Няма платени милиарди на пътните фирми

Това обяви Стефан Чайков
16 юни 2022 16:52, Росен Стойчев
9
Няма платени милиарди на пътните фирми
Снимка: БГНЕС

„Няма платени 3 млрд. на пътните фирми", заяви на брифинг днес Стефан Чайков от Българската браншова камара „Пътища”, съобщи Нова тв.

Пътни строители отговориха на Министерството на регионалното развитие и благоустройството относно парите за пътища.

„Беше създадена междуведомствена група, която излезе със становище, което успяхме да оборим.

Още по темата
В резултат на всичко, което се случваше през есента на 2021 г. през ноември същата година в мотивите на управителния съвет на АПИ тогава да вземе решение за подписване на споразумение с пътно строителните фирми пишеше „по устно разпореждане на министъра” – на министър Комитова. С тези споразумения АПИ, българската държава, изрично призна вземанията ни към онзи момент и всички сертификати, които бяха внесени в АПИ”, каза той.

И добави: „Изрично призна още, че започнатите ремонти следва да бъдат довършени тогава в срок до 30 юни и че в същия срок държавата дължи разплащане на всички дължими суми към фирмите, които се занимават с текущ ремонт и поддържане”.

Припомняме, че вчера стана ясно, че докладът на междуведомствената комисия, която откри незаконно строителство на пътища за 2, 5 млрд. лева, ще бъде изпратен на прокуратурата. Това обяви финансовият министър Асен Василев. Проверката е установила фрапантни разлики в цените на километър в различни краища на страната. Премиерът Кирил Петков пък обяви, че парите за незаконни строежи, които констатира междуведомствената комисия са 2,5 милиарда.

По думите му в първоначалния вариант на бюджета за 2022 г. такива средства не са били заложени. „И както разбираме след сложен диалог между МРРБ, МФ и кабинета се стигна до решението на НС от 20 април, в което по същия начин, в 3 точки, НС изчрично санира нашите договори, разпореждайки на АПИ да предприеме всички действия по сертифициране, да се изплатят 50% от тези дейност и след излизане на прословут доклад от една няма да квалифицирам каква междуведомствена работна група да се разплатят и другите 50%. По същия начин изрично НС упълномощи АПИ да разпише нови споразумения с фирмите, които единствено удължават срока за извършване на дейностите, а не за изплащане и в резултат на това започна разплащане на пътните фирми”, обясни Чайков.

Чайков определи като „лъжа” това, което Андрей Цеков е казал, че строителният бранш ще получи индексация заради галопиращите цени на строителните материалите, каквато са получили всички други страни членки на ЕС.

Според него с темата с плащанията в момента се спекулира. „Фактите са следните. Въз основа на решение на НС разплатени са малко над 600 млн. лв. и 50% от всички сертифицирани дейности. От тези суми реално в бранша не е останало почти нищо”, посочи той.  

И обясни защо според него се е стигнало до тази ситуация: „Ако 1,2 млрд. е бюджета на АПИ, то 200 млн. лв. са ДДС. От старите задължения към момента се дължат около 520 млн. фактурирани дейности и 1,2 млрд. по започнатите вече над 270 участници. Ако говорим за спекулациите с парите от вчера, една част са вече изплатени с решение на Народното събрание и около 1,7 млрд. се дължат един път за вече извършени дейности и един път за такива, които предстоят. Няма платени 3 млрд. на пътните фирми”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всичко е прибрал явно Прокопов, само то мълчи и не се оплаква
4
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости за ДДС-то казва тоя другар, нали ви се връща ДДС-то какъв е проблема? Иначе е прав 1,2 млрд + 1,7 млрд = 2,9 млдр, няма 3 ОК. Малко сте папкали тази година. Апропо какво стана с онзи съдия с чувалите с пари? Ще разберем ли до 2250г. на кой са ги носели?
3
4
 
2
 
! Отговори
Жълт сайт преди 1 година
проверете си снимката. Срам!
2
13
 
14
 
! Отговори
Гроздан преди 1 година
Значи как се разбрахме - защитавам откраднатото, без никакви проверки?Наричаме временен ремонт- основен, зимата чистим 2 пъти, Хемус след 50г може би.? И едни " екстри за строежчето в центъра " на пеефски , 3 млрд, добре ли е? Моя комисион включен ли е? И моля за ангажименти и препоръки след.karadjov
1
8
 
23
 
! Отговори
айде не на нас преди 1 година
Ако питате мен 90% от парите за пътища са откраднати през последните 33г. Знаете ли, че България и Колумбия са двете кочини с най-скъпа пътна инфраструктура на глава от населението в света?