Пеканов: Еврото носи много повече плюсове

Отправи призив за диалог
31 май 2022 10:00, Росен Стойчев
80
Пеканов: Еврото носи много повече плюсове
Снимка: БГНЕС

„Основният плюс от приемането на еврото е засилено доверие в банковата система, тъй като ще бъде засилен надзорът над нея, с факта, че ще бъдем надзиравани и от Франкфурт.

Още по темата
Ще има допълнителен репутационен ефект, ще има намаляване на транзакционните разходи, ще можем да взимаме и участие в решенията на Европейската централна банка”, каза ившият вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред Нова.

Той смята, че ползите от приемането на европейската валута са много повече.

„Към момента ние само реплицираме поради факта, че сме във Валутен борд и само повтаряме това, което се реши във Франкфурт. Например, ако другата седмица се реши през юли да бъдат вдигнати лихвените проценти в Еврозоната, БНБ ще трябва да реплицира това решение. По-добре е да участваме в тези решения. Някой беше казал много хубаво, че или си на масата или си в менюто. По-добре е да участваме в тези решения”, коментира Пеканов.

Той отбеляза, че все пак съществуват и рискове от приемането на еврото у нас. „Ситуацията е много несигурна, има повишена инфлация. Еврото според всички анализи, които сме правили, не допринася кой знае колко за това да се повиши инфлацията, но хората често остават с такова чувство, защото някои стоки се закръглят неправомерно нагоре. Това показват анализите преди 10 г., когато Балтийските страни се присъединиха, там не е имало кой знае какъв проинфлационен ефект”, посочи бившият вицепремиер по управление на европейските средства.

Според него в момента влизаме в период на повишаване на лихвените проценти. „Това е цикъл, който ще продължи следващата година и половина вероятно. Затова тук разбирам страховете дали 1 януари 2024 е правилната дата. Средата ще продължи да бъде проинфлационна, успокоението на инфлацията ще отнеме време. В такава ситуация на висока инфлация хората ще имат страхове и институциите ще трябва да направят така, че те да се справят с тях”, отбеляза Пеканов.

По думите му сега обаче сме в много силна инфлационна среда. „Има много висока инфлация, много над целта на ЕЦБ и страховете на хората не трябва да се неглижират. Трябва да се изговорят и да има добра информационна кампания”, категоричен бе Атанас Пеканов. И добави: „По този начин виждам и приемането на този план за еврото от миналата седмица. Той е разработен още миналата година и включва редица мерки, които задължително трябва да се предприемат. Ако искаме ползите да са повече от негативите, трябва да направим информационна кампания и много ясни мерки за защита на потребителите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Завършилите в чужбина са толкова образовани че стават само за лобисти на чужди интереси,те и за това се бутат натам после да крадат цивилизовано
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи да ти бият шамари отвсякъде е + , абе ти трезвен ли си?
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да евтини кредити,слава на сорос кадрите
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румънците са ***, че отлагат за 2029г. ? Чехите са ***, че не щат евро. Но видиш ли, умните и красивите, дето са на хранилка при рептила Шорош, ни мислят само доброто и затова бързат с еврото!
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Нане Ако си учил за 1000 евро, ще ги получаваш. Иначе -- колкото да не умреш от глад и със забрана да се размножаваш.
21
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е забавно как разни таксидрайвъри, складажии, работници, който едвам са избутали до абитуриенския ги разбират много нещата. ИЍмам една лоша новина, умните хора винаги са добре, а вие винаги ще сте зле. Евро лев ала бала за вас е все едно. Бил края на долара, това го слушам от 2005г, ама то май като с края на капитализма дето громха пък накрая ссср-то приключи. Натегайте ракията там и да си знаете че от вас каквото е зависело сте го изтървали като ученици още, сега е късно.
20
1
 
7
 
! Отговори
sis преди 2 години
Абе я бегай бе! Чехия, която е много по-държава от България защо не се натиска за евро? Унгария? Не е проблема в еврото. Проблема е, че ни управляват крадци и некадърници. Нямаме икономика и сме бедни. Щели да влияят на ЕЦБ. Ще влияем, колкото влияете в ЕС. Казвате ЙЕС и толкова.
19
2
 
5
 
! Отговори
Хмм... преди 2 години
Кажи ми пеканчо, за обикновения българин поне една реална полза от това евро? А на оня по долу дето вика, че Референдума разчитал на невежи хора, казвам така, а Референдума на Трифонов беше ли от компетентни и вещи в тая материя хора? Отговор - НЕ, но той беше предизвикан и проведен. Тъй че само с Референдум трябва да се реши въпроса с еврото!
18
2
 
2
 
! Отговори
Живял ,преживял преди 2 години
Като ви чета коментарите ,виждам че почти никой не е бил в нормална възраст през 1996-97ма и не е купувал кило леща за 1,100 лева ,и 1 хляб за 500! Кое ни спаси бе невръстно поколение на Гугъл ! ?Мушмороци на 20-30 години!! Абсурдно е хора без грам образование и здрав разум,да се изказват безапелационно за икономика,финансии,ваксини и да дават скудоумни идеи...Както казва великият Б.Шоу ,,Не съм достаъчно млад за да знам всичко "
17
3
 
2
 
! Отговори
Няма причина да трие преди 2 години
Поредния недорасляк, доносван 3 месеца в повреден кувьоз с кислороден недостик
16
2
 
12
 
! Отговори
Манолов преди 2 години
Никакви плюсове не виждам от приемането на еврото, НИКАКВИ! При тази инфлация, която няма да се успокои скоро, през 2024 г., днешният фиксиран обменен курс лев - евро не е никак сигурно, че ще се запази, да не говорим за последващите ценови спекулации на родните мошеници на едро и дребно. Ще си предадем и резерва, дето днес крепи борда, на лакомите бюрократи от ЕС. А дрънканиците на този са нескопосани.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Референдум за еврото, разчита на масовото невежество.
14
0
 
4
 
! Отговори
Кой баща те преди 2 години
направи, с лъжичка ли те събира от пода, продажник!
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как със СРЗ от 500 евро и пенсии от по 180 евро ти да ми приемаш евро на тези цени на всичко . Абсурдно е
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудим се като е толкова арно това евро защо сумати членове на ЕСССР не се натискат да го приемат.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да! Като шансът да вдигнете инфлацията и да печатате хартийки. Поне като лъжете, лъжете по-добре
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствения минус, е че не можем да контролираме колко Евро ще реши да напечата Германия. Ако на тях им изнася да смъкнат цената на Еврото като нищо могат да изплюят едни 2-3-20 трилиона на пазара и тук инфлацията ще удари тавама. Съответно, ако решат да дефлират валутата могат и това да сторят и тук всички стоки от извън ЕС ще поскъпнат. Докато е стабилна няма значение, проблемът е ако стане нестабилна, че сме прехвърлили ЦЕЛИЯ КОНТРОЛ на някой друг!
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички казват, че има много плюсове, но никой не казва какви са и за кого са.
8
4
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Тоест - ако приемем Евро , ще има повече разходи за надзор на еврото - тоест повече Държавни Служители на заплата от Данъци .Еврото и Долара Умират , а ние се бутаме да ни погребат живи с ЛЕВА .ЕС се оказа една Огромна Бюрократична Машина , която харчи повече от Хората Работници .Скоро ще има Революция , на Народа му писна на дедовия - вместо Бюрократите да си свият разходите за Хотели , Заплати , Самолети и Замъци - те си вдигат Заплатите и Корупцията .ЕС е Украйна от 2021
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя няма 6-ти клас, тръгнал с политика да се занимава!?