НС даде зелена светлина на МС да одобри френското предложение за РМС

ИТН и "Възраждане" гласуваха против, БСП с "Въздържал се"
Обновена: 24 юни 2022 14:19 | 24 юни 2022 13:50, Камелия Цветанова
408

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С гласовете на депутатите от ДБ, ГЕРБ, ДПС и ПП парламентът реши, че правителството в оставка може да одобри предложените от Председателството на Съвета на ЕС Преговорна рамка и Заключения на Съвета за Република Северна Македония (РСМ), само ако бъдат изпълнени няколко условия. Това предложение дойде от ДБ.

Против бяха народните представители от ИТН и "Възраждане". От БСП гласуваха с "Въздържал се".

Отхвърлени бяха проектите на решения на ГЕРБ-СДС и на ДПС.

Още по темата
Проектът на ДБ предвижда първо двата документа да се прецизират така, че да гарантират вписването на българите в конституцията на РСМ, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи. В двата документа да стане ясно, че нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да бъде тълкувано като признание от Република България на съществуването на "македонски език". Трябва да се дадат гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на преговорите на Скопие за еврочленство, като за изпълнението му Еврокомисията регулярно ще информира Евросъвета. Периодичният преглед на изпълнението на договора за добросъседство със Северна Македония трябва да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес, е сред условията също.

"Добро ли е т.нар. Френско предложение, добро е, добро е, това беше заявено и от външната министърка, и от президента, ако не вярвате, чуйте какво казват в Скопие, защото те казват, че за тях е неприемливо", казва Христо Иванов от ДБ.

"С решението България не вдига ветото си, а повдига силата на своето вето", защити още предложението си той.

"Всички европейски институции стоят зад нас, те са гарант", посочи още той.

Според председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров на масата е най-доброто решение, потвърдено от всички, включително от реакцията на македонската страна.

"Нека да вземем това, което ни се дава сега, а от утре да продължим да се борим за това, което ни се полага, и да го направим заедно", призова Тома Биков от ГЕРБ.

Екатерина Захариева от ГЕРБ предупреди, че ако продължава кражбата на историята, пропагандата и езика на омразата, ще продължим да възпитаваме поколения в омраза и от двете страни. "И това не е двустранен въпрос, а европейски, защото за да станеш член на ЕС трябва да изпълниш едни критерии", каза тя.

БСП не е съгласна да се бърза, съобразено с края на френското председателство на ЕС, а от ИТН са убедени, че се извършва национално предателство.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов определи днешния парламентарен ден като позорен за България.

Той поиска от президента Румен Радев  да разсекрети стенограмата от заседанието на КСНБ по темата за РСМ, за да се види кой какво е говорил на него.

"Във френското предложение е оставена врата за езика и от РСМ ще могат за всеки един договор с всяка една държава на ЕС да твърдят, че говорят или че документ е написан на македонски език, а македонски език няма", отсече Йорданов.

Социалистът Кристиан Вигенин коментира, че разширяването на ЕС е една от най-важните политики на ЕС, това е начинът, по който беше разширено пространството на мир и стабилност.

Той обаче призова парламентът да не се бърза с вземането на решението за РМС, защото няма правителство, няма председател на НС, няма и парламента на практика, не се знае кога отново ще събере кворум.

"Адекватно ли е в такава ситуация да се взима решението по такава важна тема", риторично попита Вигенин.

Той поиска да се изчака следващото председателство на Съвета на ЕС и да вземем решението, когато се стабилизира политическата ситуация у нас или когато има нов парламент и ново правителство, които ще са легитимни, за да вземат такова решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави излязоха чалгарите, казваха, че киро е продал Македония и ето... Факт.
308
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро беше обещал да вдигне ветото и го направи. Той и бибитко имат един и същ господар.
307
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега депутатите ни накараха да се срамуваме че сме българи. Макетата ни плюят, депутатите се правят, че дъжд ни вали. Депутати, доволни ли сте, че ви наричат татари, фашисти, ***, че ви крадат историята и езика, че поругават паметниците и костите на дедите ви, а вие ръкопляскате и се продадохте за още две заплати? Бял ден да не видите занапред!
306
1
 
16
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Дайте да го видим това френско предложение! Публикувайте го! Факт е, че македонците не са съгласни с него. Ама откъде накъде ние пък ще се съгласяваме веднага? Публикувайте го, да го прочетат хората, не го крийте!
305
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърция можа да ги бави 20 години, а ние - не. Мършиииии. Излизайте на площада, бе, рая
304
2
 
