Петков пред The Guardian: Страхувам се, че България пак ще стане мека държава по отношение на Русия

Премиерът в оставка намеква, че президентът Радев може да върне "Газпром" в страната
24 юни 2022 10:35, Нели Христова
519
Петков пред The Guardian: Страхувам се, че България пак ще стане мека държава по отношение на Русия
Снимка: БГНЕС

Предстоят няколко трудни дни. Борим се усилено да останем от правилната страна на историята. Това казва премиерът в оставка Кирил Петков в интревю за британския вестник The Guardian. Той заявява, че се страхува, че президентът Радев ще върне "Газпром" в България и ще спре помощта за Украйна. Разговорът е воден преди вота на недоверие в сряда, който свали кабинета "Петков".

Петков обвинява две неща за проблемите на своята коалиция: корупционните интереси и проруското влияние в България, които според него са обединили сили, за да свалят правителството му.

Членка както на НАТО, така и на ЕС, България зае неочаквано силна проукраинска позиция въпреки традиционните си връзки с Русия, която преди войната доставяше около 90% от природния газ.

"Ние изненадахме всички в Европа и изненадахме Русия с тази силна политика", казва Петков пред The Guardian, добавяйки, че вътрешнополитическата криза означава, че България сега рискува да се върне към "традиционната си роля на мека държава" по отношение на критиките към Русия.

Опозиционните депутати свалиха правителствената коалиция, след като тя се сблъска с вътрешни спорове за бюджета и въпроса за вето върху преговорите за разширяване на ЕС за Северна Македония. Петков и неговите съюзници нарекоха тези проблеми димна завеса, казвайки, че същността е корумпирана опозиция на тяхната кампания за борба с корупцията.

Но с разпадането на правителствената коалиция в сряда, след само шест месеца на власт, един резултат ще бъде рискът за позицията на България срещу нахлуването на Кремъл, която може да стане жертва на политическата суматоха.

Ако Петков не може да създаде нова коалиция, той се опасява от "драстична промяна" в подкрепата на България за Украйна.

"Страхувам се, че България ще стане много по-плаха, мека държава по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ на помощ ще бъде рязко намален", казва той. "Страхувам се, че силната позиция на ниво ЕК и ЕС ще се превърне в много повече хеджиране, отколкото силен глас срещу Русия."

Тази промяна в политиката не е сигурна, тъй като повечето от неговата коалиция изразиха подкрепа за предоставяне на оръжие и друга военно-техническа подкрепа за Украйна. Но Петков твърди, че временно правителство може бързо да сключи сделка с "Газпром", която да накара България да се съгласи на схема за плащане на газа в рубли, както и да бъде по-внимателна в противопоставянето си на войната.

"Русия наистина иска да свали това правителство, защото ще покаже, че ако не играеш с тях, тогава правителствата ще падат", категоричен е той. "Това би било чудесен пример за това как стратегията за диверсификация на газа не работи. И по-малко силен глас срещу тях относно санкциите и подкрепата за украинците е нещо, което те биха предпочели."

Петков, който провежда кампания като реформатор за прочистване на политиката, поведе делегация в Киев, за да се срещне с украинския президент Владимир Зеленски в края на април, където той сключи сделка за ремонт на украинските тежки оръжия на фона на вътрешната опозиция срещу директните доставки на оръжие за Украйна.

Той също така се беше прицелил в Кремъл, като в един момент се съгласи със съседните Северна Македония и Черна гора да блокират полета на външния министър Сергей Лавров до съседна Сърбия. Тези действия принудиха Лавров да отмени посещението си.

Петков споделя: "Беше просто решение. Реших, че той не трябва да лети. Толкова е просто."

Разривът около войната го постави в противоречие с президента Румен Радев - пенсиониран генерал и командир на военновъздушните сили, който казва, че доставките на оръжие в Украйна само ще удължат войната.

Петков твърди, че двамата мъже не са съгласни и по отношение на отказа за плащане в рубли на "Газпром" - политика, която в крайна сметка доведе до спиране на износа на газ за България в края на април. А Радев беше "много категорично против" доставката на оръжия в Украйна през трети страни. "Ние бяхме много за това", казва Петков.

Петков, който е на 42 години и е образован на запад, казва, че вярва, че руската пропаганда е създала силен стимул за политици като Радев да изберат неутралитет и добавя, че вярва, че 20% от българите подкрепят Русия във войната, а други 60% "не".

"Може би президентът просто гледа на популистичните възгледи. Личните му възгледи може би съвпадат с тях и той не вижда същия порив, както ние трябва да даваме като лидери по тези теми и да говорим с европейските членки, да бъдем възможно най-силни като съюзник в НАТО", казва Петков.

Политическата криза създава по-непосредствени проблеми от войната. Проблемите с корупцията, твърденията за лошо управление и разширяването на ЕС в Западните Балкани играят важна роля. Петков казва, че няколко дни масови протести показват, че на улицата има силна подкрепа за неговото правителство. Но в залите на властта, каза той, войната има още поляризирани страни.

