Експерти: Възможно е допълнително повишение на пенсиите

Коментар на Георги Вулджев и Христина Христова
27 юни 2022 15:32, Росен Стойчев
23
Експерти: Възможно е допълнително повишение на пенсиите
Снимка: НОВА

„От фискална гледна точка е по-добре бюджетът да не мине, защото аз я намирам тази актуализация за много разхитителна и проинфлационна".

Още по темата
Това обяви икономистът Георги Вулджев пред Нова Нюз.

Той поясни, че такива вижда да са много от мерките за увеличаване на социалните плащания и текущите плащания на държавата. По думите му те още повече ще подхранят инфлацията.

„Много е вероятно крайното увеличение за пенсиите, което ще се заложи в актуализацията, да е леко по-високо от това, което се планираше първоначално от правителството. Вместо да е 10% на всички, от опозицията предложиха 15 - може да е нещо по средата,” прогнозира Георги Вулджев.

Христина Христова посочи, че е важен въпросът за насочване на обществените средства.” Тя коментира 130-те предложения  на опозицията по актуализацията така: „Че има надцакване, има. Надпревара кой какво да предпожи по-така популистично за хората, но на гърба на държавния бюджет.”

Защо да е на „гърба на бюджета" Христова обясни така: „Защото сега предложеното от правителството тази година за пенсиите ще струва 1 млрд. и 360 млн., но догодина ще струва 2 млрд, 600, а о-догодина 3 млрд и 400 млн. Трябва да видим дали не се появява едно голямо противоречие между поколенията –толкова много средства да се дават за пенсии.”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 година
Юнаци! 2000 минимална пенсия или никакви избори
14
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, повече пари за младите хора, най-много на тези от 20 до 50 години разцвета, те трябва да имат, те са колелото на икономиката и държавата. Ясно, че живота малко по малко си отива, защо да се наливат на много стари хора, те са живели своя живот. Да има и за тях, но най-много за младите.
13
3
 
11
 
! Отговори
Пенсии преди 1 година
Аз от цялата работа установих едно- последните две години се прави всичко възможно макс пенсия да стане възможно най висока. Нашите хор вече са пенсионери те в д алапат оше пари. Нищо че са вземали огромни заплати цял живот и са нали пиши по 15 имота и вЕмат наеми. Другите да се оправят както могат
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От ПП и БКП допълнително повишение на пенсиите? Г-да експерти, вие летите в облаците! През декември м.г. мин.Гьоков и екипът на НОИ демонстрираха сеч над половината пенсионери заради 6-те забравени от експремиера Б.Борисов години стаж, а вие сега говорите небивалици! Заглавичкватечнапразно старите хора!
11
2
 
20
 
! Отговори
Бай Пеню преди 1 година
Абе къде ги намират такива акани експерти бе? Повишаваш заплата-повишаваш инфлация, повишаваш пенсия-расте инфлация! Ми викнете като другаря Попов-За Бога братя не купувайте!
10
2
 
42
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Защо никога не интервюират експерти, които са достигнали пенсионна възраст. Все някакви, за които пенсията е нещо след поне 10 години. И така все им се вижда много. Правилна е българската поговорка, че сития на гладния не вярва.
9
1
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
АК ТИЯ ВСИЧКИ ТАМ В НС И МИНИСТЕРСТВА ЗАПОЧНАТ ДА СИ ВНАСЯТ ЛИЧНИТЕ ОСИГУРОВКИ А НЕ ДЪРЖАВАТА ВА ИМ ГИ ВНАСЯ ЩЕ ИМА ПАРИ БОЛ ЗА ПЕНСИИ. ДЕФАКТО В МОМЕНТА РАБОТЕЩИТЕ ВНАСЯТ ОСИГУРОВКИТЕ НА ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ ЧРЕЗ ДАНЪЦИТЕ СИ. АМА НИКОЙ ОТ НС НЕ ГО ПОВДИГА НА ВЪПРОС ЩОТО И ТОЙ ВЗЕМА ДОСТА ГОРЯМА ЗАПЛАТА. А СЕГА ОТ ЮЛИ ЩЕ ИМА ЛИ АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ДЕПУТАТСКИТЕ ЗАПЛАТИ. НАЛИ НА ТРИМЕСЕЧИЕ СИ ГИ УВЕЛИЧАВАТ.
8
3
 
34
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Тези пари, ако не се дават за пенсии ще изчезват по други направления т. е. ще потънат някъде както до сега.
7
0
 
13
 
! Отговори
Мераклия преди 1 година
Възможно е..да си легна с Памела Андерсен ?!
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето такива умници е хубаво да си получат заслуженото.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко години плащаш,колко време получаваш ? Браво на Адемов иска да е на калпак.Грижи се за електората
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2 милиона пенсионери - 2 милиона гласа за този , който се изхвърли с най-голямото увеличение ... Нека наддаването да започне сега !
3
2
 
31
 
! Отговори
аноним преди 1 година
Нали всичко досега е постигнато с труда на пенсионерите.Да не говорим,че още не сте оправили старите пенсии/за родените 30-те години,да мърдаме още/.НЕ МОЖЕ 40Г.СТАЖ 2 КАТЕГОРИЯ ДА ПОЛУЧАВА МИНИМАЛНАТА= НА ТАКЪВ ЛЮЛЯЛ СИ КРАКАТА ПРЕЗ ЖИВОТА СИ.
2
1
 
36
 
! Отговори
Алоууу преди 1 година
Другарката..ти чуваш ли се кви ги дрънкаш"толкова много средства да се дават за пенсии"...ми плащаме осигуровки. Тез пари за кво ви трябват ако не за пенсии. Много мирише бре.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възможно е и да няма такова.