Генчовска: РСМ настройва българските институции една срещу друга

Скопие разчита основно на оказване на външен натиск
Обновена: 15 юни 2022 11:59 | 15 юни 2022 11:20, Камелия Цветанова
151
Генчовска: РСМ настройва българските институции една срещу друга
Снимка: БГНЕС

Депутатите откриха заседанието, на което изслушват министър на външните работи в оставка Теодора Генчовска за присъединяването на РСМ към ЕС.

Тя коментира, че важното сега е как да се запази националния консенсус по отношение на РМС.

„МВнР алармира, че в рамките на процеса РСМ ще продължи да следва няколко основни линии на поведение, ще продължи да разчита основно на външния натиск, ще дава обещания, ще се стреми да разделя българските институции по отношение на РМС и ще търси начин да изолира от процеса българските експерти, ще се опитва да управлява процеса чрез времевата рамка – рязко ускоряване или изкуственото му забавяне. Това поведение наблюдавахме през последните пет месеца“, каза тя.

Още по темата

„Откакто поех поста министър на външните работи по време на първата ми среща с външния министър на РМС му казах: Комуникирайте само само с мен“, но това не се случи. Представителите на РМС продължиха да търсят контакти извън МВнР с цел премахване на основното ни ключово изискване и то е за проследяване на изпълнението на Договора за добросъседство, както и по отношение на референцията за т.нар македонски език“, обясни Генчовска.

Тя съощби, че външнолитическият съветник на премиера Кирил Петков Весела Чернева е изпратила свой проект на актуализация на рамковата позиция, но съдържанието му по- скоро предполагало ревизия на българската национална позиция.

„Този проект не фигурира в българската позиция по т. Нар. македонски език. Изискването за европейски гаранции за Договора за добросъседство стана несъстоятелно. В този проект няма ясен механизъм в преговорната рамка за изпълнение на договора и МВнР прецени, че няма как да има бележки по документ, който изначално е погрешен и го отхвърли като възможност“, отсече министърът в оставка.

Според нея основният проблем е бил в това, че докато МВнР се опитвало да преговаря, от другаде се създавало впечатление, че България може да се съгласи на по-малко, че е готова на отстъпки, че външно министерство не е важно и няма смисъл да се разговаря с него.

„В началото на май министерството започна да води преговори и да беше постигат значителен прогрес. Има четири теми, по които е нужно да се отчете прогрес и това са изпълнение на Договора за добръсъседство, включване на българите в Конституцията на РМС, запазване на българската позиция по въпроса за езика на съседната държава и включването на гаранции по тези въпроси в преговорната рамка на ЕС с РСМ“, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами кагато няма консенсус и позволяеат Бългаските институци да ги настройват ,разбира се ,че всеки ще се възползва.Враг на държавата е изчадието Трифонов и отрочето му Тошко ,даги убием с камъни
111
6
 
6
 
! Отговори
Точен преди 1 година
Кирил Петков управлява Българско като средноголяма фирма. Изобщо не знае какво е национален интерес и го бърка с мимолетни икономически интереси.
110
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Каква външна министърка е тая,елементарна селска клюкарка
109
3
 
7
 
! Отговори
Хейе преди 1 година
РСМ ли ви виновна, че патийката ви е еманация на утайката на обществото
108
6
 
3
 
! Отговори
Бг дъно преди 1 година
Рсм е независима държава и в момента в който стане член на ЕС ще дръпне рязно напред, а България пак ще е последна на дъното при мизерията корупцията и киро измамника.
107
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев разделя българските институции и общество от години, Русия прави същото чрез РСМ. Никак не е случайно, че имат една и съща стратегия.
106
2
 
4
 
! Отговори
офффффтопик преди 1 година
То ако не Путин, РСМ ще ви е виновна....ама като сте кекави.
105
2
 
