Десислава Атанасова: Пълен хаос, не стана ясно кой взема решенията

Христо Иванов уточни, че изгонените дипломати не са 70
29 юни 2022 22:15, Красимир Ангелов
7
Десислава Атанасова: Пълен хаос, не стана ясно кой взема решенията
Снимка: БГНЕС

"Това изслушване за пореден път доказа в какъв хаос е държавността. Изобщо не стана ясно кой взема решенията в Министерския съвет, в Съвета по сигурността", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след края на закритото заседание на Народното събрание, на което премиерът в оставка Кирил Петков беше изслушан относно експулсирането на 70 руски дипломати и служители от България.

"Кирил Петков се опитва да се скрие зад служители на Външно министерство, зад някакви доклади. В никакъв случай на пленарната зала, и това беше изразено от всички парламентарни групи, не стана ясно как се вземат решенията", коментира Атанасова.

Още по темата
"Ние оставаме с убеждението, че те се вземат в нарушение на закона, защото има конкретни текстове в Съвета по сигурността кой е председател, кой следва да предложи доклад и с какво мнозинство се взема решението по този доклад. Нещо по-важно – това беше демонстрация на един умален модел как е функционирала държавата през последните шест месеца", заяви още председателят на ПГ ГЕРБ-СДС, цитирана от БТА.

"Органът, който може да вземе решение по отношение на вътрешната и външната политика е Министерският съвет, министър-председател е Кирил Петков. Да, има Съвет по сигурността, който взема решения и чийто председател отново е Кирил Петков. Това е абсолютен абсурд", добави тя.

"Нас не ни изненадва, но този рецидив трябва да приключи и на това управление да се сложи край", посочи Атанасова.

На въпрос на БТА дали допуска Кирил Петков да е бил подведен, Атанасова отговори: "Ние не сме виждали никакви документи, за да допускаме каквото и да е. Те вероятно, ако бъдат изисквани от Народното събрание, ще се намерят в секретното деловодство и тогава можем да разсъждаваме".

От своя страна лидерът на ДБ Христо Иванов посочи, че не става дума за 70 руски дипломати.  Иванов се опита да внесе малко яснота колко в действителност от изгонените руснаци.

"Става дума за две групи лица и за две основания. Едната група се състои от дипломати по Виенската конвенция, другата са персонал. Този персонал също е дипломатически, но не е със статут на дипломати, въпреки че се ползва с определени привилегии и ограничения", каза лидерът на ДБ.

Едното основание за изгонване е свързано с неприсъща дейност, а другото е свързано с пропорционалност, тъй като има голяма диспропорция между нашето представителство в Русия и тяхното у нас, обясни Иванов.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари