Бивши финансови министри се обявиха за незабавно влизане в еврозоната

Скок на инфлацията при влизане – по-скоро суеверие
31 май 2022 20:09, Красимир Ангелов
85
Бивши финансови министри се обявиха за незабавно влизане в еврозоната
Снимка: БГНЕС

За незабавно влизане в еврозоната се обявиха бивши финансови министри и икономисти по време на кръгла маса на тема "Инфлация и икономически растеж. Въвеждане на единната европейска валута в Република България – ползи, предизвикателства и рискове".

Бившите финансови министри и икономисти Милен Велчев, Николай Василев и Владислав Горанов настояха да се подготвим за датата 1 януари 2024 г. Владислав Горанов, апелира да не се блокират техническите действия на правителството и необходимите законодателни промени за приемането ни в еврозоната докато тече анализът на ефектите от приемането ни в еврозоната. Много е вероятно анализът накрая да се окаже с повече ползи, но тогава вече ще е късно, защото това, което спомена и министърът на финансите, е необходимостта от 18 месеца за извършването на техническата работа, посочи Горанов.

Той апелира за максимално бърза подготовка, така че да успеем да се вместим в датата 1 януари 2024 г.

В много от ангажиментите, които държавата поема, се съдържат реформи, които са в полза на българското общество, както по отношение на управлението на държавните предприятия, мерките, свързани с прането на пари, така и по отношение на съдебната система, каза Горанов.

Николай Василев открои значението на икономическите, имиджовите и банковите ползи от приемането на България в еврозоната. Той подчерта, че финансовият сектор все още не е усетил и разбрал, че ние сме в ЕС. Въпросът е дали България иска да бъде в клуба или иска да бъде извън клуба. Според мен най-доброто нещо е ние да бъдем в клуба на първокласните, по-богатите и по-модерните европейски държави, заяви Василев.

Той определи твърденията за скока на инфлацията при влизане в еврозоната като "суеверие".

Милен Велчев се съгласи с тезите на Василев и подчерта, че не смята, че можем да сме истински членове на ЕС, ако не сме членове и на еврозоната. Той също отчете, че някои от рисковете, съществуващи в съзнанието на хората, не са основателни и визира риска от повишена инфлация.

Относно антиинфлационните мерки на правителството бившият финансов министър Владислав Горанов коментира: "На път сме, ако не сме минали вече тази граница, в която структурата на разходите на бюджета не отговаря на данъчната система". Според него, ако намеренията за актуализация на бюджета се материализират, ще имаме дългосрочно хронично превишение на разходите над приходите. Горанов предупреди, че проблем ще бъде преходът и какви дефицити и сътресения ще донесе евентуална нова данъчна система, свързана с прогресивно облагане при преките данъци.

Милен Велчев посочи, че споделя очертаната картина за инфлацията. За съжаление не се справихме с ограничаването на този тип пандемия наречена инфлация в огнищата и виждаме, че минава към дифузно разпространение. Ясно е на всички, че с фискални мерки не можем да намалим или да контролираме на ниско равнище инфлацията, но за съжаление можем да я ускорим, както правим в последните месеци, коментира той.

По думите на Велчев тези мерки, които са предприети досега, са неправилно таргетирани в голяма си част.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
11
 
! Отговори
Пп преди 1 година
От промяната са решени да ни вземат явно всичко
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
щом трима доказани престъпници ви уверяват, значи успеха ви е в кърпа вързан!!!
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ще вляза в клуба на богатите", казала слугинята и проститутката.
36
2
 
5
 
! Отговори
Стив ханке за еврото преди 1 година
Проработи ли в Естония и Литва? Е, не проработи много добре. Мога да ви кажа, че инфлацията, двете най-високи инфлации в еврозоната, са в две държави, които изоставиха валутния си борд и приеха еврото.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миуене, защо смени държавен дълг в долари при 3 процента лихва, с евро дълг с лихва 8 процента? Ти смени долара с евро и загубихме милиарди. Доларът падна от 2,40 лева при твоята далавера, на 1,40 лева след твоята далавера. Един лев загуба и 5 процента лихва загуба от твоите дейтвия за държавата.
34
1
 
0
 
! Отговори
Малчо преди 1 година
"Пушилкааааа - живо месо ядем, с жилите го ядем"
33
1
 
