Левът отива в историята

Приемаме еврото
27 май 2022 19:42, Росен Стойчев
321
Левът отива в историята

След по-малко от 2 години българският лев отива в историята, а страната поема път към еврозоната. Това е заложено в приетия от Министерския съвет оперативен план за въвеждане на еврото, съобщи Bulgaria ON AIR.
Още по темата

"България де факто вече е приела еврото през валутния борд, тъй като ние сме с фиксиран курс лев-евро", обясни вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

А обществената дискусия ще започне след като анализа на БНБ и Министерството на финансите завърши.

"За защита на потребителите е предвидено 3 месеца преди въвеждането и 9 месеца след въвеждането цените да се публикуват и в лева и в евро, за да не може недобросъвестни търговци да се възползват от превалутирането за повишаването на цените. Специално за търговците е предвидено да има двойна каса и в лева, и в евро в рамките на един месец само", поясни Василев.

"Планът предвижда успешно въвеждане на еврото и влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година. Това е важна отправна точна за България и нейното развитие напред", изтъкна премиерът Кирил Петков.

Според бившия финансов министър Милен Велчев, високата инфлация у нас може да забави въвеждането на европейската валута.

"Аз подкрепям стремежа да влезем в еврозоната час по скоро, но съм скептичен относно способността ни да отговорим на всички маастрихтски критерии и най-вече на този за инфлацията. Ние сме в положението на прибалтийските страни, други малки икономики като Словения и Словакия и не съм чул никой от тези страни да съжалява за това, което сме направили", коментира Велчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
25
 
2
 
! Отговори
Hohp преди 1 година
Айде бедняците да не ни дават акъл за еврото
183
3
 
23
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Пешо Коня,докато си играйкаше на "президентин" НАСТОЯВАШЕ да се откажем от Кирилицата ,всъщност от БЪЛГАРИЦАТА и да въведем латиницата...Сегашните щатски мажоретки па натискат да се откажем от лева и да се залепим за измисленото евро...как па са не пръкна барем един СЪВРЕМЕНЕН "политик",който да милее за Родината ?!..Ама и ние сме си виновни.."Доброто дърво ражда добри плодове,лошото дърво ражда лоши плодове" .."Разумния народ избира разумни водачи,а калпавия-САМО КАЛПАВИ"..
182
4
 
40
 
! Отговори
Ани преди 1 година
Всичка Мара втасала само евро и липса! Ха-ха-ха
181
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е ся обикновенните хора ще обеднеят много.
180
19
 
7
 
! Отговори
Юрофайтър преди 1 година
НИЕ СМЕ ЕВРОПА!
179
1
 
13
 
! Отговори
kk преди 1 година
До само се чудя...Ако Левски беше жив, щеше да каже: 'Народе!!!!"
178
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И България също Една усмивка г-н Премиер
177
8
 
27
 
! Отговори
България преди 1 година
Цялото семейство съжаляваме че гласувахме за Киро ПП. Ще се радваме на изборите да спечели ГЕРБ за да гледам как ще ги разкарват по съд и прокуратура тези които съсипват всичко. Високи сметки голяма инфлация ниски доходи. ***
176
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям глад чака населението, единствените които ще са доволни са богатите.
175
13
 
8
 
! Отговори
ЧЕЧЕНСКИ РУБЛИ... преди 1 година
След Полша...идва реда на България....... Кво им харесвате на чеченците, та все натам ви дърпа, бре русофиля .....
174
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е тоя умния на оправи
173
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин скоро ще умре - дано Русия стане нормална държава след това
172
4
 
17
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Толкова много откровено глупави хора на едно място...
171
7
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До бг смешки: твърдението ти щеше да е вярно, ако 80% от потреблението ни не беше от вносни стоки от Европа. След като 80% от потреблението ни го плащаме в евро за да го закупим и ползваме, защо да не вкараме евро, така поне няма да губим от обменен курс. Еврото е лошо ако по голям дял от потреблението ти е от стоки произведени от твоята икономика, но ние не сме така. Ако ние си произвеждахме сами, евро не ни трябва защото тогава нямаше да имаме толкова загуби от превалутиране.
170
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 20 години живея така че пари не използвам. Така че все мие две кави пари ще ви докара киро вампиро. Произвеждам си всичко сам. От плодовете и зеленчуците до яйцата млякото и месото. Имам собствено електрозахраване. Напълно съм независим от киро ва мпиро. Да му мислите вие дето чакате на мутрите да ви плащат да ви храня и да ви топлят. Аз не чакам работя за себе си.
169
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според проф. Стив Ханке, присъединяването на България към еврозоната е "абсолютна глупост", защото бързо ще доведе до загуба на всякаква парична дисциплина.Според мен ше доведе до втора "Виденова зима".Най-добре е референдум,защото следващото правителство може друго да реши.А сега ако се вземе такова решение ще е фашистко.Най-лесно е да се отложи още малко.
168
3
 
19
 
! Отговори
българина преди 1 година
само да кажа че бюджетът ни след това предателство ще се одобрява от брюксел и франкфурт, всяка актуализация, вдигане на пенсии заплати дефицит, ще просим на колене всеки месец пари от господарите. Това е тъжна дата за България, равна с 1444.....
167
4
 
20
 
! Отговори
kk преди 1 година
До Анонимен 'Този ще доведе България до национална катастрофа." България вече е в национална катастрофа! Инфлация около 40% спрямо миналата година. Хлябът вече е почти 2 лв. Горивата - 3.50 лв. Самоволно и доброволно отказаха доставките на газ от Русия, този от Сащ не се знае на каква цена ще бъде. Всеки понеделник по половин милиард нов заем. Храним укропитеци. Какво още ни трябва? Да дойдат извънземните ли? Турците за 500 години не ни ликвидираха, но тези за 1 ще успеят. Явно това е задачата
166
3
 
6
 
! Отговори
СЪГЛАСЕН СЪМ преди 1 година
До Ами Нито една страна няма да продава в ЕС храна от другите контененти!!!! РАЗОРЕНАТА Е ВРОПА Е ВЕЧЕ ФАКТ ! Макар и да не е есен !Украина също няма да дава защото няма с какво да оре а и полетата са минирани ! Значи и пшеница и слънчоглед ЙОК ! Или глад мизерия и студ !!
165
2
 
13
 
! Отговори
само се чудя... преди 1 година
Ако сега Васил Иванов Кунчев беше жив, какво ли би ни посъветвал? А? Вие как мислите?