Минчев за РСМ: Мненията тип "гаранция франция" трябва да се изолират

Според него френското предложение ще бъде отхвърлено
20 юни 2022 13:00, Нели Христова
76
Минчев за РСМ: Мненията тип "гаранция франция" трябва да се изолират
Снимка: БГНЕС

Преди да се приеме или отхвърли френското предложение за вдигане на ветото върху преговорния процес за РСМ, това предложение трябва сериозно и компетентно да се обсъди - преди всичко на политическо ниво. Мненията на гастролиращи в политиката чалгаджии - от типа "гаранция - Франция" - трябва внимателно да се изолират. Това коментира политологът Огнян Минчев на страницата си във Facebook.

Всяко предложение от този тип има силни и слаби елементи от гледна точка интересите на засегнатите страни. Необходимо е да се прецени кои за нас са силните страни на предложението, идващо като официална позиция на Брюксел и какво бихме предложили като негова адаптация. Най-лошият възможен вариант е лекомислено да отхвърлим предложението с повърхностни пропагандни аргументи - както вече бе направено на чалга ниво.

Френското предложение ще бъде отхвърлено по същия начин и от малобройните, но кресливи политически кръгове, които от десетилетия се прехранват от скандала между София и Скопие. Оценявайки предложението, българските политици трябва да си дават сметка най-малко за две неща. Първо, че несериозното му отхвърляне с повърхностни аргументи ще ерозира и дългосрочно ще "олекоти" българската позиция по казуса с Македония в общността на ЕС. Второ, че българският лековат отказ ще отвори нови пространства за пропаганден успех на Скопие в международното интерпретиране на казуса. Той ще засили и позициите на антибългарската опозиция в РСМ, която вече изрази своето яростно отхвърляне на всякакъв компромис с България. Излишно е да добавяме, че всичко това ще задълбочи дългосрочната безизходица в двустранните отношения между София и Скопие, от която печелят сили с алтернативни на българските интереси.

Вътрешнополитическата криза в България ще породи силно желание сред цялата политическа класа "да си умие ръцете", без да се излага на непопулярни решения. Но безплатно "умиване на ръцете" в политиката не съществува - сметката с лихвите ще дойде по-късно..., казва в заключение Огнян Минчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
поета го е казал: преди 1 година
Патриот е - душа дава за наука, за свобода;но не свойта душа, братя,а душата на народа!И секиму добро струва,само, знайте, за парата,като човек - що да прави?Продава си и душата.
60
1
 
3
 
! Отговори
Недоумение преди 1 година
Защо каквото каже Брюксел, защото ще спрат парите от еврофондовете и няма делавера? Тези макета се правят на ни лук ял- ни мирисал вече толкова години, защо да им правим Евала ? И от къде на къде, завидният и прочут господин, ще нарича Дългият - чалгар ? Иначе претендира за култура.
59
2
 
3
 
! Отговори
Цъ преди 1 година
БОЛЕН УМ В БОЛНО ТЯЛО. ФАКТ.
58
1
 
2
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Сега се чудят и маят как да бъде изпързалян българския народ!!! Че да не се усети Овреме!
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха ха!!! Значи тия, които са с различно мнение от Минчев - трабва дй бъдем внимателно изолирани!!!! В карцер или в мазето на БКПто??? И това са 80% българи, които НЕ ПРОДАВАТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ НА МАКЕ!!
56
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Всякакви политолози, политици, всезнайковци и т.н се изказват без реално НИКОЙ да каже простичката истина - до момента РСМ не са изпълнили НИТО ЕДНО от условията на България ... нищо, нада, нотинг, зеро!!!! А има даже черно на бяло договор. На каква база може да се съди че това ще се промени??? Абсурдно е дори да се обсъжда евентуално отблокиране ако само се спомене че НИЩО, повтарям НИЩО не са направли! Това не са рационални, нормални взаимоотншения м/у хора , пък какво остава м/у държави.
55
4
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Ако НЕ бяхте премахвали софийското жителство , сега ни Слави ни копейката итн
54
0
 
4
 
! Отговори
Антифашист преди 1 година
Имам чувството , че Минчев току-що нарече Слави "чалгаджия" !?!?!?
53
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един от най-добрите политолози в България
52
1
 
1
 
! Отговори
МММ преди 1 година
До 50% искат - направо в 10-ката. И, не, не са 50% но са много гръмогласни, шумни, некултурни и т.н.
51
1
 
5
 
! Отговори
МММ преди 1 година
До Един Българин - без съмнение, трябва да надграждаме и да се придържаме към това самия ЕС да накара македонците да приемат условията. Когато топката е в тяхното поле накрая и за ЕС ще лъсне факта, че те спират процеса. Но не можем да се държим на средата на ЕС като разсърдено дете на който някой е изял десерта, като показваме "революционна" несговорчивост. Те не уважават хора които не търсят решения. Трябва да сме хитри и гъвкави. Сега симпатиите са към РСМ. Това трябва умно да променим.
50
6
 
3
 
! Отговори
50% искат преди 1 година
да излизат от ЕС, същите обаче не щат да пускат Мке там, знаете ли кво всъщност искате? Или 50 процента страдате от шизофрения и раздвоение на личноста
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами защо не го публикуват в пълния му текст, за да го прочете всеки българин. Има предложение, то е много хубаво, ни казват, ама "вервайте" ни, няма да ви го покажем,
48
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този ибpик май с право го бяха потрошили преди години. Никой сериозен политолог не си позволява да си служи с определения за политически субекти. Но... кармата си знае работата.
47
1
 
7
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
До МММ Прав сте, необходимо е да се обсъди, да се вкарат условията , но всичките условия и трябва да има някаква гаранция за изпълнението им. Ясно е и на бебетата, че РСМ няма намерение да ги изпълнява и трябва да се намери механизъм за да ги изпълнява. Иначе съгласен съм с политолога че ще олекнем ако откажем веднага, но не бива да се съгласяваме само с българите в конституцията...утре ще имат нова конституция, нас няма да ни има, а те ще са в ЕС и ще ни правят спънки.
46
2
 
4
 
! Отговори
МММ преди 1 година
До Нео - международна полотока Нео се прави с ум. Това ти казва и човека на който е посветена статията. Ако ЕС ти "казва", че не разбира спора с РСМ и ти предлага да е гарант за твоите условия, не се дървиш, не скачаш като чалгар и не риташ бурно. Използнаш това, вкарваш леко своите условия и пращаш топката да тупка в полето на РСМ. Вие обаче настоявате ние да се напънем да покажем "величие" и постепенно да минем в изолация. Така РСМ ще отбележи още една /коя ли поред/ точка срещу нас!
45
4
 
0
 
! Отговори
МММ преди 1 година
До Анонимен 49 - не, ще я съхраним за да си я ползва Путин и пенсионерите които единствени ще останат в България, ако Копейкин я извади от ЕС.
44
0
 
0
 
! Отговори
Пипи преди 1 година
До МММПартия на бирата.
43
2
 
12
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Всяко премахване на ветото преди да са изпълнени условията на договора с РСМ е предателство спрямо България!
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Светозар==Всички на хранилката при Шорос,като този свинчок това искат! БЪЛГАРИЯ да бъде унищожена!!! Ще им позволим ли?!