Пеканов: Еврото носи много повече плюсове

Отправи призив за диалог
31 май 2022 10:00, Росен Стойчев
80
Пеканов: Еврото носи много повече плюсове
Снимка: БГНЕС

„Основният плюс от приемането на еврото е засилено доверие в банковата система, тъй като ще бъде засилен надзорът над нея, с факта, че ще бъдем надзиравани и от Франкфурт.

Още по темата
Ще има допълнителен репутационен ефект, ще има намаляване на транзакционните разходи, ще можем да взимаме и участие в решенията на Европейската централна банка”, каза ившият вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред Нова.

Той смята, че ползите от приемането на европейската валута са много повече.

„Към момента ние само реплицираме поради факта, че сме във Валутен борд и само повтаряме това, което се реши във Франкфурт. Например, ако другата седмица се реши през юли да бъдат вдигнати лихвените проценти в Еврозоната, БНБ ще трябва да реплицира това решение. По-добре е да участваме в тези решения. Някой беше казал много хубаво, че или си на масата или си в менюто. По-добре е да участваме в тези решения”, коментира Пеканов.

Той отбеляза, че все пак съществуват и рискове от приемането на еврото у нас. „Ситуацията е много несигурна, има повишена инфлация. Еврото според всички анализи, които сме правили, не допринася кой знае колко за това да се повиши инфлацията, но хората често остават с такова чувство, защото някои стоки се закръглят неправомерно нагоре. Това показват анализите преди 10 г., когато Балтийските страни се присъединиха, там не е имало кой знае какъв проинфлационен ефект”, посочи бившият вицепремиер по управление на европейските средства.

Според него в момента влизаме в период на повишаване на лихвените проценти. „Това е цикъл, който ще продължи следващата година и половина вероятно. Затова тук разбирам страховете дали 1 януари 2024 е правилната дата. Средата ще продължи да бъде проинфлационна, успокоението на инфлацията ще отнеме време. В такава ситуация на висока инфлация хората ще имат страхове и институциите ще трябва да направят така, че те да се справят с тях”, отбеляза Пеканов.

По думите му сега обаче сме в много силна инфлационна среда. „Има много висока инфлация, много над целта на ЕЦБ и страховете на хората не трябва да се неглижират. Трябва да се изговорят и да има добра информационна кампания”, категоричен бе Атанас Пеканов. И добави: „По този начин виждам и приемането на този план за еврото от миналата седмица. Той е разработен още миналата година и включва редица мерки, които задължително трябва да се предприемат. Ако искаме ползите да са повече от негативите, трябва да направим информационна кампания и много ясни мерки за защита на потребителите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
12
 
! Отговори
Бай Хай преди 2 години
Така казваше и милен велчев като замени доларов дълг който се обезценяваше със скъпото евро и така стана министър на годината и инкасира 1-2 милиарда от курсови разлики но в своя джоб
45
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 2 години
пеканов,какви плюсове,ще донесе еврото ,като моята пенсия,ще стане 219 евро,а сегашните цени по магазините,**големите**български търговци,веднага,ще ги обяват в евро,един хляб 2 евро,бензин 2.5 евро за литър,и т.н,плюсове ще имате само вие,депутатите,министри,зам.министри, и т.н.Сега поне с пенсията си купувам 200хляба,а тогава,пеканов пресметни ти.
44
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Присъединяването към еврозоната носи рискове само за КРАДЦИте!!!За честните хора има само ползи от този акт.
43
3
 
4
 
! Отговори
История преди 2 години
Един познат работеше в Австрия като таксиджия преди да въведат еврото. Тогава са му давали по 20-25 шилинга (4-5 евро) бакшиш. След 2002-ра бакшишът станал 50 цента. Сами си правете извода дали австрийците масово са забогатели след приемането на еврото.
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с закръглянето нагоре е главно при дребните търговци каквито са примерно кварталните пекарни. Цените на големите търговски вериги от които купуваме вече са изравнени. Лидъл Кауфланд, Била, Дайхман, HM, NewYorker, Техномаркет(Mediamarkt) - продават на една цена. Отидете в чужбина и ще видите че плащате пак същото. Дори в България цените са малко повече защото в момента закръглянето е 1евро = 2лв. (а дефакто е 1,96).
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление, положителните неща изглеждат много по-малко. Помнете ми думата, ще приемем еврото и съвсем скоро ЕС ще се разпадне, но докато имаме евро за парична единица, българските авоари ще заминат в устата на две държави.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За такива като този, дедо ми казваше: "Залени ги береш"! Умен беве дедо.
39
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ша минаваме на рублички при със рубли може си купиш гаааз, а със евро праааз.
38
2
 
6
 
! Отговори
g преди 2 години
Кое беше тва момче поредния Хавърд, кои има доверие в БАНКИТЕ???Че не разбираме какво говори,Какви намаленияна транзакционни разходи?? До колко помним парите намаляхо с 90%?
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с закръглянето на горе е факт. И в Гърция беше така. Като въведоха еврото и търговците масово закръглиха цените си нагоре. Напълно възможно е цени от примерно 1.50лв. да се закръглят на 1 евро.
36
1
 
8
 
! Отговори
до чичката №33 преди 2 години
Кви руснаци, кви рубли те гонят, бе? Абе, вие либерастите верно сте най-неграмотните измежду населението щом дори е умеете да четете и разбирате текст. Уж много претенции, че ги умеете и разбирате нещата, а то накрая се оказва, че елементарни неща не знаете. Досущ като управляващите последните 33 години, и особено настоящите такива.
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Копейкин не одобрява тази статия, въпреки че рашките му плащат в евро/
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АБЕ ОРАТА ША МИНАВАТ НА РУБЛИ, ЗАРАДИ НАФТАТА И ГАЗА НИЕ ША ДИРИМ ЕВРОТО.
33
1
 
5
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Искам нашите шорошляшки убитаци да направят, кат начало един експеримент преди да ни набутат еврото... По 2000 евро на калпак от 1 юли до , кат го приемат... Цените нека да са в евро... =))
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ще бъдем надзиравани и от Франкфурт" - хахахахаха. Това ви казва всичко и колко сме се продали на запада. ние сме им офцете и те ни доят и надзирават. Скапана държава
31
8
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Много руснаци в този сайт бе ,всички държат на мощният лев и рублата !! Така ни говореха 45 години как капитализма гние и рухва ! И кво стана? Кой праща синове и дъщери в страните на еврото и долара? И бай Тошо накрая като призна ,,недоносчето" социализъм искаше да ,,яхнем капитализЪма и той да ни изтегли" от пропаста в която паднахме през89та. Животът ще покаже ,а не закотенелите комунистически лозунги и проповеди!!
30
2
 
8
 
! Отговори
София преди 2 години
Това момченце с жълтото покрай устата ли ще ни обяснява какви плюсове носи еврото?!? Само да го светна, тоя с жълтичкото, че преди 10 години, когато са правени анализи не е имало война, нито ковид, нито редица проблеми. Ама нали, пак казвам, жълтичкото.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОСТАВКА и затвор!
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плюсове за малка шепа хора и инфлация за всички!!!
27
0
 
4
 
! Отговори
111 преди 2 години
Хахахахаха