Асен Василев: Може да използваме 148 млн. евро от съществуващите програми за бежанците

До момента от тези средства са изразходвани 60 млн. лева
123
Асен Василев: Може да използваме 148 млн. евро от съществуващите програми за бежанците
Снимка: БГНЕС

България може да използва общо 148 млн. евро от съществуващите програми за бежанците от Украйна, заяви заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев в рамките на днешния парламентарен контрол.

Той уточни, че това е решението на Европейската комисия (ЕК). До момента от тези средства са изразходвани 60 млн. лева. Остатъкът ще бъде използван до края на годината.

Още по темата
За първия месец от бежанската криза от Украйна - март, са изразходвани малко над 15 млн. лева. Средствата са от националния бюджет. За април са одобрени с постановление на Министерския съвет и те са от сметката на Национален фонд - 56 млн. лева, посочи Василев, цитиран от БТА.

Очаква се да бъде подобна сумата и за месец май. Средствата, които са необходими, за да може украинските граждани да използват здравната и образователната системни в България, също ще бъдат от сметката на Национален фонд. Пренасочват се пари и от останалите програми.

Вицепремиерът изтъкна, че е ясно за какво се разходват средствата, защото това е разписано много подробно. Василев добави, че дори се знае кой хотел какви пари е получил. По думите му подробно са разписани и парите за "Гранична полиция", за МВР и за Агенцията за българите в чужбина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 54 Developer Българите озверяха заради някакви 20 евра на ден за бежанец. Смятам го - ами това е малко под един час работно време на квалифициран служител. . . . . . . . Ако ти се смяташ квалифициран, тежко и на тази държава! Не става въпрос само ЗА чужденци, но и за българи! Нямаш ли родители, нямаш ли баба или дядо, може би изнемогващи, но по голямата част са така! Не знам какъв ти е социалния багаж, но съдейки по изказването не е много! А на мен тарифната ми ставка на час е пет пъти от таз
91
0
 
9
 
! Отговори
Пурку преди 1 година
Защо украинците не са с равни права като българите? Здравно неусигорен българин няма право на здравеопазване, средностатистически българин не може да си позволи почивка на първа линия на морето, български шофьор не може да си паркира колата където пожелае безнаказано. Защо?
90
0
 
7
 
! Отговори
Джонсън преди 1 година
Тези милиони са от данъкоплатците, даже и да са евентуално от ЕС, България дава 2 милиарда в ЕС годишно . Масовия данъкоплатец мизерства. Богатите в БГ не внасят данъци
89
0
 
9
 
! Отговори
PG преди 1 година
Колко ли от тези ще бъдат отклонени бе Кокорчо мамин
88
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жал ми е за хората в Украйна, а тези у нас са замозабравили се курортисти
87
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ги настаняват на планина т.е осигуряват им пълен комплект почивка от море на планина да сменят климата Българите не ходят ли на планина лятото не ползват ли базите за почивка работещите бълг Явно Не ние ще бачкаме за може тази хайка наричаща се украински бежанец да си почине Когато аз ползвам санаториум по НОИ държавата плаща 15лв аз си доплащам 30-50лв Те на санаториум ли са Платили ли са нещо като искат в бази или на хотел да си плащат според ценитеАко не да се подслонят в Елхово и Сарафа
86
0
 
25
 
! Отговори
Dinosaurus преди 1 година
"Средствата са от националния бюджет". И затова трябваше три месеца да живеят в лукс, щото за нас няма национален бюджет, за нас е масрафа по новия дълг от 12 милиарда, дето не се знае къде потънаха. И кое българско семейства е ходило на море пълен пансион в хотел на първа линия за 40 лв? Национален бюджет за друга националниост, за нас - спрян газ.
85
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другаря Василив кара че раздаваш милиони давах на другите които наричате бежанци ,не само на украиските туристи ,но при нови избори народа че ви накаже с отрицателен вот заради пиано украинци,защо не процедирате как то много държави в ЕС ,Швейцария ,Австрия ,Германия и други вероятно сте повече запознат )
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предвижда при актуализацията на бюджета да се повишат заплатите на МВР, на МО и Министерския съвет с до 20%. Минималната няма да нараства. На държавните служители обещава намаление чрез изравняване на данъчната и осигурителната тежест. Изводът е, че се грижи за охраната си и прехраната на правителството. Но парите за силовите служители няма да го спасят от армията на държавните служители и техните семейства. На следващите избори ще гледа парламента от Царя.
83
0
 
10
 
! Отговори
Viki преди 1 година
европейците си мислеха, че при тях са пристигнали безплатни служители )) като всеки евромъж ще има две украински секс роби за утеха )) и вместо това на врата му седнаха безплатни бръмбари, плюс всяка сутрин има риск да се получи в лицето от някои силни украински момчета ))
82
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВИЕ СИ ГИ избрахте, про'ста'ци европеидни! Сега ще си ги гледате още 3 години и половина!
81
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо трябва да се радваме като се харчат пари, пък било то и от ЕС (тоест от всички нас)?!
80
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А може да използваме 148ст за въже от пазара за Кокорчо
79
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПАРИТЕ ЗА УКРАИНЦИТЕ ИДВАТ ОТ НАЦИОНАЛЕН ФОНД ТОЙ СИ ГО КАЗАИ ГО ПИШЕ И В СТАТИЯТА.ТОВА СА СИ НАШИТЕ ПАРИ ИЗКАРАНИ С ТРУД И НЯМА ДА ОТИДАТ ПРИМЕРНО ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА А СА ЗА ТЕЗИ ПИАВИЦИ ,,БЕЖАНЦИТЕ,,
78
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно.Е тези лентяи реваха 1 ден и им се получиха нещата.Даже им се извиниха
77
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо няма протести ! Защо не сме там отпред ? Къде се е видяло друга държава да настанява ,,бежанци ,, на Ол инклузив за 6 месеца а народа да работи и плаща данъци
76
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мръсни продажници! Вън на тези охранени търтеи от България
75
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОПОРКАТА НА ПУТИН: ДА СЕ НАСАЖДА ОМРАЗА КЪМ УКРАИНЦИТЕ, БЕЛКИМ БЪЛГАРИТЕ НИ ЗАОБИЧАТ , ДЕТО ГИ ЦАКАМЕ С БЕНЗИНА И ГАЗА! ПРОЗРАЧЕН СИ, ***!
74
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СПРЕТЕ ДА С Е ЗАНИМАВАТЕ С ПРОБЛЕМНИТЕ НА ЕВРОСЪЮЗА, РСМ И УКРАЙНА! ДОСТАТЪЧНО ПРОБЛЕМИ СИ ИМАМЕ! ВТАСАЛИ СМЕ ЗА БЕЖАНЦИТЕ, ЗА ЕВРОЧЛЕНСТВОТО НА РСМ И ЗА ЕРВРОЗОНАТА, ТА ВЪРЗАЛИ, СМНЕШНИЦИч ВЗИМАЙТЕ С Е В РЪЦЕ, ЧЕ С ТОЯГИ ЩЕ ВИ ГОНИМ!
73
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските деца кучетата ги яли.Детски надбавки няма за тях,детски градини няма за тях.За украинските всички на първа линия ,безплатна храна,подслон,лекари и т.н.Скапани продажници ,не мислите за собствения си народ,а за някакви си чужди граждани.Те с какво са повече от нашите деца.Махайте се вече ,никой не ви иска .Заминавайте си за Канада и кой от което село се пръкнал.