Смилов: Радев явно цели промени в управлението на държавата

Експертът разглежда няколко варианта
Обновена: 1 юли 2022 11:54 | 1 юли 2022 11:50, Росен Стойчев
3
Смилов: Радев явно цели промени в управлението на държавата
Снимка: БГНЕС

Изгонването на дипломатите е решение на суверенна държава, което се базира на информация от нейните служби. Този казус обаче прави доста трудно сформиране на правителство.

Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Даниел Смилов.

Според Смилов президентът демонстрира "странно поведение", защото "Конституцията дава доста сериозна свобода на президента да определя темпото за съставяне на ново правителство", а основната му задача е да направи всичко възможно да бъдат преодолени правителствена и парламентарна криза.

"Неговата задача не е да се стигне възможно най-бързо до избори, а по-скоро да се изчерпят съществуващите възможности. Затова му е дадена тази свобода и гъвкавост на действие в рамките на конституционната процедура.

Още по темата
Той избира да я забърза максимално и да не даде глътка въздух на парламента в оставащото му време.

Две могат да бъдат причините. Едната е да се сформира максимално бързо служебно правителство и това е по-вероятната причина. Явно цели промени в политиката на държавата.


"Друга вероятност е да има някаква договорка за съставяне на правителство с трети мандат, така че да се бърза да се стигне до него. По-скоро е теоретична тази възможност. Може някои от играчите като ИТН да са били подведени от други, че такава възможност би се реализирала."
Коментира и позицията на БСП през последните дни.

"БСП застанаха доста остро срещу това решение. Очаквано е с оглед на идеологическата им позиция. Учудващо е с оглед на това, че все пак те като отговорна партия трябва да са загрижени на първо място за суверенните интереси на България", добави Смилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Смилов и ти голяма ВРАЧКА излезе !!! Такива като теб врачки е пълно в България !!! - НЯМА КОЙ ДА РАБОТИ , ДА ПРОИЗВЕЖДА ПРОДУКТ !!! ПЛАТЕНИ ЛАЛАДЖИИ КАТО ТЕБ ПОД ПЪТ И НАД ПЪТ..........