"Войната всъщност показа кой на коя страна е много ясно", казва той. "Но за съжаление на правителството това създава все повече и повече нестабилност, защото трябва да взимате трудни решения."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
332
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква силна политика към Русия от тебе бълнуваш! Изрепчи се и цената на природния газ като начало се вдигна с 40%, скри цената на LNG на двата американски танкери и като епилог скри мнението на Франция по македонския проблем. Ако то ни устройваше, нямаше да го криеш, а щеше да го размахваш като байрак! Сега показа, че двамата с Пожарникаря сте една и съща боза, да не кажа по-неприятната дума: noмия.
331
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лелееее МАМА КОРНИ И ТАТЕ РАДЬО ИЗЛОЖЕНИ ОТ ХЛЕВОУСТОТО ЧЕДО! ТО ГОРКОТО Е ОТКРОВЕННО И ВСИЧКО СИ КАЗВА- В ПРОКУРАТУРАТА ДА СЛОЖИМ НАШИ ХОРА! Журналисти мълчат и се правят на глухи!ТОВА Е НА КИРЧО СЭДЕБНАТА РЕФОРМА И РАШКОФ В КПКОМПИ ЗА ДА СВЪРШИ РАБОТА!Пак тишина!АРЕСТИ ПО УСМОТРЕНИЕ?Детето е честно и откровено!СЕГА МАМА КОРНИ ДА ОБЯСНЯВА ЗА ОРЪЖИЕТО ПРЕЗ ПОЛША!АЗ ДА ПОПИТАМ И ЗА ПОСРЕДНИЦИТЕ НА ОРЪЖИЕ И ГАЗ -КОИ СА И КОЛКО СПЕЧЕЛИХА?ДЕТЕТО ЩЕ СИ КАЖЕ!
330
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора,Кирил Петков си е признал директно как изнасяме оръжие за Украйна!Доста се разочаровах от Dnes.bg обаче.Доскоро главно тях четях и им се доверявах.Но днес открих как във важна новина са отрязали най-важното.Разочарован съм.
329
10
 
4
 
! Отговори
Българи в ЕС преди 1 година
Цитирам: - "EС: Животът без руски газ ни е приоритет". Хайде сега всички платени Рубладжии да се гръмнат. Тоест 300 тъпака писали по-долу!
328
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо в Dnes.bg липсва онази част за Полша?
327
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В другите медии така пише:"Страхувам се, че (България) ще стане много по-плаха, мека държава по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ (на помощ) за Полша ще бъде рязко намален", каза той в интервю, което се проведе преди вота на недоверие. "Страхувам се, че силната позиция на ниво Европейската комисия и Европейския съвет ще се превърне в по-скоро предпазлива, отколкото ясна позиция срещу Русия."
326
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 360 Където е Русия там е корупцията. Затова и русофилщината се покрива на 100% с корупцията. Гласуваш за русофилска партия, значи гласуваш за корупция. Нека пещерните русофили си твърдят че не било така, те друго оправдание нямат. По-малко русофилщина винаги води до по-малко корупция такава е природата на русофилщината. Основната храна на русофилщината е корупцията.
325
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една година изгубено време с този "проект". Тия шашмаджии излъгаха народа в намеренията си миналото лято. На следващите избори ДБ и ИТН едва ли ще влязат в парламента. ПП може и да вземат 4%.
324
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Господин Киро, "твърдостта" против Русия се заявява открито преди изборите." -- че той ако я заяви открито ще стане неизбираем, това е част от неговата измамническа стратегия да привлече колкото се може повече гласове и после да си работи безнаказано 4 години по агендата "обслужване интересите на сащ." Но войната в украйна стана причина за падане на всякакви маски и маскировки.
323
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави ли ви впечатление, че Киро постоянно отклонява вниманието към Русия, а никога не казва какво точно е направил за България. Аман и бактъм от такива.
322
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не сте разбрали, аз ще ви преведа интервюто на български език. Киро ще напише в трудовото си резюме, че е бил премиер на България 6 месеца. Сега се подготвя за оферти от големи чужди компании, като използва длъжността си като трамплин. Затова изкарва Русия и Радев виновни за падането на правителството, а не собствената му некадърност и некадърността и корупцията на останалите от неговия кабинет.
321
3
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Пещерни русофоби и национални предатели не трябва вече никога да бъдат допускани в управлението.
320
0
 
13
 
! Отговори
362 е прав много преди 1 година
За Киро си е съвсем в реда на нещата да е омекотен към кого ли не, но твър за Русия. На всичко е готов Брюксел да го тупа по рамото и на други места.
319
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нас ни управляват полуграмотни, затова ще играе винаги сопата, независимо дали си президент, премиер и т.н., ще се стовари върху кратуната ти без оглед, само се дръж като магаре. Ха-ха, хи-хи!
318
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прочетох интервюто и разбрах, че наистина сме се отървали от много пpocт и некомпетентен човек за премиер.
317
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилство и корупция са различни неща, само неграмотни селяни могат да твърдят подобни глупости. Корупция е имало и в древния рим и самата дума е латинска, още тогава са я дефинирали какво представлява.
316
0
 
4
 
! Отговори
356 преди 1 година
А божков 10% русофил ли беше, или Надка или Ванчо сините венци се русофили ли беха???
315
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е винаги на кръстопът, но няма качествени политици за изграждане на печеливша външна независима политика. По география казаха ли ви, че понятието Близък изток включва точно определен брой страни, точно определена територия, една от тях е Турция. На югоизток ние граничим с Близкия изток -- на английски Middle East. Като минеш границата вече си в Близкия изток, в него са концентрирани повече от половината енергетични ресурси на планетата, предимно около Персийския залив.
314
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
диверсификация --- това ми звучи като диверсия ама как и да е... Имаме един продукт - газ който не се отличава по нищо от другия газ. Добре сега ако пазаруваш за в къщи кой от "двата" продукта ще купиш ??? Лично аз по евтиния ... Няма как да се базирам само на симпатии към търговеца ...
313
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 355 Господинчо, Киро едва сега пазбра че русофилщината и корупцията в България е едно и също нещо.