Петков пред The Guardian: Страхувам се, че България пак ще стане мека държава по отношение на Русия

Премиерът в оставка намеква, че президентът Радев може да върне "Газпром" в страната
24 юни 2022 10:35, Нели Христова
519
Петков пред The Guardian: Страхувам се, че България пак ще стане мека държава по отношение на Русия
Снимка: БГНЕС

Предстоят няколко трудни дни. Борим се усилено да останем от правилната страна на историята. Това казва премиерът в оставка Кирил Петков в интревю за британския вестник The Guardian. Той заявява, че се страхува, че президентът Радев ще върне "Газпром" в България и ще спре помощта за Украйна. Разговорът е воден преди вота на недоверие в сряда, който свали кабинета "Петков".

Петков обвинява две неща за проблемите на своята коалиция: корупционните интереси и проруското влияние в България, които според него са обединили сили, за да свалят правителството му.

Членка както на НАТО, така и на ЕС, България зае неочаквано силна проукраинска позиция въпреки традиционните си връзки с Русия, която преди войната доставяше около 90% от природния газ.

"Ние изненадахме всички в Европа и изненадахме Русия с тази силна политика", казва Петков пред The Guardian, добавяйки, че вътрешнополитическата криза означава, че България сега рискува да се върне към "традиционната си роля на мека държава" по отношение на критиките към Русия.

Опозиционните депутати свалиха правителствената коалиция, след като тя се сблъска с вътрешни спорове за бюджета и въпроса за вето върху преговорите за разширяване на ЕС за Северна Македония. Петков и неговите съюзници нарекоха тези проблеми димна завеса, казвайки, че същността е корумпирана опозиция на тяхната кампания за борба с корупцията.

Но с разпадането на правителствената коалиция в сряда, след само шест месеца на власт, един резултат ще бъде рискът за позицията на България срещу нахлуването на Кремъл, която може да стане жертва на политическата суматоха.

Ако Петков не може да създаде нова коалиция, той се опасява от "драстична промяна" в подкрепата на България за Украйна.

"Страхувам се, че България ще стане много по-плаха, мека държава по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ на помощ ще бъде рязко намален", казва той. "Страхувам се, че силната позиция на ниво ЕК и ЕС ще се превърне в много повече хеджиране, отколкото силен глас срещу Русия."

Тази промяна в политиката не е сигурна, тъй като повечето от неговата коалиция изразиха подкрепа за предоставяне на оръжие и друга военно-техническа подкрепа за Украйна. Но Петков твърди, че временно правителство може бързо да сключи сделка с "Газпром", която да накара България да се съгласи на схема за плащане на газа в рубли, както и да бъде по-внимателна в противопоставянето си на войната.

"Русия наистина иска да свали това правителство, защото ще покаже, че ако не играеш с тях, тогава правителствата ще падат", категоричен е той. "Това би било чудесен пример за това как стратегията за диверсификация на газа не работи. И по-малко силен глас срещу тях относно санкциите и подкрепата за украинците е нещо, което те биха предпочели."

Петков, който провежда кампания като реформатор за прочистване на политиката, поведе делегация в Киев, за да се срещне с украинския президент Владимир Зеленски в края на април, където той сключи сделка за ремонт на украинските тежки оръжия на фона на вътрешната опозиция срещу директните доставки на оръжие за Украйна.

Той също така се беше прицелил в Кремъл, като в един момент се съгласи със съседните Северна Македония и Черна гора да блокират полета на външния министър Сергей Лавров до съседна Сърбия. Тези действия принудиха Лавров да отмени посещението си.

Петков споделя: "Беше просто решение. Реших, че той не трябва да лети. Толкова е просто."

Разривът около войната го постави в противоречие с президента Румен Радев - пенсиониран генерал и командир на военновъздушните сили, който казва, че доставките на оръжие в Украйна само ще удължат войната.

Петков твърди, че двамата мъже не са съгласни и по отношение на отказа за плащане в рубли на "Газпром" - политика, която в крайна сметка доведе до спиране на износа на газ за България в края на април. А Радев беше "много категорично против" доставката на оръжия в Украйна през трети страни. "Ние бяхме много за това", казва Петков.

