Категорично вървим към избори, губещи са БСП и ДБ

Според Александър Димитров ГЕРБ и ПП ще си разменят местата
13 юни 2022 09:13, Петя Славова
163
Категорично вървим към избори, губещи са БСП и ДБ
Снимка: БГНЕС

След разпада на четворната коалиция с оттеглянето на ИТН се насочваме категорично към нови избори. Такова мнение изрази пред БНР политологът и преподавател в УНСС Александър Димитров.

"Не виждам дали тази коалиция ще преодолее вече натрупаното негативно впечатление у гражданите, в обществото. В момента не виждаме нищо по основната заявка на тази коалиция – борбата с корупцията. Виждаме съвсем друго – спорове около постове, дебати около назначения, които се случиха със стотици за 6 месеца, в различни сектори на публичната администрация, местната власт, виждаме повече от предишното дори. Аз съм сигурен, че избирателите са изключително объркани.", заяви той.

Още по темата

По думите му, големите губещи на следващите избори са ДБ и БСП. "Техните проценти ще са доста по-надолу, "Възраждане" ще спечели доста повече", прогнозира  Димитров. При ИТН има очаквания да върнат част от резултата си, посочи той. По думите му най-вероятно ГЕРБ и ПП "ще си сменят местата" -  ГЕРБ ще се върне на първо място, но с много по-нисък от желания резултат.

За да има правителство на малцинството, трябва да има парламентарна култура, каквато нямаме. Освен това трябва да има повече партии в парламента – други играчи, които не са номинално обявени като управляващи и опозиция и които епизодично да подкрепят предложения на едно правителство, допълни политологът.

Според Димитров "има вариант, в който ИТН се разцепва", това е "изпитаният, който вече сме наблюдавали", защото "Възраждане" на този етап е монолитен блок, ДПС винаги е бил такъв, а от ГЕРБ не може да се очаква да се отделят толкова депутати.

В тази ситуация президентът е доста по-резервиран, отколкото бихме очаквали, коментира Александър Димитров в предаването "Преди всички".

Къс програмен кабинет е много неясна конструкция, смята политологът, който пита ако се приеме актуализация на бюджета и предстоят нови избори, какво налага такъв програмен кабинет.

Премиерът Петков не е подготвен по казуса "Северна Македония", категоричен е Димитров. Той очерта три позиции - коалиционна, президентска и на външното министерство. Според него правителството не може да води разговор на три нива в три различни контекста, а хоризонтите не се виждат, само втвърдяване на позициите.

"Г-жа Нинова в лично качество едва ли ще е добър парламентьор, но познавайки характера на Трифонов, се съмнявам, че който и да е, би го убедил да се върне", заяви още Димитров за евентуални преговори за скрепяване на коалицията или преформатиране на управлението.

Политологът обрисува Корнелия Нинова и Слави Трифонов като не най-диалогичните хора, "хора с твърди характери, държат да се налагат на другите, трудни на маса за преговори".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако в БГ имаше честна правораздавателна система, ако имаше независим прокурор, Бойко отдавна щеше да е в затвора и за партии като ГЕРБ и техните руски метастази щеше да се говори в минало време. Проблема в основата е Русия- генерираща перманентно корупция и крайно мафиотизираната съдебна система. Проблем са и многото необразовани и тАпи андрешковци!Едва ли има *** да гласуват четвърти път за ИТН.Тошко и Славчо - смях!!!
141
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАРТИНАТА Е ПО ИЗКРИВЕНА ОТ КРИВИНАТА НА АЙНЩАЙН. НЕ ЗНАМ ДАЛИ КАТЕГОРИЧНО ВЪРВИМ КЪМ ИЗБОРИ, ВЪПРЕКИ ЧЕ ВЕРОЯТНОСТТА НАРАСТВА, НО ЗНАМ ЧЕ ИЗБОРИТЕ ЩЕ БЪДАТ ЛЕБЕДОВАТА ПЕСЕН НА ШАЙКАТА ГЕРБ И КРЕСТЛЬОВЦТЕ ВЪЗРОДИТЕЛИ НА КОСТАГЛАМИНОВ!!!
140
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ОНЗИ... Има ли кой да ги съди , ;...... Гешев ли ?
139
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герб още ли се надЯт ? Осман Октай : ИТН и ДБ няма да влязат в следващото НС , герб няма да бъде 1-ва политическа партия , на следващите избори ..." Каквото е казал Октай все е станало !
138
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане ще им покаже номера как става. Споко, малко остава, ще се срамуват от погнозите си доста време.
137
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По точно ДБ и ПП ,натовци и вкара украинските фашисти тия са слуги на сащ
136
3
 
16
 
! Отговори
ОНЗИ преди 1 година
Ами на предстоящите избори българите трябва да изхвърлят ВСИЧКИЯ ПАРЛАМЕНТАРЕН *** и гласуват за друг политически модел на управление - тази 30 годишна съсипия на държава и народ трябва да се премахне !!! Пълно разследване и СЪД за тези Х.А.Й.Д.У.Ц.И !!!
135
6
 
41
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
По-скоро най-големните губещи ще са случайниците от П_ротивни П_продажници и И_ма Т_акива Н_екадърнци.
134
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ПЪРВОТО МЯСТО И ПАК НЯМА ДА УПРАВЛЯВА.... КАКВА ИРОНИЯ..
133
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бесипе и ДБ отиват при Шкембе войвода Скатажията и Магарешки да им правят компания.
132
9
 
32
 
! Отговори
Радо преди 1 година
Това са абсолйтни глупости! ИТН няма да е в парламента вече....
131
50
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В БГ има човек, който може да изкара затъналата в калта България! Всички го познават и той се казва ИВАН КОСТОВ! 90% от т.н политици в БГ не са нищо друго, освен престъпници, крадци и некадърници, обгрижвани от Москва наследствено от повече от век.
130
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха дано , ама надали ! Кой откъдето се отвърже - почва да ръси мозък , знайни и незнайни матросовци почустваха свеж полъх и хайде пак на гербавата амбразура ! УНСС - "Утре Носѝ Съответната Сума" - този преподавател-политолог е самата истинност ...
129
38
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
итн саботират приемането на бюджета, нямат място в управлението, възраждане и бсп също!
128
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
итн също няма да влязат според мен в следващото управление!
127
50
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пак ще подкрепя ПП за да затворим устите на простаците.
126
32
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане!------------Волен не ви беше достатъчен, сега и Копейкин ще продава тъпня за злато.
125
37
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане!
124
15
 
27
 
! Отговори
ЧИЧЕ преди 1 година
Ако се върне бибитко, ще хвърля пари от джипа за магистрали (част от тях ще гушка в чекмеджета) а по тях няма да има кой да се движи, щото бензина няма да се пип
123
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дежурен е комунист.Цензурира коментарийте.