Кючук: България се превръща в проблематична страна

Страната трябваше да води разширяването на ЕС
24 юни 2022 13:58, Росен Стойчев
66
Кючук: България се превръща в проблематична страна
Снимка: БГНЕС

"България се превръща в проблематична страна, която спъва процесите на развитие на ЕС.

Още по темата
Нямаме място в това пространство на спъващите, имаме място в пространството за развитие - да залагаме дневен ред, да налагаме различни гледни точки, които да направят ЕС много по-ефективен и той да работи и за българския национален интерес. Една от темите, които България трябваше да лидира, е свързана с разширяването на ЕС и с това как Албания и Северна Македония да бъдат част от него.  

Това каза в интервю за БНР Илхан Кючюк, евродепутат от "Обнови Европа", член на Външната комисия в ЕП и докладчик за Северна Македония, съпредседател на АЛДЕ.

"България ще има позиция, защото не може по този въпрос две години да не успяваме да имаме обща позиция. Много неуважително ще е и към ЕС, ако страната ни не успее да излезе с ясна физиономия как го вижда този въпрос. В предложението има доста добри гаранции и за решаването на тежките проблеми от миналото, и за отварянето на старите емоционални въпроси, както и за правата на българите - те намират своите гаранции по европейски начин", допълни Кючук.

Той подчерта категорично, че не поддържа идеята РСМ и Албания да бъдат разделени в преговорния процес, защото това допълнително ще усложни международния облик на България.

Илхан Кючюк определи предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС като най-доброто за България, което е имало досега:

"Дали то ще бъде прието от София и Скопие е друг въпрос. ... Категорична грешка беше въпросът да се прехвърля като горещ картоф в Народното събрание. Позицията на България трябваше да бъде изкована от Министерския съвет, както е по Конституция - външната политика се моди от МС, а не от парламента", каза Кючук.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кат чуя Кючук, чукам кючек, чуек ..
10
0
 
4
 
! Отговори
До Ива преди 1 година
Не е Пенчо, а Петко!!!
9
2
 
13
 
! Отговори
Мълчи преди 1 година
ман..гхал. Като е толкова зле у България защо седиш тука да точиш еврофондове и д се разхождаш насам натам кат пет пари в кесия ? Що не отидеш в Анадола да гледаш овце и памук при великия "падишах" Ердоган и да едва да свързваш двата края, а децата ти мрът от глад?
8
1
 
16
 
! Отговори
Виктор Орбан преди 1 година
Това сега Българска позиция ли е ?
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако има проблеми, да се обърне към Митрофанова.
6
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя и Унгария е "проблематична", ама всички я уважават!
5
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докъде я докарахме! Турчин, който живее в България да критикува страната си! Македонски премиер да размахва пръст на български премиер, макар и в оставка! Албанския премиер да изрича нецензурни думи срещу България и ЕС, където чакат да бъдат поканени! ЯСНО Е, САМО ЕДНО, ЧЕ СЕ ЗАДАВА ВОЙНА ЗА СЪЖАЛЕНИЕ В ЦЯЛА ЕВРОПА. ПЪРВИ ДО ОТНАСЯТ УКРАИНЦИТЕ, А СЛЕД ТЯХ РУСИЯ ПОЧВА БИВШИТЕ В СОЦ.ЛАГЕРА. ПУТИН ГО КАЗА- СВЪРШИ СЕ С ЕДНОПОЛЮСНИЯ МОДЕЛ, АКО УКРАИНЦИТЕ СЕ БЯХА ОТКАЗАЛИ ОТ НАТО ВОЙНА НЯМАШЕ ДА ИМА
4
14
 
13
 
! Отговори
Ива преди 1 година
България винаги е била проблематична.!Пенчо Славейков много добре го е казал:Не народ а м...ша!
3
1
 
18
 
! Отговори
Ама преди 1 година
Шефе, във всяка връзка има ДВЕ страни. Защо само по едната се плюе в случая??? Много ги искате макетата у европа, ще заместят британците ли????? Ще ги пуснем ве, да им се радвате. Ама да не се изненадаш, га разбереш че не си турчин, а си македонски турчин. Деееееева цървилите ви всичките....
2
3
 
20
 
! Отговори
Каракочев преди 1 година
Махнете я тази ухилена физиономия. Какво си въобразява този?
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турчина много да не знае, защото Гърция 25 години блокираше Македония.