Подвеждащо проучване вдига двойно подкрепата за "Възраждане"

Проучването се публикува в социалните медии
7 юни 2022 08:37, Росен Стойчев
119
Подвеждащо проучване вдига двойно подкрепата за "Възраждане"
Снимка: БГНЕС

Споделян десетки пъти пост във Фейсбук съдържа резултати от предполагаемо допитване сред 5000 българи за електоралните им нагласи, което е недостоверно, показва проучване на БНР.

Като източник на данните в "анкетата" в публикуваната графика е посочен "БНМ Рисърч груп". А датата е "05.2022".

Резултатите поставят на първо място ГЕРБ-СДС с 21,2%, на второ място "Възраждане" с 18,4%. Трети са "Продължаваме промяната" с 15,7%, а като четвърта политическа сила се нарежда ДПС с 11,3 на сто. Следват БСП 8,9% и новата формация "Български възход" с 5,6%. Едва след тях се нареждат "Има такъв народ" – 4,9% и "Демократична България - 4%.

Резултатите от предполагаемата анкета имат една основна разлика със скорошни социологически допитвания на "Алфа рисърч" и "Тренд".

Още по темата
Тя е, че резултатът на "Възраждане" е около двойно по-висок, поне според данните на "БНМ Рисърч груп".

Постът с "проучването" на БНМ не е от личен профил, а от Фейсбук страница, на която е посочено, че е свързана с "Възраждане" – публикуван е линк към уебсайта на партията. На официалната интернет страница на партията обаче няма абсолютно никаква информация за подобна социологическа анкета, нито за "БНМ Рисърч груп".

Справка в интернет не откри никакви следи от съществуването на предполагаемата социологическа агенция.

Пред БНР Боряна Димитрова, управител на социологическата агенция "Алфа рисърч", заяви, че никога не е чувала за "БНМ Рисърч груп", въпреки че "имената в бранша не са много".

"Не ни е известно да има подобна работеща агенция. Това, което прави впечатление в графиката, чисто професионално, е нереалистично високият брой интервюта - 5000. Никой не работи с такива извадки. Обикновено този "трик" се използва, за да се внушава достоверност", каза още Димитрова.

Данните в публикуваната във Фейсбук "анкета" на "БНМ Рисърч груп" са НЕДОСТОВЕРНИ. В интернет пространството няма и следа от подобна социологическа агенция, а две скорошни проучвания дават сходни едно с други, но различни от тези на "БНМ" резултати. От бранша също не са чували никога за социологическа агенция "БНМ Рисърч груп".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
0
 
! Отговори
Ко пейкатъ преди 1 година
Казаха му го добре кат реши да се бие поне го заболя от истината
91
1
 
1
 
! Отговори
Сашо преди 1 година
За кого, освен за Възраждане да гласуваме? За кого?
90
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очевидно е, че по-добре Възраждане, отколкото ГЕРБ-СДС.
89
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако тия некадърници от ГЕРБ-СДС вземат властта, това ще е поредната национална катастрофа.
88
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо фалшиво има в тази анкета - не може ГЕРБ-СДС да имат такава голяма подкрепа. Те по-скоро трябва да са около 4%.
87
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако тия некадърници вземат властта, това ще е поредната национална катастрофа.
86
0
 
2
 
! Отговори
12345 преди 1 година
До АнонименЕ, как ГЕРБ държи? "Вие сте прости и аз съм ***, затова се разбираме!"
85
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ще я вдига я. Поредните нарочени за "спасители". То не бяха кирчовци, кокорчовци, славчовци. Само ГЕРБ държи силна подкрепа!!! Защо ли?!
84
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има 2 обяснения за този резултат - или е пълен фалшификат или българите съвсем са деградирали.
83
19
 
11
 
! Отговори
За 94 преди 1 година
Кой ще те изравнява със земята бе умопобъркан, Копейкин ли ти каза ? Путин не може да изравни Украйна която не е член на НАТО, как ще изравни със земята България член на НАТО ? Защо ли Швеция и Финландия искат да станат членове на НАТО ? НАТО гарантира сигурност на всеки свой член, това е организация за защита не за нападение и агресия каквато е Русия, това червена ттъпаа тиква не го разбира въпреки, че в момента го вижда !
82
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-трудно е да си с коефициент на интелегентност колкото стайната темпарутура, 98. Ако имаше поне две мозъчни клетки или поне малко способност за критична самооценка, щеше да разбереш, че твоето собствено нон-стоп "Рииий" и плитката ти и без покритие арогантност е основната причина хората да се стичат под знамената на Възраждане. Когато влязат и в следващия парламент и ти си прииска да знаеш кой е виновен : погледни се в огледалото.
81
1
 
2
 
! Отговори
до 91 преди 1 година
Без коментар ! Трудно е с бездарнички !
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 96Свършил е в окото на жена си и чакат бебе!:)))))
79
3
 
7
 
! Отговори
ха ха ха преди 1 година
94-ти, ти ПАТРИОТ ли си ? Какво патриотично свърши за да помогнеш на България, но до ли да ми посочиш едно нещо ? Знаеш ли, че Ботев, Раковски и почти всички български смели мъже-рвволюцилнери са биле емигранти, демек напуснали България, но свършили нещо полезно, я да разберем ти в България какво полезно свърши ? Ттъпак !
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ни изравнят със земята ще ни гледаш по телевизията на Запад там където си.Вие сами се изравнявате, няма други сили които да бъдат по ефикасни от собственото ви национално плиткоумие!
77
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И без проучване гласувам за Възраждане и ги подържам с цялото си сърдце..После ще квичиш кой ти оцапал минижупа:)))))
76
7
 
6
 
! Отговори
Нито съм слушал преди 1 година
изказите в НС на Костадинов, нито съм прочел някъде каква е тази военна тайна която е издадена ! Тук многознайковците възможно ли е да ме осветлят малко с "истински" факти / вид, бройки, марки / за оръжията ! Защото пък си спомням преди половин година как от трибуната на НС, Костадинов нагло излъга за ситуация в Брюксел !
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извинявай, 90, надцених те. Ето ти го по-смляно, като за пухкаво-къдрав: Когато в медиите се появи "Въраждане ЛОШИ Риииий!", то това може да сработи САМО ако същите тези медии критикуват останалото безумие вж. ковид политики и радикален интерсекционализъм. Иначе "аз съм против фалша и демагогията" си е чисто и просто лицемерие. И очевадното лицемерие обикновено постига обратното. Кажи, ако искаш, ще пробвам и с по-прости думи.
74
2
 
0
 
! Отговори
до 88 преди 1 година
Г-це /г-жо/, прочети и ако можеш размисли и остави на разумът / ако има такъв на територията в главата ти / да ти забрани да се изказваш толкова неразбираемо колкото и неразбрано при прочитане на коментар !
73
16
 
22
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 година
И без проучване гласувам за Възраждане и ги подържам с цялото си сърдце