12
 
! Отговори
Крадци експерти преди 1 година
Мобилизираха и крадци отпреди 20 години, изкараха убийците на България от нафталина. Искат да смачкат обикновените хора, но нашите са корави и не са наивни.
32
2
 
10
 
! Отговори
Име преди 1 година
Аз считам,че трябва да излезем от ЕС. Финансовото "робство" ще е много жестоко.
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще влезем в Клуба на богатите като слуги. Богатите имат нужда от бедни за обслужване.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НО АКО НЕ СЕ ОКАЖЕ ТАКА ГОТОВИ ЛИ СА ДА ВЛЯЗАТ В ЗАТВОРА,??????? ЗАЩОТО ВСЕКИ МОЖЕ ДА ГОВОРИ....., ОСОБЕНО АКО ИМАТ ЗАВИСИМОСТИ
29
1
 
5
 
! Отговори
Чакай сега преди 1 година
Това момченце на снимката понеже е тежко зависимо от кокаин приказва що годе свързано само кога си е взел дозата, но когато е в абстиненция говори пълни глупости както в момента! Да ги беше дал тия 350 хиляди Денков - обяснявай се на Люксембург и на Хага не на мен!
28
1
 
16
 
! Отговори
Стив ханке за еврото преди 1 година
Българският народ ще загуби от приемането на еврото. Това коментира пред БТВ световноизвестният икономист професор Стив Ханке, въвел у нас системата на валутния борд. Според Ханке влизането в еврозоната ще повиши риска от по-голяма инфлация.
27
1
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
В Tarbes(France) НЯМА ПАНЕТНИК,КОЙТО ДА ВЪЗВЕЛИЧИ ПОДВИГЪТ НА РУСКАТА АРМИЯ СРЕЩУ ФАШИЗМЪТ! Има паметник,който възвеличава алжиро-френската мафия,която се бореше срещу Русия. Никога не съм си и представял,че цинизмът на Западният свят стига дотам,че да отрече дори собственната си,макар и нечестива,истина. Никаква пощада за французите. Французите са. ц.,иг..,а..,,ни. Както и испанците. Ромите не са народ ,а *** без Народна съвест. Хитлер бе ром,сиреч евреин. Точка по въпроса.
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мошеника от снимката защо не е в затвора?
25
1
 
7
 
! Отговори
Стив ханке за еврото преди 1 година
Този план за присъединяване към еврозоната, е просто една пародия. Това дори не е план. Никой не казва какви са проблемите при Валутния борд, защото няма такива. И никой не казва какви ще са ползите от еврото, защото няма такива. Ще има хаос, не ползи. Целият процес по влизането в еврозоната ми мирише на измама. Три са елементите, които най-силно ми намирисват некомпетентност, нелегитимност и корупция.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма беден бивш финансов министър!Нерде тоя,нерде Горанов.Затова така драпат за еврозоната.А дедо от село,дето си брои стотинките,съвсем ще му се стъжни живота.
23
1
 
12
 
! Отговори
Гост преди 1 година
най-добре в демократична България според мен да се направи референдум струва ми се,че хората не са на едно мнение с политиците по този въпрос
22
1
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Няма значение,че го пиша тук. Важното е да се знае за унижението на френската армия. Вече за втори път над Tarbes фучат като оси некакви скрибуцащи хамерикански вертолети. Смешно е,защото вместо да отидат да се бият срещу БЕЗСМЪРТНИТЕ РУСКИ БОЙЦИ,плашат собственните си население. Случва се в онази част над Tarbes(France),където са Паметниците ,отбелязващи депортацията. Аз съм зад единият,който лъже,че алжирците са били против Хитлер. Абсолютен фашизъм е тук!
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краварски агент бил. Ами майка му и баща му на Велчев е червен генерал. Комунистите и демократите кравари го управляват едни и същи.
20
1
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Няма значение,че го пиша тук. Важното е да се знае за унижението на френската армия. Вече за втори път над Tarbes фучат като оси некакви скрибуцащи хамерикански вертолети. Смешно е,защото вместо да отидат да се бият срещу БЕЗСМЪРТНИТЕ РУСКИ ЖОЙЦИ,плашат собственните си население. Случва се в онази част над Tarbes(France),където са Паметниците ,отбелязващи депортацията. Аз съм зад единият,който лъже,че алжирците са били против Хитлер. Абсолютен фашизъм е тук!