Йотова: Българите в конституцията на РСМ, преди да започнат преговорите

България не може да отстъпи от 4-те условия, свързани с историята
18 юни 2022 08:34, Елка Василева
55
 Йотова: Българите в конституцията на РСМ, преди да започнат преговорите
Снимка: архив, БГНЕС

Коментирайки френското предложение, изпратено до Народното събрание, което предвижда вдигане на българското вето за европреговорите на Република Северна Македония, вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че записването на българите в югозападната ни съседка като държавотворен народ в конституцията на страната трябва да стане, преди Скопие да започне преговори за членство в Евросъюза.

Още по темата
По думите ѝ това е едно от условията, от които България не може да отстъпи.

"Аз очаквам да видя крайния вариант, който ще излезе от заседанието на „Корепер“, преди да влезе в Съвета, за да бъдем достатъчно етични или когато коментираме, а не само по предварителни бележки, защото България е поставена в една много трудна ситуация и всяка една излишна дума може да попречи и в едната, и в другата посока. Знаете, България има две неща, от които няма как да отстъпи - това е промяната в конституцията и записването на българите в Македония не като малцинство, държа да подчертая, а като държавотворен народ и това е преди започването на преговорите. И второто това са четирите условия, свързани с нашата история", каза Йотова, цитирана от БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще клекнете. Югославия се би срещу фашизма докато вие ближехте обувките на Хитлер и това ги прави далеч по хора в очите и на Запад и на Изток. Никой не е забравил кой е бил приятел на свободния свят и кой не.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цяла седмица бТВ прави пропаганда. От сутрин до вечер пишман анализатори обиждат всеки друг извън кировците. Излязоха 500 джендъра и даваха цяла вечер, едва ли не революция... Същите тези протестиращи едно време викаха против БСП и крещяха червени ***, а сега ги подкрепят да "оправят" държавата. В същото време гробаджиите си правят оглушки за нов формат на правителството. Държавата ни се унищожава по план!!! Българи дела трябват!!!
22
1
 
10
 
! Отговори
България над всичко преди 1 година
***;йната й на Македония!!ако трябва пак ще чака за членство 28 години - България няма нужда от Северна Македония, Северна Македония има нужда от България!!излаз на море ли има Македония, та да е някакъв важен партньор - не, голям пазар за стоки и бизнес ли са-небогати на природни ресурси ли са-не, стратегическо местоположение имат и някакви важни коридори ли минават през тях - не! на кой му пука за тъ:пата Македония
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европеидите са наследници на най-продажните комунинтернационалисти.
20
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Йотова е латерна на брюкселските опорки и Киро лъжата.
19
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вкарването на българите като малцинство, автоматично означава отказ от българския произход на македонците и Македония. Европеидите са наследници на най-продажните комунинтернационалисти.
18
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига вече фашизъм и Z. Македония е Европейска държава и народ и ние нямаме право да им налагаме някакви империалистически глупости от най-мрачните години на миналия век.
17
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бг са агресори
16
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защо диктувате оправете се страната с мальцинството какво сейш това ще жънеш гоце делчев да не е българин тои е макоденец яне сандански македонец песента назад назад моме калино също е македонска вие бг откраднахте от макето македония като държава не съществуваше сега е държава иска си своето или нападайте на с македония да си я вземате и кажете че те са бг безсрамници
15
19
 
5
 
! Отговори
Стига! преди 1 година
Стига с тази Македония ***, червена червенушке, стига! Глуха ли си, не чу ли какво заяви КирилПетков и защо продължавате така нагло, до цинизъм коварно и двулично да повтаряте опорките на чалгарската сбирщина, за да заблудите хората, че подкрепяте статуквото, мафията и мутрите, срещу които началникът ти - пРезидента на Решетников вдигна юмрук Ти, червенушке и пРезидента се оказахте по-големи национални предатели от ДПС, герберастката ,а Копейкин и Сакатия взети заедно!
14
5
 
15
 
! Отговори
манипулации преди 1 година
Тия наглеци постепенно изместиха темата! Въпросът за малцинството взе да се налага през последните месеци благодарение на Киро предателя. Проблемите са съвсем други, но искат да ни замажат очите с малцинства и измислени опорки. Какво правим с кражбата на история, какво правим с българите "фашисти", "татари" и т.н., какво правим с езика?
13
2
 
19
 
! Отговори
прах в очите преди 1 година
Защо ни лъжете с тези искания ? Българите в Македония със закон да станат МАЛЦИНСТВО ?! И то най-малкото- далеко след сърби, власи и турци. Това е предателсвото.
12
6
 
8
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Тукашните "западници"-цапаници само от окупация на Русия ги е страх. Кога Русия е окупирала България?
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АсанЧестит и на теб Асане!
10
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, което Русия прави в Украйна, същото прави България с РСМ. Нито езика, нито народа, нито държавата им признаваме. Е, утре Русия ще ни окупира пак, защото ни дала азбуката, защото сме били славяни, защото страните в черноморския регион са изконно руски територии с преобладаващо руско население и самосъзнание. Слепи ли си народе, глух ли си?
9
3
 
15
 
! Отговори
Сценарий преди 1 година
По всички медии текат хвалебствени дитирамби в прослава на галактическото явление Киро.Откровени лъжи се леят като Ниагара.Пазаруват се депутати.На вота за недоверие Киро оцелява,а после с кривата си нелепа тарикатска усмивка изнудва новата си купена стока да гласува за сваляне на ветото.Шансът Киро и сие да бъдат свалени е само в народното недоволство от неовладяната инфлация и цени,които те не могат да спрат.Но протестите се водят точно от щурмоваците на Киро,тоест няма да ги има.
8
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предателко любезна,как грозничка си ти!Кажи на шефа си да се смири и да не с мърди.
7
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината не е РСМ, истината е, че глупостта на народа прави руската политика възможна в България. След Украйна, както и да се слагат Радев, ГЕРБ, ДПС, *** И Така Нататък , Русия, ще си вземе своето и ще влезе в България да владее стратегическото Черно море. Фалшивия ви патриотизъм ще отиде на кино.
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стево какъв българин е ? :)) Има типична нагла сръбска физиономия :)) Ние в БГ ги разбираме макетата, но те нас не се и опитват да ни разберат :) Няма как постояно да ни обиждат и ние с наведена главица да им изпълняваме сръбските мераци :))
5
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Витиевато френско 'предложение'..точно от тези, които забъркаха кашата мънкедония с ньойския и парижкия договори. И откога българските правителство и парламент обсъждат чужди предложения по национални теми? Французите говорят за някакви общи малцинства и общности. А българите там са мнозинство. Вето докато българския не стане официален език наред с албанския и северно-македонския. Имат и над 10.000 църкви и паметници да възстановят в оригиналния им български вид.