Петков, който е на 42 години и е образован на запад, казва, че вярва, че руската пропаганда е създала силен стимул за политици като Радев да изберат неутралитет и добавя, че вярва, че 20% от българите подкрепят Русия във войната, а други 60% "не".

"Може би президентът просто гледа на популистичните възгледи. Личните му възгледи може би съвпадат с тях и той не вижда същия порив, както ние трябва да даваме като лидери по тези теми и да говорим с европейските членки, да бъдем възможно най-силни като съюзник в НАТО", казва Петков.

Политическата криза създава по-непосредствени проблеми от войната. Проблемите с корупцията, твърденията за лошо управление и разширяването на ЕС в Западните Балкани играят важна роля. Петков казва, че няколко дни масови протести показват, че на улицата има силна подкрепа за неговото правителство. Но в залите на властта, каза той, войната има още поляризирани страни.

"Войната всъщност показа кой на коя страна е много ясно", казва той. "Но за съжаление на правителството това създава все повече и повече нестабилност, защото трябва да взимате трудни решения."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
352
1
 
8
 
! Отговори
АНАЛизатор преди 1 година
Антируската пропаганда и политика бе за отвличане на вниманието и разделяне на обществото. Като цяло кабинета бе много слаб, най-големи издънки станаха точно в икономиката и финансите, където Петков и Василев се изтъкваха, че са най-компетентни. Нищо не бе направено за здравеопазването, а МВР незнайно защо спря работа - голям резил бе безплодния арест на Борисов. Учудващо, най-силен министър бе Корнелия Нинова. ИТН и ДБ имаха изключително слаби министри, а министъра на културата бе майтап.
351
4
 
13
 
! Отговори
На кого да се хареса преди 1 година
"За отказа за преминаване на сламолета на Лавров Петков споделя: "Беше просто решение. Реших, че той не трябва да лети. Толкова е просто." Да, просто като за прости хора. И пред кого го казва! В интревю за британския вестник The Guardian. Ясно е на кого иска да се хареса. Не е добре, Киро, не е добре. Не разсъждаваш като българин, а като bulgarian.
350
1
 
9
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 1 година
До до 390: Много си писал по русофобските опорни точки. Ще ти отговоря само за войната в Украйна. Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне.
349
2
 
15
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
Кире, и шест месеца ти бяха много. Върви си с мир!
348
5
 
0
 
! Отговори
Malir Ashar преди 1 година
Не само мека,но и със всалени ***.Ако си мислите че нама да се стигне чак до там,жестоко се лъжете.Просто се оставете Копейката да го направи.За пари и власт някои хора си продават родината.Примери много.
347
2
 
11
 
! Отговори
И още нещо преди 1 година
Всеки който е тръгнал да прави политика в България негативната позиция към Русия го изхвърля веднага в периферията. Просто ние си я обичаме Русия. Мъчно ми е за войната ,за хората. Но сащ са водили къде ,къде по античовешки войни. С това не оправдавам войната.
346
12
 
2
 
! Отговори
до 390 преди 1 година
Не съм нито против Русия,нито за Русия.Но не мога да харесвам страна в която всичките пари изкарани от продажби на нефт,газ,метали и всичко останало отиват в ръцете на шепа олигарси!Не мога да наресвам страна която за 20 години е повишила цените на горивата над 6 пъти! Не мога да харесвам страна която напада съседни страни и избива хората живеещи там!Не мога да харесвам страна президентът на която заплашва да унищожи целият свят!Не съм русофоб,даже мисля,че обикновените руснаци мислят като мен.
345
1
 
11
 
! Отговори
Жалко преди 1 година
Това ти е грешката Кире. Харесвам те но аз съм русофил. За мен е важно Русия да е приятелска страна. Искам България да води независима неутрална политика. Посолството на сащ не трябва да е нищо повече от къща за гости които знаят къде е червената линия.
344
2
 
3
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Газта е била скъпа и в миналото ,а сега е още по скъпа.Спомням си как колега от Петрич каза,че за отопление на къща 100 кв. м. 2011 година е платил за декември 570 лева!Независимо от отношенията с Русия газта и петрола ще са скъпи.На 24 май бях в Сърбия и дизеловото гориво беше 210 динара-3,50 лева.И тук у нас беше толкова.По пазарите в Сърбия цените на стоките бяха като у нас.За войната мисля,че Русия дори да завземе Украйна никога няма да наложи там мир.Ще стане като в Афганистан.
343
0
 