3
 
! Отговори
Отговор до 118 преди 1 година
До Анонимен"Мутрите започнаха да клатят държавата" - те същите кога са били извън държавното управление? Само си сменят позициите - проследи кой на кого е "човек". Ние сме баламите и потърпевши - избори, безработица, глад и пропаганда. Сега и мигранти от Укр. - стига, писна ни.Те си живуркат спокойно- едни гледат внучета на чист въздух, други ядат безглутенови сладки, а ние едвам сбираме стотинките за хляб. Не срамота, а направо грях-отчаян съм.
104
1
 
5
 
! Отговори
отговор до 123 преди 1 година
До Анонимен"Мафията си иска държавата обратно." Назови ги поименно, ако ти стиска, моля. Аз също не искам да съм от материала "За съжаление материала, обитаващ територията едва ли ще го схване. А после същия този материал се жалва, че е най-беден и най-мизерен в цяла Европа." Дай идея как да не сме най-бедни и най-мизерни. Аз чувам и разбирам умни хора-давай!
103
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РСМ никого не настройва. Да не е човек и то - българин, че да го прави? Българите се обединиха около една позиция и докато се управляваха от българи си я отстояваха. Сега, когато пристигна вносната калинка от Канада без акъл и българско самосъзнание, започнаха проблемите и по този въпрос. Предателят затова го вкараха тук - да изпълни едни външни поръчки и да си ходи.
102
5
 
8
 
! Отговори
Учиндолска! преди 1 година
Господи! Какво нищожество е тази чалгарска "вънкашна" миинстърка! Какво отвартително ниощжество, сарайско-банкянска слугиня, употребена от сарайско-банкянско-библиотекарската *** като тоалетна хартия!? Че поне грам човешко достойнство не ти би беше останало ***, кремълска подлого?!
101
2
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
До Отговор 122Допуснах правописна грешка в последното изречение: вместо"фалцифицраш", моля четете фалшифицираш. Моля за извинение.
100
2
 
3
 
! Отговори
Отговор до 101 и 100 преди 1 година
До Анонимен101 - Чети история, драги и не се излагай така. *** Пулев е прав. Никакви русофили не са виновни за твоето невежество.Игнорирам правописните ти грешки-ще речеш, че е въпрос на софтуер, дори така да е, ама не бива "Как си хем ЗА това РСМ да спазва историческата истина, хем подкреепяш страната, която я е фалшифицирала?" Въобще история учил ли си или си бил за лимонада? В момента ти фалцифицраш днешната истина. Колко жалко, не е истина.
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 113 "Единственото спасение на червената олигархия остана Президентската република." Хахахахахахаха. Чудех се кога кремълските мегафони ще почнат да бутат тази теза.
98
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чернева е двулична чужда агентка антибългарка.Откъде накъде правата на българите ще се замитат под килима,да отпаднат от преговорната рамка?Кой плаща и кой безродник пуска държава в ЕС с ясно изразена антибългарска позиция,фалшификат на история ,македонизма отричащ българите като етнос.Това е нечувано предателство на собствения народ!За чии интереси работят,защо Киро е сред тях?Кое е дал картбланш на Чернева еднолично да променя бълг.позиция да застава срещу бълг.интереси подмолно и унизително?
97
1
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Патриот е душа дава, но не свойта душа братя, а душата на народа! И всекиму добро струва струва, само знайте, за парата, като човек - що да прави ? продава си душата.Христо Ботев
96
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента прекъсват предаването на бнт 1 от народното събрание, че страх ги тресе. За какво поставиха железните решетки. Какво подготвят червените гаулайтери на коминтерна.
95
2
 
2
 
! Отговори
Маке преди 1 година
Па добро бре луге, толку ли немате саглам човек за министер, па ставате такви калинки и домати ;)
94
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственото спасение на червената олигархия остана Президентската република. Целта на избраните от народа на власт много бързо се превърна само за власт. Няма я обратната връзка. Това бе целта на решетников.
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Христо иванов е ***. Как се опитва да говори от името на външния министър."Ще ни спрат париите, бе" . ***. Липсва му само едно звънче на гагата