НС даде зелена светлина на МС да одобри френското предложение за РМС

ИТН и "Възраждане" гласуваха против, БСП с "Въздържал се"
Обновена: 24 юни 2022 14:19 | 24 юни 2022 13:50, Камелия Цветанова
408

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С гласовете на депутатите от ДБ, ГЕРБ, ДПС и ПП парламентът реши, че правителството в оставка може да одобри предложените от Председателството на Съвета на ЕС Преговорна рамка и Заключения на Съвета за Република Северна Македония (РСМ), само ако бъдат изпълнени няколко условия. Това предложение дойде от ДБ.

Против бяха народните представители от ИТН и "Възраждане". От БСП гласуваха с "Въздържал се".

Отхвърлени бяха проектите на решения на ГЕРБ-СДС и на ДПС.

Още по темата
Проектът на ДБ предвижда първо двата документа да се прецизират така, че да гарантират вписването на българите в конституцията на РСМ, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи. В двата документа да стане ясно, че нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да бъде тълкувано като признание от Република България на съществуването на "македонски език". Трябва да се дадат гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на преговорите на Скопие за еврочленство, като за изпълнението му Еврокомисията регулярно ще информира Евросъвета. Периодичният преглед на изпълнението на договора за добросъседство със Северна Македония трябва да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес, е сред условията също.

"Добро ли е т.нар. Френско предложение, добро е, добро е, това беше заявено и от външната министърка, и от президента, ако не вярвате, чуйте какво казват в Скопие, защото те казват, че за тях е неприемливо", казва Христо Иванов от ДБ.

"С решението България не вдига ветото си, а повдига силата на своето вето", защити още предложението си той.

"Всички европейски институции стоят зад нас, те са гарант", посочи още той.

Според председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров на масата е най-доброто решение, потвърдено от всички, включително от реакцията на македонската страна.

"Нека да вземем това, което ни се дава сега, а от утре да продължим да се борим за това, което ни се полага, и да го направим заедно", призова Тома Биков от ГЕРБ.

Екатерина Захариева от ГЕРБ предупреди, че ако продължава кражбата на историята, пропагандата и езика на омразата, ще продължим да възпитаваме поколения в омраза и от двете страни. "И това не е двустранен въпрос, а европейски, защото за да станеш член на ЕС трябва да изпълниш едни критерии", каза тя.

БСП не е съгласна да се бърза, съобразено с края на френското председателство на ЕС, а от ИТН са убедени, че се извършва национално предателство.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов определи днешния парламентарен ден като позорен за България.

Той поиска от президента Румен Радев  да разсекрети стенограмата от заседанието на КСНБ по темата за РСМ, за да се види кой какво е говорил на него.

"Във френското предложение е оставена врата за езика и от РСМ ще могат за всеки един договор с всяка една държава на ЕС да твърдят, че говорят или че документ е написан на македонски език, а македонски език няма", отсече Йорданов.

Социалистът Кристиан Вигенин коментира, че разширяването на ЕС е една от най-важните политики на ЕС, това е начинът, по който беше разширено пространството на мир и стабилност.

Той обаче призова парламентът да не се бърза с вземането на решението за РМС, защото няма правителство, няма председател на НС, няма и парламента на практика, не се знае кога отново ще събере кворум.

"Адекватно ли е в такава ситуация да се взима решението по такава важна тема", риторично попита Вигенин.

Той поиска да се изчака следващото председателство на Съвета на ЕС и да вземем решението, когато се стабилизира политическата ситуация у нас или когато има нов парламент и ново правителство, които ще са легитимни, за да вземат такова решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
5
 
4
 
! Отговори
До 285 преди 1 година
До Българин-- Що така остро, а? "Няма нормален човек, който да иска да живее като руснак." Ти, там бил ли си и знаеш ли как живеят? Може би съдиш по някои пропагадни филми-сравни актьорите и сценария и може да ти светне. Те, руснаците поне имат президент-мъж,с който светът се съобразява, а нашинкият е .. гнус ме е да го напиша.
288
2
 