8
 
! Отговори
Къде му е кривата преди 1 година
усмивка?Как можа да покаже такова опростенческо мислене с изявлението си "Реших, че той не трябва да лети.Толкова е просто".Ти си простият Киро,не може пред световни медии да се дават такива махленски обяснения.Той бил решил?Той е незаобиколимият фактор в политиката към велика сила.То бива грандомания,то бива месиянство,но Киро очевидни има ментални проблеми и трябва да се лекува. Иначе в лудницата ще твърди,че е Наполеон.Добре стана,че го изритаха,преди да е нанесъл още тежки щети.
342
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се кахъри Кириле след като вече не си премиер всичко ще започне да се подрежда за тая държава към добро.Ти си стягай багажа за Канада.
341
1
 
11
 
! Отговори
A? преди 1 година
Свери си часовника. Повечето българи са приятелски настроени към Русия. Ще ги избиете ли или какво? ААА ще управлявате напук на това.
340
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
борисов = петков, това са предатели, слуги на сащ, на ниско интелектуално ниво и двамцата, ще ядат много бой, такава им е орисията...
339
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МАФИЯТА НАЗНАЧИ КИРЧО С МАШИНИТЕ НА МАДУРО! НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ТАКОВА БЕЗСРАМНО ПОВЕДЕНИЕ ДА СЕ НАЗНАЧАВАТ ОТКРИТО СЪВЕТНИЦИ ОТ ПАРТИЯТА НА ПРЕСЛЕДВАН ОТ ЗАКОНА!ДА ИМА В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО СЪВЕТНИЦИ КАТО БОБОКОВИ! ДА СЕ НАЗНАЧАВАТ КУМОВЕ!КУМИЦИ БАДЖАНАЦИ И ЛЮБОВНИЦИ! ОТКРИТО БЕЗСРАМНО И С ПРЕТЕНЦИИ ЗА БОРБА С МАФИЯТА, КОГАТО ДЕЙСТВИЯТА СА ПО МАФИОТСКИ!УПЛАШЕНИ ЖУРНАЛИСТИ ГЛЕДАТ И ЗАДАВАТ ПРАВИЛНИТЕ ВЪПРОСИ!МАФИЯТА СИ НАЗНАЧИ И МИНИСТЪР НА МВР!ЧЕСТЕН МИЛИОНЕР ОТ ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТА!
338
1
 
6
 
! Отговори
Българ преди 1 година
А В Северна Македония, ОСВЕН че трябва да спазват правата на българите, трябва да СПРАТ да КРАДАТ Българската ИСТОРИЯ.. Цар Самуил и ГОце Делчев са БЪЛГАРИ.. Илинденско- Пеображенското Въстание от 1903 г, е на БЪЛГАРИТЕ в Османската империя живеещи в областта Македония.... Тия в Северна Македония трявба да го напишат в УЧЕБНИЦИТЕ си по История !!!
337
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще върнем на власт ББ! Защото може да управлява! РАДЕВ И НАЗНАЧЕНИТЕ ОТ НЕГО НЕКАДЪРНИЦИ СЪСИПАХА ДЪРЖАВАТА!
336
0
 
3
 
! Отговори
do 374 преди 1 година
Скоро ,,без'' ще бъде заменено със ,,със'.Нека дойде зимата!Какво ледено шоу ни чака!
335
8
 
3
 
! Отговори
КИРО преди 1 година
ЩЕ ГО ВЪРНЕМ НА ВЛАСТ - ЯСНО ЛИ Е РУСУФИЛЧЕТА
334
5
 
3
 
! Отговори
ДЕРУСИФИКАЦИЯ преди 1 година
НА БЪЛГАРИЯ , ОТ ГАЗПРОМ, РУСУФИЛИ, ВЪЗРАЖДАНЕ И.Т.П
333
2
 
9
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ТОВА ЛЪЖЛИВО КАНАДЧЕ КИРО, ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО.