Разчистват стола на проф. Поромански за някой удобен човек

Светлана Йорданова: Смяната на министри е много честа
Обновена: 28 юни 2022 21:48 | 28 юни 2022 21:48, Росен Стойчев
0
Разчистват стола на проф. Поромански за някой удобен човек

Отстраняването на директора на "Пирогов" проф. Поромански предизвика протест на служители в лечебното заведение.

"Това е една порочна практика, която се е наложила преди много години. Реформа може да приключи със смяната на ръководството, но трябва секторно оздравяване в Министерството на здравеопазването. Запознах се с исканията на лекарите в "Пирогов". Те искат обяснение.

Още по темата
Ако има факти, да бъдат изнесени в медиите. Иначе остават с горчивина, че разчистват стола за някой по-удобен човек", коментира бившият зам.-министър на здравеопазването Светлана Йорданова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че в здравното министерство смяната на министри е много честа, а всеки един от тях може да уволнява и назначава директори на болници.

"Дори и да бъде гласувано доверие на нов човек, следващият министър може да отмени решението. Дано има стойностен конкурс с визия за развитие, защото "Пирогов" е национална сигурност, той е сърцето на София. Шефовете на болници са най-потърпевши. Особено когато са притиснати от високите сметки и от неразбирането на правителството. Остава въпросът защо все още не са преминали на друг режим на заплащане на тока, а го плащат като промишлен. Директори на болници задържат плащания към всички външни контрагенти, за да могат да плащат сметките за ток. Излиза, че българският бизнес плаща за тези сметки, в по-голямата им част", заяви Йорданова.

"В Полша по здравна каса лечението по модел "Минесота" се заплаща повече от 30 г. Това показва, че е достатъчно ефективно. В САЩ на човек, който е употребил алкохол или наркотични вещества и е извършил леко правонарушение, му се поставя условие  - дали иска да влезе в затвора за няколко месеца или да започне лечение", даде пример гостът.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари