Комисията прие увеличението на пенсиите, но отхвърли актуализацията на бюджета

Автоматичното повишаване демотивира работещите да плащат осигуровки
Обновена: 9 юни 2022 20:48 | 9 юни 2022 20:45, Петя Славова
71

Бюджетната комисия отхвърли актуалицзацията на бюджета. 11 депутати гласуваха "за", 8 – "против", и трима въздържали се. Представителите на "Има такъв народ" се въздържаха.

"Оттук нататък трябва да се види дали зала ще го приеме. А надявам се в зала да се прояви разум, защото неприемането на бюджета означава, че няма да има увеличение на пенсиите, няма да има антикризисни мерки, увеличение за работещи родители. Това да си играят политически игрички на гърба на българския народ - за мен е недопустимо", каза вицепремиерът Асен Василев, цитиран от БГНЕС.

По-рано с 13 гласа "за", нито един "против" и 6 "въздържал се" актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване бе приета на първо гласуване от ресорната комисия. Актуализацията на бюджета на НЗОК също мина на първо четене.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Също днес вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова коментира, че не е време за нови избори. Според нея правителство на малцинството е нужно най-вече да се приеме актуализацията на бюджета, без която и хората, и държавата ще са изправени пред сериозни проблеми.

Парламент трябва да има и за да се приемат законите по Плана за възстановяване, каза още Нинова. При предсрочни избори няма да има увеличение на пенсиите, няма да има подкрепа на младите семейства, редица предприятия ще фалират и ще се увеличи безработицата, очерта Нинова.

Още по темата


Най-много пари са заделени в актуализацията за пенсии - над 1 млрд. 300 млн. лв. Очаква се след 1 юли средната пенсия да стане 666 лв.

Тя предвижда от 1 юли увеличение както на минималната, така и на средната пенсия, предава Bulgaria ON AIR.

"Трябва да се отбележи, че съотношението разходи за пенсии спрямо БВП може да има дългосрочен многопластов негативен ефект върху публичните финанси. Да не се постигне ефект на лавината", коментира Любомир Каримански от "Има такъв народ".

"Процентът на заместване за 22 е 45,6 от централния бюджет. През 2023 прогнозата е той да намалее, защото се очакват по-високи приходи", заяви Ивайло Иванов от НОИ.

"Като процент от БВП пенсиите тази година ще бъдат 10,4% 2022, 2023 също толкова с увеличенията, средно за ЕС 12,4, пенсиите в България изостават значително като процент", разясни вицепремиерът Асен Василев.

Според експерти, автоматичното повишаване на пенсиите, демотивира работещите да плащат реални осигуровки.

"Това е сферата на услугите. На доста места не се плаща изобщо и това е проблем от много години", поясни Дора Андреева от Фискалния съвет

"Новината, че от данъци се плащат пенсии, не е новина. Колкото и да критикуваме няма как да не отчетем, че намалява делът на пенсиите на минимален размер с близо 200 хиляди", каза социалният министър Георги Гьоков.

"Аз съм далеч от мисълта, че всички фирми плащат пълни осигуровки - не ги плащат, работим по въпроса, данъчните се справят добре. 21,6% от БВП сме събрали, сега се очаква да съберем 0,5% повече, това е изсветляване на икономиката", изтъкна Асен Василев.

Част от социалните партньори и бизнеса вече изразиха мнение, че не подкрепят бюджета на държавното обществено осигуряване.

"Всъщност половината пенсии остават минимални, тоест хора с минимален принос и със среден принос ще получава еднаква пенсия. Това е мощен стимул за сивата икономика", подчерта Васил Велев.

В крайна сметка бюджетът за пенсии беше приет от ресорната комисия като актуализацията на по-високите пенсии ще струва на хазната близо 1 милиард и 400 милиона лева допълнително След като бюджетът мине през комисия ще бъде разгледан и в пленарната зала.

С диалогичност продължава обсъждането на основния бюджет. Министърът на финансите Асен Василев коментира, че се очаква инфлацията да достигне близо 12%, а заетостта да скочи с близо 2%. Дефицитът ще се запази на близо 4%. 3 млрд. лева очаква държавата допълнително от акцизи, данъци и по Плана за възстановяване и устойчивост. Ръстът на икономиката се очаква да е в размер на около 2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
3
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Така е, но това което си писал е било по времето нап социализма. Сега е капитализъм.
55
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен к.50, к.55 Бихте ли обяснили какво са работили тези, които са се осигурявали на заплата 9000 лв? Та това са били вицепремиери, депутати, били председатели на 2 парламентарни комисии и членове на още 3 броя ПК! Тях онези коне с капаци не ги 'наказа', както процедира със стотици хиляди, които Пожарникарят лиши от осъвременяване на пенсиите за цели 6 години! Пожарникар, не те ли е срам?! И сега пак се натискаш да управляваш! Нали навремето каза, че с ДПС никога няма да управляваш?
54
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Курис Пичерядис,к.57. Не лъжете: за ПОЛОВИНАТА пенсионери реално повишение НЯМАШЕ! Заради лишаването на пенсионерите от полагащато им повишение цели 6 години вместо от НОИ и МТСП на Гьоков да оправят тези своеволия на Пожарникаря, който сега се натиска пак да ни управлява, тези с капаците на очите си направо устроиха сеч. Вървете по дяволите! И този наглец от Банкя да се маха!
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да престанат тези двамата от Продължаваме подмяната да ни плашат с това, че няма да бъдат повишени пенсиите на пенсионерите. Шефът на НОИ такива нареждания даде подчинените си чиновници, че половината пенсионери останаха с нормалното си повишение по швейцарското правило. НОИ се оказаха пogлo.г.и на властта, каквито винаги са били. Сетне се чудят, че над 2 млн. души гласуват срещу нея. Ами защото вие непрекъснато се подигравате с тези, които ви създадоха и отгледаха такива нагли екземпляри.
52
0
 