14
 
! Отговори
Юрист - межд. отноше преди 1 година
Как българският интерес ще е защитен във френското предложение като брюкселските чиновници ще се договарят с Македония вместо нас. България остава безгласна буква оттук нататък по вековен за нея проблем. Елементарен въпрос към зомбираните - през 2017 г. защо не се съгласихме?!? Или сега сме във война с Русия и това оправдава всички национални предателства. Преди 2 месеца 85% от българите бяха против. Какво стана? Промиха ви без да се усетите, оввцееее
303
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОТВЛАТИТЕЛНО ГРОЗНАТА ДЕПЕСАРИЯ ВСЕКИ ПЕТЪК СЕ ВИХРИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДА ОПРАВДАВА СУБЕКТИТЕ ОТ ДПС ИЗВЪРШИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ИЗБИРАТЕЛНАТА СИСТЕМА И ИЗБИРАТЕЛНИТЕ ПРАВА НА ГРАЖДАНИТЕ, КАТО СИ ВЪОБРАЗЯВАТ ЧЕ ТАКА ЩЕ ОТМЕНЯТ ФАКТА, ЧЕ ДПС Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА ПОЛИТИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ВОДЕЩА ТЕРОРИСТИЧЕН НАТИСК И ТОРМОЗ ВЪРХУ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ И БЪЛГАРИЯ!!!
302
1
 
5
 
! Отговори
Бау преди 1 година
Кирил е казал на Микрон, че е длъжен да поднесе историчско извинение на България, защото френската артилерия преди 100 години е причина за безобразията днес и Микрон се засрамил и казал - Добре!
301
5
 
4
 
! Отговори
Cartman1912 преди 1 година
Френското предложение защитава нашия интерес. То ни измива ръцете и хвърля топката в полето на макетат, които реват и не занят сега как ще се изкарат жертви. Тези които го отхърлят са предателите. Защото не се застъпват за бълггарския интерес, защитен в предложението, а дават тежест на безумните искания на макетата.
300
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепям това вето да падне и да се държим най после като цивилизовани европейци стига с тая омраза да дадем добър пример и те ще мирясат това присъединяване ще е години няма да стане утре
299
6
 
6
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
ИТН и "Възраждане" - петата колона на Русия. Да не забравяме кой създаде македония, точно блатниците от колхоза създадоха този тумор!
298
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България и Македония обединени заедно в Свободна Европа! Това е мечтата на поколения българи и кошмарът на сърбомано-руската пропаганда.
297
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най после няма да се използва Македония за популизъм на фейкове патриотични парти Итн и Възраждане насаждане на омраза и слугинаж на Раша ПОНЕ НЯМА да падат правителства заради Македония като изтривалката използвате една суверена държава за да си вдигате вота и субсидиите а тия двете парти направо в кофата те създават само интриги и бунтове да спират работата на НС по цял ден се занимаваме с ИТН и Възраждане
296
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще влезе макдедония в ЕС
295
0
 
9
 
! Отговори
Бау преди 1 година
Като се заканвахте, само Кирил да посмее да предаде национлния ви интерес, ще има гонене с тояги и ритници! И ето - 20 -30 милиона патриоти в този час са изпълнили прстанвото от Центрана гара до Чирпан и скандират - ,,Коста презедент! Тошко - премиер!"
294
4
 
10
 
! Отговори
Българофил преди 1 година
Щом и за това национално предателство не скочи народът, значи това не е народ, а м-ъ-р-ш-а. Ако има хора , които не осъзнават в какво се състои предателството, да прегледат решението на НС от 2017 г. поне - това същото, което беше прието от тези, които днес го отмениха след бързи телефонни обаждания от американското и френското посолство. Ако от 2007 г. досега бяхме васална територия, то днес Третата българска държава умря окончателно (1878 г. - 2022 г.)
293
0
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До Обективен 303 РМС от заглавието е Република Южна Македония.
292
1
 
17
 
! Отговори
Българ преди 1 година
А В Северна Македония, ОСВЕН че трябва да спазват правата на българите, трябва да СПРАТ да КРАДАТ Българската ИСТОРИЯ.. Цар Самуил и ГОце Делчев са БЪЛГАРИ.. Илинденско- Пеображенското Въстание от 1903 г, е на БЪЛГАРИТЕ в Османската империя живеещи в областта Македония.... Тия в Северна Македония трябва да го напишат в УЧЕБНИЦИТЕ си по История !!!
291
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До перкоПерко, това предложение хвърля всичко в ръцете на Франция. От тук нататък нямаме думата. В предложението пише, че се съгласяваме на несъгласие за езика и няма значение какво мислим. Помниш ли какво каза Балабанов? Трябва да свалим ветото преди края на Юни за да дадем победа на Макрон. Това решение не е за Българлия, а за Макрон. Това е срамно и позорно. Всеки подкрепящ това решение ще остане в историята като предател. Този срам няма измиване.
290
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да идват изборите има такива *** да изчезват в небитието където им е мястото