10
 
! Отговори
перко преди 1 година
Коментиращите четохте ли предложението? Правилен ход от страна на България. Тепърва започват проблемите на македонците, затоа отхвърлят и не искат да приемат това предложение.
287
1
 
8
 
! Отговори
До бай Онзи преди 1 година
Само най-големите *** още не са разбрали, че Френското предложение защитава нас и ни дама куп повече опции да си търсим правата на всяка стъпка то преговорите за присъединяване на РСМ към ЕС. Точно и за това РСМ отказаха. Та не знам за какво шампаснко е време в Скопие
286
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предатели бъдете проклети
285
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ////// Каква е заслугата на КП ?
284
3
 
8
 
! Отговори
////// преди 1 година
Повечето дори не знаят за какво става въпрос, но иначе много компетентни. Всички искания на България са във френското предложение. Добре, че беше лошия Кирчо да извади България от калта, в която беше попаднала през последните две години. Въпрос на месеци беше да ни отсвирят и да дадат зелена светлина на Македония да започне преговори. И тогава вече щяхме да станем за смях. Цяла Европа е против българското вето. Никой няма да остави най-бедняшката страна в ЕС да си разиграва коня.
283
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До бай Онзи 304 Ама там пак не са доволни . Няма да има шампанско . Засега.
282
8
 
5
 
! Отговори
Предатели преди 1 година
ГЕРБ, ПП, ДБ и ДПС - национални предатели, това никога няма да го забрави българския народ!
281
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предатели!!!
280
2
 
1
 
! Отговори
бай Онзи преди 1 година
Бате пак ни наби. В Скопие е време за шампанско.
279
1
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Коя е тая държава РМС от заглавието?
278
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 293 От какво ????
277
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-голям кеф не съм изпитвал, дори когато Борисов печелеше избори. Натикаха ватницитe в *** ....
276
1
 
4
 
! Отговори
88 преди 1 година
До вчера...вижте всички възраждане гласува с ДПСДнес...гласувайте с ДПС няма проблем
275
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОВА БЕШЕ ЦЯЛАТА ПОСТАНОВКА - ОТ ТОЯ БЕЗОТГОВОРЕН ПАРЛАМЕНТ В ОСТАВКА! ВИНАГИ В ТАКИВА МОМЕНТИО СЕ ПРАВЯТ НАЙ -ГОЛЕМИТЕ КРАЖБИ И ПРЕДАТЕЛСТВА!
274
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАКВОИ ПО- ДОБРО ДОКАЗАТЕЛСТВО КЪДЕ СЕ НАМИРА СТОЛИЦАТА НИ! КОЛОНИЯ НЕ, АМИ НАПРАВО ПРОТЕКТОРАТ!
273
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
браво! а сега кажете, че не са всички маскари!
272
4
 
4
 
! Отговори
ззз преди 1 година
Борисов му го бутна през гащите на Кирчо. ГЕРБ имат твърд електорат, който ги боли швепса какво правят или не правят ГЕРБ. НА ПП обаче не е тоест тези сега ще търсят следващият месия дали ще е Янев, дали ще е някой нов измамник ще видим, но Кирчо показа, че е *** като хралупа да му влезе в капана
271
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 291 Като се има предвид, че руснаците създадоха македонската държава на базата на анти-българизма, и сега продължават да подклаждат противопоставянето като насъскват двата народа един срещи друг, е интересно, че рИвеш за ЕС и НАТО. ТОЧНО В МОМЕНТА, ЕС чрез френското предложение, предлага начин да се изпълнят българските искания от договора от 2017. Затова в РСМ вият на умряло, затова и русофилите в България са впрегнати да ни обянсяват колко е лошо, да приемем френското предложение.
270
10
 
6
 
! Отговори
дсадсадса преди 1 година
Махайте ветото...ветото е контрапродуктивно и не помага по никакъв начин за нормализирането на отношенията. Тея хора са били българи някога, но голяма част от тях вече не са и нямат такова желание. Оставете ги на мира. Единствената задача е да се гарантира свободата на тези които се чувстват българи, да бъдат такива и да се спре историческата кражба. Това няма да бъде постигнато чрез вето