10
 
! Отговори
ББ преди 1 година
е тоя гоУем бизнесмен...не произвеждащ нищо и не плащащ данъци...или смешни...гладните пенсионери му финансират бизнесите...99 % е така в България,хората са бесни...той краде...имат двойни счетоводства......декрларира нулева или загуба...трикове...и реват ама давайте...и грабят гладните...и ги лансират ежедневно по тв-та...*** на Световните пазари с продукт и печели мой...не с грабежи от гладните ни майки и бащи...избори и да се отървем от тези ***,и пращат робите на минимална да стачкуват...
51
6
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
никакъв бюджет...никакви социални...оставка и вот ...слугите на рашите..."патриотето" да им плащат хляба и тока...докато не се пойзтепем няма да се оправим...ПП сте жертва ако продължите...оставки...да ги видим!!!
50
4
 
5
 
! Отговори
ББ преди 1 година
биков и боко да обяснят как така предизвикаха загубата на едни 12 милиарда по плана...безвъзмездни пари давани на Народа ни...Петкав оставка и Вот...Народа ни не е евтин...ще ги преживеем 12 милиарда...те няма да могат дпс-гроб!!!
49
5
 
5
 
! Отговори
ББ преди 1 година
не приемайте нищо,призовавам Пектов да иска вот и да ни прати на избори за да плюем в лицата на рашистите и мафията от дпс-гроб,възраждане и подобни национални предатели които ни ограбват от десетилетия,ще дадем достатъчно на ПП за да могат да ппроменят България,да спрат грабежите и беззаконието,да вкарат в затвора мафиотите и крадците...Избори!!!нямате пари да ни купите дпс-гроб...ще ви вземаме и ще гласуваме за ПП...Избори!!!
48
3
 
20
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Нови избори и изхвърляне на сценаристите на дългия
47
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията изяде всички увеличения. Хартиики без покритие. В момента покупателната способност е намаляла три пъти. Предпочитам да взимам 200 лв но хляба да е 15 стотинки. Един обяд в заводският стол с първо второ и трето струваше 57 стотинки. Филия хляб беше 2 стотинки. Да ви еа демокрацията.
46
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте на Кирчо минимална работна заплата да видим как ще оцелее
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цъкайте минусите на Велев, но накрая няма да има кой да ви внася ни осигуровки, ни ддс - младите бягат през глава кой където може.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почти 4000 лева може да достигне най-голямата пенсия на пенсиониращите се сега и през миналата година на база годините от 2000 година до пенсионирането. За 1850 даже няма нужда даде осигурявали на максимума.
43
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Велев е прав, а този с кофичките мляко и лекарствата да ходи в Северна Корея - га са били млади са избрали да не се напъват и всичко са изяли, а сега с големи усти и пак изкяриха горките. Е, защо да се плащат осигуровки като накрая всички под чертата по равно. Колкото си допринесъл толкова ще получиш, всичко останало е алабала.
42
5
 
13
 
! Отговори
глупости преди 1 година
При това осигуряване досега,най-голямата пенсия може да стигне 1850 лв Какви 3500лв?Това е за някогашно бъдеще неопределено,когато дълго време ще се осигуряваш на новия таван-3400лв
41
2
 
20
 
! Отговори
ууу преди 1 година
При Бойко и ВлаТко дете вуйчово слатко за пенсиите нямаше живот,защото или трябваше да гладуват за да си купят лекарства,или да се лекуват,но да гладуват.Надявам се оня отгоре да не допусне това и да има възмездие,защото една вяра ни остана.
40
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега какво. Няма пари за градския транспорт, така ли? Няма да има и ПП. Софиянци няма да ходят пеша. А пеша ще си тръгнат от ПП.
39
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излиза че заради българите в Македония няма да приемаме бюджета на това правителство тоест ще правим сечено на българите в България.
38
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Пенсията на търтеите ще стане 2500 лв, през октомври - 3000 лв и вече се мисли за 3500 лв. Интересно кои са се осигурявали на 7500 лв и 9000 лв? Министри и вицепремиери или водещи предавания в телевизионни предавания?
37
22
 
9
 
! Отговори
ПОМОООЩ преди 1 година
ВЪРНЕТЕ БОЙКО И ВЛАДИ ГОРАНОВ! 12 ГОДИНИ НИ ОПАЗИХА ПАРИТЕ НИ, А СЕГА ЗА ЕДНА ГОДИНА ПОЛОВИНАТА ИЗВЕТРЯХА, ИЗПАРИХА СЕ, ОБЕЗЦЕНИХА СЕ.