Смилов: В България има хора, които не искат РСМ в ЕС

Широкият консенсус трябва да бъде удържан
30 май 2022 12:00, Росен Стойчев
57
Смилов: В България има хора, които не искат РСМ в ЕС
Снимка: БГНЕС

"Острата съпротива е от маргиналните части на политическото пространство и нови актьори, които навлизат, национал-популисти и т.н. В управляващата коалиция може да има някакви различия, но те са по-скоро тактически, не стратегически. Основни опозиционни партии като ГЕРБ и ДПС също са на ясни позиции по този въпрос.

Още по темата
Този широк консенсус трябва да бъде удържан, защото ще имаме популистки опити страната да бъде отклонена от пътя на евроинтеграцията." Това мнение изрази пред БНР политологът Даниел Смилов.

Той смята, че страната ни стои добре и запазва шансовете си за присъединяване към еврозоната

"Всяка сложна коалиция в някакъв момент се разпада. Въпросът е колко време ще удържи. Реално не виждам пред управляващата коалиция непосредствена криза, която да доведе до предсрочни избори или преформатиране, но основното предизвикателство за четирите различни партии с различни интереси е да намерят обща почва за по-интензивна законодателна дейност", коментира Смилов.

Структурно коалицията я поддържат две неща – икономическата стабилност на България и перспективите от еврофондовете от една страна и от друга – "всяка от алтернативите на това управление има всички слабости на сегашното и някои допълнителни".

По темата със Северна Македония и прехвърлянето ѝ към парламента Даниел Смилов смята, че има "възможности за позитивно решение и за двете държави".

"В България има група хора, които просто не искат Северна Македония да стане член на Европейския съюз по някаква причина. Българската позиция като цяло би трябвало да бъде, че от наш стратегически интерес е членството на Северна Македония в ЕС". Смилов смята, че ГЕРБ са в трудна позиция по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЪГЛЕДАЛ ОРЕЛЪТ ГАДИНКАТА НИЩОЖНА НА САЙТА И ВИК НАДАЛ КАК ДОСТИГНА ТУК, ТИ ЖАЛКО ТВОРЕНИЕ? СМИЛОВ ОТВЪРНАЛ С ПЪЛЗЕНИЕ!
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля, че хотата в РСМ които не искат РСМ в ЕС са много повече отколкото тези в България.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пуснем ли макетата в ЕС после доакто го има ЕС все ще се борим ние и Гърците с тях за щяло и нещяло!
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като ги пуснем в ЕС, вътре да спорим за очевидни работи от българската история, чий е бил цар Самуил и да оборваме всеки ден северомакедонските лъжи? Това ще отнема от енергията ни. Да пуснем един вампир в Европейския съюз, който да ни изтощава и да ни отклонява от истинските проблеми? Това, което Смилов, Ивайло Дичев и други скоро взели северомакедонски пари да променят България по поръчка на нереформираните титови югославяни, е "Опиум за народа".
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наш стратегически интерес е да не вкарваме в ЕС врагове на България и слуги на Сърбия и Русия.
37
0
 
9
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Този пишман " политолог" да не бърка неискането със хилядолетните закони и правила, които поддържат разумното човешко отношение към фактите, правдивостта и историята, с които до ден днешен преживявя ЦЕЛОКУПНОТО ЧОВЕЧЕСТВО. ТЪЙ КАТО И БЪЛГАРИЯ Е ЧАСТ ОТ ТОВА ЧОВЕЧЕСТВО, докато макетата не се вразумят, това ще бъде.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно от условията за приемане в ЕС е липсата на конфликти и претенции към съседите. Първо РСМ да изпълни условията за влизане, после разни уж анализатори, да хулят българите.
35
0
 
6
 
! Отговори
12345 преди 1 година
Българите в РСМ са вече в ЕС, за останалите защо да ни пука?
34
0
 
8
 
! Отговори
Куберъ преди 1 година
"Днешният македонски език е създаден с укази на комунистическия режим. Всички фамилни имена бяха променени. Книгите се печатат на македонски език, който македонците не разбират. Много комунисти се обявиха против него... Македонците говорят език, който е преходен между сръбски и български, но е много по-свързан с българския. Той никога не е писан в книги." - из секретен доклад на ЦРУ от 17 февруари 1950 г.
33
3
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Бай дъ уей, когато Македония е имало, България е била много далече. Незнам защо Павел пише за Македония и македонците до 50 г, а България основана 630г??? Незнам защо така...някой да пише, ако знае.
32
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези които са против да заминават за Русия веднага и да не се връщат!
31
7
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Причината уж. За дето ни плюят, а истината е, че Русия ги подкокоросва , за да не влязат в ЕС.Ако маке влезе в ЕС, Русия ще си изяде ноктите от яд.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато не признаете истината няма да има хора които да искат друго и никое правителство няма да посмее пълномащабен бунт! И решетки няма да им помогнат!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
северна македония се намира в България, онова на запад е северозападна македония, а в гърция е южна и централна и всякаква останала македония
28
0
 
13
 
! Отговори
До смилов преди 1 година
Нищо против нямаме СМ и техните граждани Имаме обаче много против политиците им медиите им и службите им..Които са 100% под сръбско/руско влияние Искат да на излъжат с балканска лукавост. Да им дадем зелена светлина С медии които на ругаят с открадната от нас история, с отричане на езика ни .С учебници които учат младите хора към омраза на всичко българско.С паметни плочи на които пише че сме фашистки окупатори.А СЕГА ДА МИ КАЖЕ ЛИЦЕТО СМИЛОВ как и защо при тези факти ДА ИСКАМЕ ДА СА В ЕС
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
как изопачават истината - няма хора които да искат северозападна македония в ес или където и да е.
26
0
 
9
 
! Отговори
era преди 1 година
хич не ми дреме, вече за тея промити мозъци, които не знаяет какви са и гледат да гепят някаква история, че си нямат. Фактите са следните, докато в учебниците българите са представени като татари, фашисти и докато не променят отношениетто си спрямо нас никакъв ЕС. Не е достатъчно тази концепция дето ни я пробутват българите да били вписани в конституцията.
25
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно е прав този човек.Македонците каквото и да правят тези хора ще направят всичко възможно да блокират този процес.Интересно е каква е причината?
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** и Пульо се изказват по този въпрос и дават акъл кое било правилно за България. Защо? Защото те така били решили.... Редно е да се допитват до народа, дали иска една враждебно настроена съседка страна да бъде в ЕС. Референдум
23
0
 
19
 
! Отговори
Здрасти преди 1 година
В РСМ има много повече хора дето не искат в ЕС. Те си бленуват за Югославия и слушат Белград.