Бивши финансови министри се обявиха за незабавно влизане в еврозоната

Скок на инфлацията при влизане – по-скоро суеверие
31 май 2022 20:09, Красимир Ангелов
85
Бивши финансови министри се обявиха за незабавно влизане в еврозоната
Снимка: БГНЕС

За незабавно влизане в еврозоната се обявиха бивши финансови министри и икономисти по време на кръгла маса на тема "Инфлация и икономически растеж. Въвеждане на единната европейска валута в Република България – ползи, предизвикателства и рискове".

Бившите финансови министри и икономисти Милен Велчев, Николай Василев и Владислав Горанов настояха да се подготвим за датата 1 януари 2024 г. Владислав Горанов, апелира да не се блокират техническите действия на правителството и необходимите законодателни промени за приемането ни в еврозоната докато тече анализът на ефектите от приемането ни в еврозоната. Много е вероятно анализът накрая да се окаже с повече ползи, но тогава вече ще е късно, защото това, което спомена и министърът на финансите, е необходимостта от 18 месеца за извършването на техническата работа, посочи Горанов.

Той апелира за максимално бърза подготовка, така че да успеем да се вместим в датата 1 януари 2024 г.

В много от ангажиментите, които държавата поема, се съдържат реформи, които са в полза на българското общество, както по отношение на управлението на държавните предприятия, мерките, свързани с прането на пари, така и по отношение на съдебната система, каза Горанов.

Николай Василев открои значението на икономическите, имиджовите и банковите ползи от приемането на България в еврозоната. Той подчерта, че финансовият сектор все още не е усетил и разбрал, че ние сме в ЕС. Въпросът е дали България иска да бъде в клуба или иска да бъде извън клуба. Според мен най-доброто нещо е ние да бъдем в клуба на първокласните, по-богатите и по-модерните европейски държави, заяви Василев.

Той определи твърденията за скока на инфлацията при влизане в еврозоната като "суеверие".

Милен Велчев се съгласи с тезите на Василев и подчерта, че не смята, че можем да сме истински членове на ЕС, ако не сме членове и на еврозоната. Той също отчете, че някои от рисковете, съществуващи в съзнанието на хората, не са основателни и визира риска от повишена инфлация.

Относно антиинфлационните мерки на правителството бившият финансов министър Владислав Горанов коментира: "На път сме, ако не сме минали вече тази граница, в която структурата на разходите на бюджета не отговаря на данъчната система". Според него, ако намеренията за актуализация на бюджета се материализират, ще имаме дългосрочно хронично превишение на разходите над приходите. Горанов предупреди, че проблем ще бъде преходът и какви дефицити и сътресения ще донесе евентуална нова данъчна система, свързана с прогресивно облагане при преките данъци.

Милен Велчев посочи, че споделя очертаната картина за инфлацията. За съжаление не се справихме с ограничаването на този тип пандемия наречена инфлация в огнищата и виждаме, че минава към дифузно разпространение. Ясно е на всички, че с фискални мерки не можем да намалим или да контролираме на ниско равнище инфлацията, но за съжаление можем да я ускорим, както правим в последните месеци, коментира той.

По думите на Велчев тези мерки, които са предприети досега, са неправилно таргетирани в голяма си част.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
червените тикви преди 1 година
гол.таци точно тия докараха икономика до руини и сега "настояват" защото съвсем скоро ще лъсне, че няма бюджет - парите са откраднати и никой няма да дава повече кредити за България. така че всички управлявали през последните 20-30 години са ВИНОВНИ и трябва да понесат отговорност. за тжва настояват за еврото за да могат да теглят кредити и да крадат както в Гърция и Испания..
58
1
 
0
 
! Отговори
Бунтата преди 1 година
Защо си мислите,че със еврото ще сме по-добре!!!Няма да сме добре!Защо държави,които са в тоя скапан евросъюз много преди нас а не приемат еврото!!!????
57
2
 
4
 
! Отговори
Засегната преди 1 година
Разбира се, че са за въвеждането на еврото. Те всички са милионери. Се им е тая
56
2
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
До АнонименЧул ли си израза: Човек когато може не знае, а когато знае - не може!Дошър им е акъла, късно!Ако не приемем еврото, ни чака хиперинфлация!!!
55
4
 
