Предсрочните избори са неизбежни, вярват социолози

Партиите вече са в предизборна кампания
Обновена: 13 юни 2022 10:15 | 13 юни 2022 10:15, Красимир Ангелов
19

"Предсрочни избори ще има, това е неизбежно. Усилията на правителството са да ги забавят до приемането на актуализацията на бюджета и евентуално на някои от законите, които са необходими, за да стартира Планът за възстановяване. Въпросът е дали ще съумеят да изработят споразумение за отлагане на оставката и парламентарна конфигурация, която да позволи съставяне на нов кабинет в този парламент", заяви политологът проф. Румяна Коларова в "България сутрин".

Още по темата
По думите ѝ няма вариант "приемане на бюджета и правителството на Петков продължава". Според нея "Има такъв народ" и част от парламентарната опозиция ще подкрепят бюджета, само ако премиерът обяви, че ще подаде оставка след приемането му.

"Ако се тръгне на вариант "Орешарски", месец и половина е максимумът. Ако се тръгне на вариант "Беров", това означава подготовка на нов премиер. Вина за разрива в коалицията имат всички коалиционни партньори. Да отидеш на избори без програма е политическа катастрофа. Първата и най-голяма отговорност на министър-председателя е да поддържа парламентарното мнозинство. "Продължаваме промяната", по този начин на сключване на коалиционните споразумения, показа, че отговорността е тяхна, а не колективна", каза още проф. Коларова.

За нея няма съмнение, че най-лошата стратегия на коалиционните партньори е да се замерят демонстративно с вина. Най-важното било всяка от партиите да подчертае позитивното в техния кабинет.

"Да критикуват ГЕРБ ще бъде най-слабата теза. Самоубийствено е да тръгнат в негативна кампания", изтъкна проф. Коларова.

Политологът проф. Росен Стоянов определи като абсурдна хипотезата, че страната ще бъде хвърлена в хаос, ако влзем отново в избори. По думите му това е демокрацията и няма лошо да имаме предсрочни избор.

"Нямаме коалиционно споразумение, а имахме 3 двустранни споразумения. Вече имаме две оставки, днес очакваме другите две. Предполагам, че бюджетът няма да мине, което означава бламиране на правителството. Това би било удобен повод и извинение, а не всичко друго, което бе хвърлено срещу Петков, да подадат оставка", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Според него предизборната кампания е започнала още с формирането на действащото правителство. Проф. Стоянов очаква още по-объркан и разнопосочен парламент след задаващите се избори.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко Борисов защо още не е в затвора?!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно защо канят придворните социолози на Бойко Борисов?!
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли чак такъв наивник в държавата, който да е вярвал, че това правителство ще изкара целия си мандат? Та в него са събрани на принципа "Орел, рак и щука". Така че още от самото начало се знае, че предсрочни избори ще има, въпросът е кога.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой им плащА НА ТЕЗИ СОЦИОЛОЗИ, каквото искат от тях, това говорят, а кой ще дойде след "тези управляващи", няма отговор, и изобщо кой пак реши да ги гони, почакайте малко, може да се споразумеят по между си, какво е това скачане по избори, все по зле става, но не са винови министрите, в никакъв случай, цялата световна ситуация с ковид и после войната. Това е, не Петков е виновен , спрете се малко, айде бе.
11
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При нови избори ще ви управлява Копейкин.Щом това искате,ще го получите.
10
2
 
11
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
На твоя ББ му пожелавам да му вземат кюлчетата и пачките и да ги раздадат на пенсионерите,които той толкова мрази.
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо и Кокорчо час по-скоро трябва да си ходят.Вредни са за българския народ.
8
6
 
10
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Освен изгонвана на тия със сопи и нови избори, друга алтернатива НЯМА.
7
1
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Може да му пожелая да се върне да оправи бакиите защото май няма кой друг. Ама все пак да видим какво ще кажат разбирачите, кой ще ни спасява от ГЕРБ тоя път
6
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е защо избори, нали не управлява ГЕРБ а това беше важното?
5
2
 
13
 
! Отговори
истината преди 1 година
Каквито са ни "професорите",такава ни е държавата.Дрънчат на кухо. Титли без покритие.
4
6
 
4
 
! Отговори
Бау преди 1 година
Кирил да отиде в Бруксел, да им каже, че те са глвния източник на корупция, да им тегли една, на самальота и хич да не се връща! Фирмата да се възстанови на К. Андреево и окей! Слави - финансов премиер!
3
9
 
15
 
! Отговори
Венсеремус преди 1 година
Мууунчо съсипа функционираща държава и ни натресе тия смешковци. Измамниици щяли да борят корупцията
2
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Б.Б днес има рожден ден! Да му пожелаем нещо.
1
6
 
13
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Избори избори избори ДА