Плюсове и минуси на еврото в България

Коментар на Григор Сарийски и Михаил Кръстев
30 май 2022 20:15, Росен Стойчев
47
Плюсове и минуси на еврото в България
Снимка: НОВА

„В момента в Еврозоната валутата се клати. Никога не е имало такъв паритет, какъвто в момента. Еврото пада с дни и то с много. Дълговата криза от 2013-2014 още не е отминала,  а следващата чука на вратата. Влизайки в Еврозоната влизаме в място което е доста неустойчиво”, обяви пред Нова Нюз Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН.

Още по темата

"Целта е България да бъде вкарана там преди да започнат сериозните трусове и всички държави, които са извън нея, тотално да се откажат да влязат вътре", добави експертът.

Правителството прие Плана за въвеждане на еврото в България. Става въпрос за оперативния план, който дава ясни срокове и задачи към банките, платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото и как ще стане превалутирането и обръщането на депозити и заеми.

„Не съм съгласен с тази оценка. България така или иначе е направила своя исторически избор през 1997 г. да не провежда самостоятелна монетарна политика. Причината е най-вече защото през тези години до взимането на това решение претърпяваме три много тежки финансови кризи, тъй като нашият политически елит се опитва да провежда крайно неуспешно самостоятелна политика”, допълни Михаил Кръстев от Съвета за икономически и публични политики.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
1
 
! Отговори
Към 44 преди 1 година
Друг от НАТО и ЕС щял да излиза. НАТО е най-мощния военно-политически съюз на тая планета и и ние сме част от него,което ни гарантира сигурноста 1000% никой не би посмял да ни нападне. ЕС е Най-богатото място на света и половината свят иска да живее и да се развива в него,другите държави дупе дават да станат част от него или да търгуват с него. Някакви издухани рублажии ми обясняват да сме ги напуснели.Само при мисълта за това такива трябва да ги разтрелват.Рубладжиите не обичат Бг,те я мразят.
40
2
 
1
 
! Отговори
Мирослав преди 1 година
Кой,ще гласува ба този референдум?Бабати Пена с 4 то отделени или онзи от Столипиново "исках да гласувам ама нямах желание",тези финансови гении ли,ще решават финансво-икономическото бъдеще на България?Ей това рубладжиите продължавам да се уверявам,че най-много от всичко на света мразят собствената си родина и род. Оня долу за валутния борд говори,ми нали преди него фалирахме през няколко год щот сме кадърни и,ако не беше борда след това още 10 пъти щяхме да фалираме.Друг пък от НАТО и ЕС щял да
39
3
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
НЯКОИ ХОРИЦА ГИ БЛЪСКА В ГЛАВАТА ТЕЛЕВИЗОРА !!!! НИЕ ДРАГИ УШ.ЛИО.ПКИ. СМЕ СИ В ЗОНАТА КАКВИ РЕФЕРЕНДУМИ ВИ ГОНЯТ ТОЧКА. ЧЕСТИТО ВИ СКА.ПА.НО.ПРАВИТЕЛСТВО!!!!
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПЛЮСОВЕ НЯМА!!!
37
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България не е направила никакъв избор! Просто управниците ни, назначени от САЩ и Евро бюрократите ни набутаха в гадното НАТО и Европейския съюз, без да ни питат. За какъв избор плямпа тоя?!? Може да говори за избор, ако са провели референдум, както е предвидено да се вземат подобни решения.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма плюсове за България,пазете ЛЕВА
35
5
 
13
 
! Отговори
Много интересно преди 1 година
стана тук ? Привържениците на еврото започнаха да плашат с рублата, много т'ъпа защита на още по тъ'пи и манипулирани бе'здарници ! Каква рубла какви гл'упости, те болшевиките вече не си искат валутата тези слабаци в главите плашат с рубла ха ха ха ! Искаме си оставане на лева и това е ! Референдум !
34
3
 
18
 
! Отговори
Не си спомням преди 1 година
името на един световен финансист много известен, преди 2-3 месеца категорично заяви, че България ще направи голяма грешка ако приеме еврото, със срината икономика и още някакви важни фактори не ги помня, не разбирам от икономика, но човекът каза ГРЕШНО Е, това разбрах ! За бедна държава еврото е било най-погрешната стъпка ! ЗАТОВА - РЕФЕРЕНДУМ, КАКВОТО РЕШИ НАРОДА ТОВА ТРЯБВА ДА СТАНЕ, ВСЕ ПАК ЖИВОТА Е НЕГОВ И РЕШЕНИЯТА СА НЕГОВИ ПРИ ДЕМОКРАЦИЯ И СВОБОДА !
33
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП и Въzраждане искат да се приеме плана за въвеждане на рублата като официална валута. Затова са против плана за въвеждане на еврото. А после искат да влезем в СССР на путин
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-накрая основна медия да покани гост да коментира позицияата против Еврото. Компетентни, умни и учени хора с репутация, които са против еврото има, просто не им се дава трибуна. Вместо това, против еврото говорят разни *** и това дискредитира позицията анти-евро.
31
4
 
11
 
! Отговори
Във Франция преди 1 година
Като смениха франка с евро, всички стоки се закръглиха до цяло евро. Заплатите- не! Грубо, французите загубиха около 20% от доходите си, обедняха. Но това беше Франция с много силна икономика, индустрия, атомни централи. Ръстът в икономиката пое този дефицит и увеличаваха заплатите. А кажете сега, българската икономика ще го направи ли? Складовите, простиращи се по магистралите, от край до край, складове на американски и чужди европейски стоки? Аз съм за референдум, много пъти ме лъгаха.
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влизате в Тубата и пишете "Сарийски". Гост е в Поглед тв. Две части. Там обяснява подробно, за какво става въпрос. Интервюто е от преди седмица някъде.
29
2
 
4
 
! Отговори
Амеди Догану преди 1 година
Рубла за Северна България и Турска лира за южна! С евро и долари само в кв. Бояна!
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ако приемем еврото,след 20 години пак ли ще го сменяме ? То такива упражнения не се правят на по-малко от 100 години, би било глупаво,когато се намира в цивилизационна несигурност и обещани 20 години на пандемии от Гейтс
27
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврото ще ни изяде БВП-то
26
12
 
21
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
Пак ще ви напомня ! Испания прие еврото на 01.01.2002 г., испанците тогава бяха десетки пъти по-богати и заможни от българите, тогава Азнар обещаваше, че нищо няма да се промени само ще се сменя 166 песети за 1 евро, а цените нямало да мърдат, да ама НЕ, до днес испанците си искат песетата, защото до днес с всеки ден обедняват и тази инфлация съвсем ги помете, спестяванията на много вече си "отидоха", а вие с евро не ми се мисли как ще оцелеете след като не сте на финансовото ниво на испанците ?
25
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда, дали взимаш 1000 лв или 515 евро е напълно различно и се чувствам по-беден...
24
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврото не е за най-бедната страна в ЕС,защото ще стане още по-бедна.Ако имахме поне средноевропейски доходи,щеше да бъде по-лесно.Но когато хората си броят стотинките,това ще ги довърши.
23
15
 
7
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Напротив, точно обратното е. Минусите са за богатите. Доста неща ще излязат на чисто!
22
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плюсовете са за богатите,минусите за бедните.