3
 
! Отговори
Венци касапина преди 1 година
Ха ха ха!До некакъф сселяндурин дето се осмелява да ме диагностицира,бре!Скивай ся ццървулино!Не съм на никаква от изброенните ти дроги,бре ттъпако!На афродизиаци съм+яко адреналин,бре ккавал!И ако те скивам ше те шшибам само у ушите,бре влечуго!!!Иначе ти си знаеш-ссмърт на ппуткин и на все москаля,бре пплъх подземен,бре!!!Слава Украини,слава!!!
54
7
 
5
 
! Отговори
Я камила я камилар преди 1 година
Я камилата я камиларят ,защото да не забравяме за Брекзит ,а и до 2024 г.ЕС може и да започне да се саморазглобява. Не е далече краят на ЕС.
53
2
 
1
 
! Отговори
До Венци касапина преди 1 година
Венцо ти май си сменил много дилъри и си яко на кокаин и хероин и се хилиш щото ако до пафкал трева .Жалко,че си шизофреник и те изтърваха от лудницата . Не си Венци касапина а си Венци Дрогата . Колкото повече такива коментари пишеш хората ще ти се смеят щот си наркоман и псохопат,тъй че ходи при дядо ти Джо БайБай -Дъм Тъпан да се гледате тъй като той те е възпитал да си такъв шизофреник и психопат.
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахах, щото не му дадоха да си купи руска банка ли? Та сега трябва с друго да си играе
51
3
 
6
 
! Отговори
Венци касапина преди 1 година
Ха ха ха!Има се предвид ммухите дето се люто канят,бре!!!Ха ха ха!!!
50
5
 
5
 
! Отговори
Венци касапина преди 1 година
Ха ха ха!Заливам се от смях и се гърча от удоволствие,бре!Некакви мухи се люто канят,още заканват кво щело да се случи ако БГ-то приеме еврото,бре!Ха ха ха!Ем ще се въведе еврото след 1/2години,ем гнъсното и ммръсно вето срещу Македония ще падне,ем нема да се плаща на москалите за газа НИЩО,бре!Остава им на мухите само да късат жили и да режат вени,бре!Имам предвид БГ москалите,бре!А и освен това и на туй отгоре,след като Джо,великия Джо подписа ленд-лийза на 9 май,то до 9 юни москалите пукват!!
49
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези бивши министри, ако бяха умни и ако ставаха за нещо, нямаше да са бивши. Изобщо не ни занимавайте с тяхното мнение.
48
1
 
6
 
! Отговори
Венци касапина преди 1 година
Ха ха ха!Тичам,тичам и освен това бягам като се и претъркулвам,бре шшушляко!Ега намеря психиатрична "помощ" та да ти я пратя къде теб,бре!Ха ха ха!Аре да си драснем къде края на юни,но до тогава ти,шшумиго провинциална вече ще си срезал вените,бре ццървул аграрен и неощавен,бре!!!Ха ха ха!!!
47
5
 
5
 
! Отговори
До венци преди 1 година
Ти имаш спешна нужда от бърза психиатрична помощ!!!!! Отиди веднага венци касапина!!!
46
3
 
11
 
! Отговори
Венци касапина преди 1 година
Ха ха ха!И еврото ще бъде въведено неминуемо през 2024г.и гнъсното вето спрямо Маккедония ще падне до края на юни тази година,и газа на москалите няма да се плаща ни в евро,ни в рубли,ни в тугрици,ни в юани,бре!Мор и само мор за вас-дребни душици изпърнени с океан от не черна,а ебонитна злоба,бре!Колко е красиво,че АБСОЛЮТНО НИЩО ОТ ВАС НЕЗАВИСИ,бре!Късайте жили и режете вени,бре!!!Ха ха ха!!!
45
7
 
7
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
За евротото съм най после и нашите банки да заработят по европейските правила ЗА еврото за развитието за правилата
44
4
 
15
 
! Отговори
От народа преди 1 година
Като знам Милен Велчев какъв икономист е, ми става лошо. Той в много сходен с вица: "ле ле като знам какъв съм инженер, ме е страх да отида на доктор". Това е Милен Велчев, като много други лансиран с връзки..... Та от него - акъл.....него го знам от езиковата гимназия...
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия министри са яничаре или предатели.
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скока вече го има и какво суеверие. Няма никакв ползи от еврото както и от борда освен че богатите стават още по-богати а бедните още по-бедни.
41
2
 
7
 
! Отговори
хахахахахахаах ХАХАХ преди 1 година
щом този ххххххк казва така, значи не трябва.
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Референдум измркяяяри, ние ще опъваме ралото. Хич не ме интересува, вашето "експертно" мнение. P. S. Този, не бяха ли го снимали на някаква яхта?