Генчовска: РСМ настройва българските институции една срещу друга

Скопие разчита основно на оказване на външен натиск
Обновена: 15 юни 2022 11:59 | 15 юни 2022 11:20, Камелия Цветанова
151
Генчовска: РСМ настройва българските институции една срещу друга
Снимка: БГНЕС

Депутатите откриха заседанието, на което изслушват министър на външните работи в оставка Теодора Генчовска за присъединяването на РСМ към ЕС.

Тя коментира, че важното сега е как да се запази националния консенсус по отношение на РМС.

„МВнР алармира, че в рамките на процеса РСМ ще продължи да следва няколко основни линии на поведение, ще продължи да разчита основно на външния натиск, ще дава обещания, ще се стреми да разделя българските институции по отношение на РМС и ще търси начин да изолира от процеса българските експерти, ще се опитва да управлява процеса чрез времевата рамка – рязко ускоряване или изкуственото му забавяне. Това поведение наблюдавахме през последните пет месеца“, каза тя.

Още по темата

„Откакто поех поста министър на външните работи по време на първата ми среща с външния министър на РМС му казах: Комуникирайте само само с мен“, но това не се случи. Представителите на РМС продължиха да търсят контакти извън МВнР с цел премахване на основното ни ключово изискване и то е за проследяване на изпълнението на Договора за добросъседство, както и по отношение на референцията за т.нар македонски език“, обясни Генчовска.

Тя съощби, че външнолитическият съветник на премиера Кирил Петков Весела Чернева е изпратила свой проект на актуализация на рамковата позиция, но съдържанието му по- скоро предполагало ревизия на българската национална позиция.

„Този проект не фигурира в българската позиция по т. Нар. македонски език. Изискването за европейски гаранции за Договора за добросъседство стана несъстоятелно. В този проект няма ясен механизъм в преговорната рамка за изпълнение на договора и МВнР прецени, че няма как да има бележки по документ, който изначално е погрешен и го отхвърли като възможност“, отсече министърът в оставка.

Според нея основният проблем е бил в това, че докато МВнР се опитвало да преговаря, от другаде се създавало впечатление, че България може да се съгласи на по-малко, че е готова на отстъпки, че външно министерство не е важно и няма смисъл да се разговаря с него.

„В началото на май министерството започна да води преговори и да беше постигат значителен прогрес. Има четири теми, по които е нужно да се отчете прогрес и това са изпълнение на Договора за добръсъседство, включване на българите в Конституцията на РМС, запазване на българската позиция по въпроса за езика на съседната държава и включването на гаранции по тези въпроси в преговорната рамка на ЕС с РСМ“, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
6
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Тази пародия от снимката била Външния ни министър.......БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!
51
6
 
5
 
! Отговори
до 65 преди 1 година
Не е роднина на Дългия. Роднините, кумовете и любовниците в това НС ги назначават Киро и Асен. Може да се изкара точна справка кой с кого и какво.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВЪПРОС: Може ли неадекватно недоразумение да стане външен министър? . ОТГОВОР: Явно, че може
49
4
 
1
 
! Отговори
КИРО е ТЪРГАШ.... преди 1 година
Продал е и е заплашвал дори родния си чичо........ САМО.... ПАРИ.. ПАРИ.. ПАРИ...
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви институции сте и какви способности най-вече имате щом една държава като РСМ ви настройва едни срещу други? То всяка международна случка вече води до раздори. На първо място са интересите на България, тя ви плаща заплатата, ако не знаете какво означава министър - слуга на народа. Ако сте неспособни като интелект и знания, не сте за този пост, но създавате излишни драми за държавата, вместо да решавате вътрешните проблеми.
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази безлична женица каква точно се явява. Някаква роднина на Дългия ли е?
46
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия е най-големият архи враг на България и РСМ е творение на сърбите. Кирчо е национален предател.
45
2
 
5
 
! Отговори
Хах преди 1 година
А защо госпожо министър БГ институциите се вслушват в приказките на РСМ. Те открай време говорят с враждебен език срещу България.
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сутринта видях кадри как бият български журналист и чупят камерата. Първоначално помисих, че е в РСМ, но се оказа бой с камъни по екип на БНТ в Сърбия. Мисълта ми е, че аз не очаквам добро отношение от РСМ. През декември те запалиха българското знаме. Ние нямаме пленено знаме в цялата история, но имаме изгорено знаме. Права е Ганчовска колкото и да не симпатизирам на ИТН и хиляди пъти съм писал, че това е партия Има Такъв Компот. В момента Ганчовска говори истини.
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Генчовска за нищо не ставаш и без това с флегмагично поведение ми идваш в повече знаем че и ти си в цирка на Трифонов
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде лельо,върни се там,откъдето си дошла.НЕ ставаш!
41
5
 
4
 
! Отговори
ГЕНЧОВСКА Е ГЕРОЙ.. преди 1 година
КИРО е НАЙ - ГОЛЕМИЯ ПУТИНИСТ - НЕПРЕКЪСНАТО ПОВИШАВА РЕЙТИНГА НА ПУ ТИН
40
1
 
9
 
! Отговори
Тази преди 1 година
Как попадна в министерство на външните работи ,това подигравка с българският народ ли е?
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая женица , Генчовска, като си знае много ограничените възможности и капацитет, как е решила да става външен министър? Да ходи да продава зарзават, ама и за това май не става.
38
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Канадеца е организирал изхода си. Колкото бързо ни го спуснаха, толко бързо ще се изниже. Само тези около него не знам защо си мислият че ще им се размине.
37
6
 
6
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Македония е откьсната бьлгария - дори албанеца рама го каза - западна бьлгария - радвам се , че има хора които отстояват нац интерес и правата на бьлгарите
36
8
 
9
 
! Отговори
лелеллел преди 1 година
какво очаквате от канадски гражданин, предава България без да му мигне окото, нашите деди, затова ли са дали живота си, били са бедни, гладни, но са спасили България, а сега ние с лека ръка предаваме страната, позволяваме да се предаде България....
35
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вредна си, измитай се ...
34
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев разделя българските институции и общество от години, Русия прави същото чрез РСМ. Никак не е случайно, че имат една и съща стратегия.
33
8
 
6
 
! Отговори
до 29 преди 1 година
Обидиха г-жа Ганчовска като я нарекоха продавачка на домати.Вие тука освен да обиждате и да налагате дискриминация,друго не можете ли?Това е майка и жена.Не може така да се обиждат хората.Ако тръгнем с обидите всеки може да обижда.Успокойте се и мислете с тези красиви глави!Не ги носете само за красота.Моля не обиждате и използвайте главата си да мислите.Това са живи хора,имат роднини.А относно кой как вижда другите хора мога да кажа:Очите на човек виждат само това,което мозъкът може да разбере.