най добре са украйнските бежанци в България. Лапат на гърба на бедните българи
191
6
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
абе ти триеш,ама напразно..Та отново на вниманието на "Хохп"..:-Бедняци са те подгонили явно,но българския лев съществува като парична единица от 1880-та година,а измисленото "евро"-от 2001..Утре некой ще съчини нова валута и нашитепредатели ще се юрнат да заменят тоя път еврото с по-по-най-новата..
190
8
 
31
 
! Отговори
42 преди 1 година
Тая няма да я бъде. ЕС ще се разпадне до март 2023.
189
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога повече Бойко Борисов. Време е да станем нормална държава от ЕС.
188
3
 
9
 
! Отговори
kk преди 1 година
До РадославГрешка си, пич. Техниката и дрехите идва от Китай. Голяма част от стоките и храните - от Турция. Плодове и зеленчуци - Турция, Китай. От Канада внасяме леща. Лекарствата - от Индия и Китай. Не съм много сигурен, но голяма част от новите коли са внос от Китай й Турция
187
14
 
15
 
! Отговори
България преди 1 година
Никога повече ПП. При Бойко Борисов поне знаехме кой носи отговорността
186
2
 
9
 
! Отговори
kk преди 1 година
До HohpСамото ти изказване говори за тотална духовна бедност и липса на елементарни човешки ценности като съпричастност. И да ви видим 'богатите' кой ще ви изрине 'лай..та' и кой ще ви меси хляба.
185
7
 
34
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
затри го,но ще повторя:-Отказът от лева е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО !!!