В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос

Катимерини: Нашата съседка тъне в безкрайна политическа криза
148
В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос
Снимка: БГНЕС

Нашата съседка България тъне в безкрайна политическа криза, от която изходът съвсем не е ясен. Преди броени дни прозападното коалиционно правителство на Кирил Петков се срина, отнасяйки със себе си визията му за реформи и разправа с корупцията, а той публично заяви, че е бил свален от мафията и руснаците, които използват достъпа си до властта.

Изглежда, че страната отива към избори за четвърти път в рамките на една година, най-вероятно през есента, когато те може да съвпаднат с нашите собствени национални избори. Независимо дали ще съвпаднат или не, изборите в България и Гърция ще имат една обща черта: ще се проведат по системата на пропорционалното представителство.

Опитът на България трябва да ни плаши. Североизточната ни съседка върви без лидер в момент, когато в региона се вихрят политически бури, изискващи силни ръце начело. Системата на пропорционално представителство в България разпределя местата в парламента по такъв начин, че не може да се формира стабилно парламентарно мнозинство и може да се създаде само сглобена управляваща коалиция, обикновено чрез взаимни отстъпки.

Под натиска да се състави правителство, за да може най-бедната държава - членка на Европейския съюз да получава европейски средства, за да не гладува, и след безмилостни пазарлъци четири партии първоначално намериха общ език и се съгласиха да съставят коалиция. Но с появата на първите тъмни облаци на хоризонта администрацията потъна. Всеки от партньорите имаше свой собствен дневен ред и зависимости от икономически и геополитически центрове, които, когато почувстваха, че интересите им са застрашени, свалиха правителството.

В този случай това беше телевизионният водещ и популярен певец Слави Трифонов, който напусна коалицията под предлог за някакъв "национален проблем" на управляващата коалиция. Можеше да бъде и някой друг, по някаква друга причина.

Въпросът е, че България плаща цената на пропорционалната система, която улеснява политическата фрагментация и не позволява, при липса на консенсусна политическа култура, формирането на силни правителства. Междувременно се обсъжда предложение за преминаване към система на засилено пропорционално представителство с бонус места за партията, спечелила най-много гласове, подобно на предишната гръцка система.

В Гърция ще се отправим към урните с пропорционално представителство, като се молим да не се окажем в хаос, подобен на този в България. Освен това опитът от прилагането на пропорционалната избирателна система в нашите избори за местна власт, където избраните съвети не могат да вземат никакви решения, трябва да ни отвори очите.

Коментар на Ставрос Цимас за "Катимерини"/БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
29
 
7
 
! Отговори
. преди 1 година
Дано не стане Гръция като нас. А ние ще се оправим чак когато станем отново част от Велика Турция.
15
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 13 Станахте за смях на всички, когато на подарената ви демокрация и къпейки се в западни средства и възможности, си избрахте руски чорап за президент и той поведе преврата на ДС и КГБ в България и превземането на държавата от тях, с намерение да ви върне към руската мизерия, а вие се правите, че дъжд вали.
14
8
 
38
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Киро предаде и съсипа България
13
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Мицотакис може ли да вземе правителствения си самолет и да заведе любовницата си на вечеря някъде...
12
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами няма как да приличат, вие сте византийски изччадия. Ние Киро ще го и гоним, ама вие няма да се промените.
11
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Станахме за смях на всички. Даже и гърците не могат да стигнат инфлацията на Киретата, за гафовете да не говорим
10
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При тях, всичко е ток и жица. Само си продават островите и историческите паметници. Навсякъде, където са дошли хамериканците е купон.
9
10
 
13
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
А сега , където видите Тошко му играйте една лопата !
8
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е, ходиш на среща на НАТО, пък... ти се лети с мигове.
7
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 5 ... А КОЙ доведе "канадеца" (който впрочем си е направил парите с имотни далавери в и около София, и живее постоянно в София от ... 2007ма)?
6
10
 
14
 
! Отговори
Еврозона преди 1 година
Да, ама пък Гърция е фалирала.
5
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
.. да си назначат канадец за министър председател да видят и те чудеса.
4
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гърци като народ спира да съществува 5 век когато страната е превзета от варвари, най-вече чернокожи от северна африка. днешните 'гърци' са потомците им
3
3
 
23
 
! Отговори
пепи преди 1 година
Има работа за гръцки общи работници по строежите . Да не се оплакват .
2
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората се учат от чуждите грешки само *** не се учи от собствените си.
1
26
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато имаш един руски юмрук, така се получава. Гърците такива проблеми нямат, тъй че за тях опасност също няма.