Василев връща неизпълнен мандат, ако не събере твърда подкрепа в НС

Целта била не само подкрепа към кабинет, а и приемането на важни закони
Обновена: 4 юли 2022 07:01 | 4 юли 2022 07:00, Камелия Цветанова
100
Василев връща неизпълнен мандат, ако не събере твърда подкрепа в НС
Снимка: БГНЕС

Ако до петък Асен Василев не намери твърда подкрепа от 121 депутати, може и да не внесе за гласуване в Народното събрание състава на правителство, а да върне неизпълнен мандата на президента Румен Радев. Това допускат запознати с настроенията на номинирания от “Продължаваме промяната” кандидат за премиер, пише „24 часа“.

Още по темата

През уикенда “Промяната” се разбра с БСП, “Демократична България” и независимите депутати за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент. Дори и заедно обаче общият брой на депутатите в подкрепа на кабинет “Василев” става 116. Петима не достигат до необходимите 121 гласа за прокарване на всяко решение в НС.
Именно тази цифра е целта на Асен Василев и “Промяната”, защото не се търси подкрепа само за прокарването на новото правителство, а и за 7-8 важни закона. Затова не се разглеждал вариантът за падащ кворум.

Реално правителството минава при подкрепа на 50%+1 от всички присъстващи в пленарната зала депутати. И то може да бъде избрано лесно, тъй като се заговори, че чуждо посолство е направило сондажи сред опозицията да помогнат с отсъствие на техни депутати от залата, за да мине кабинетът на Асен Василев. За него обаче бил важен не изборът, а гласуването на законите след това. Затова номинираният за премиер продължавал разговорите с депутати от всички групи. Това декларира самият той след консултациите с БСП и ДБ. Категоричен е само, че няма да разговаря със Слави Трифонов и Тошко Йорданов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВАСИЛЕВ ДА ВРЪЩА МАНДАТА И ДА СИ ХОДИ
59
9
 
7
 
! Отговори
Кокошко преди 1 година
Тошко е дигиталин образ на множествения склеротик.
58
8
 
7
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
Дай властта на сЛАВИ ,та да се задави,щом я сподели с Доган и Бацан..
57
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
WNIMANIE! ANTISEMITSKI KOMENTAR! LEVI SE W ZATWORA!
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
май няма дгстотъчно членове на ПДРГ
55
1
 
23
 
! Отговори
След преди 1 година
избори ПП остават само с ДАЙ-БГ. и БКП,които може да не влязат в парламента,ще има пълна изолация на тая пасмина от ***..де..ра...си,наркомани,любовници от всякакъв пол,дори и Бойко по малко лъже от тях.
54
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото кажат Кирчо и Кокорчо, колкото и тъпо да звучи е най вярно.
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пра-прадядото на Кокорчо е открил Канада и Карибите, той е бил благородник от древния македонски благороднически род на Палеологите. Затова Кокорчо има божественото право на царете и Чалгарите да ви управлява Авторитарно, също така и твърда подкрепа на суверените от Факултето и Харлем.
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен67===КирчоКокорчовщината по ли ти харесва от управлението на Борисов?
51
0
 
3
 
! Отговори
лицемери-двуличници преди 1 година
До АнонименА демократ, върви с победителите и забравя да спомене че родителите са му направили бляскава кариера като звеноводи и дружинни, на къра и в канцеларията, комсомолски и профсъюзни ръководители под радиоточката...
50
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
при съставяне на ново правитлество, лена общата ли ще ръководи държавата или приятлката на премиера спецов
49
3
 
19
 
! Отговори
Начо Културния преди 1 година
Твърда е само подрепата от Спецов, и то ако предния ден Асенка му е купила тилифон, или му е обещала почивка на Сейшелите.
48
3
 
20
 
! Отговори
Малкото Слънце преди 1 година
Нямате никакъв шанс. Отиваме на избори:)
47
5
 
12
 
! Отговори
до 53 преди 1 година
Само да поясня, че не е моят ГЕРБ и аз много се ядосвам на Борисов, че е върти гъзеец. Сега подкрепя Киро за руските дипломати, ама процедурата е противозаконно. Подкрепя, подкрепя... а нали уж е опозиция? В България няма опозиция, хора. Ако имаше опозиция, нямаше да сме на това дередже. Това в друга държава нямаше да се допусне. Опозицията да им обещава 50 депутата да прокарат закон. Това е пълен абсурд и Борисов ще си плати за въртизъцеааа.
46
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунист кръв повръща, власт не връща. Запомнете го това! Няма да стане без бой.
45
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 49На мен също не ми се спори, обаче твоя ГЕРБ открито си каза навремето, че крали само от еврофондовете, не от нас :))) Явно не осъзнават, че като гепят от помоща на ЕС за България, всъщност ощетяват всички български граждани :))
44
1
 
18
 
! Отговори
перко преди 1 година
Да се смееш ли, да плачеш ли? Не бил важен избора, а гласуването на закони. Седем месеца се занимаваха с изчегъртване и уреждане на наши хора, един бюджет не можаха да направят, а когато паднаха от власт се сетиха за закони! Целта е да имате врем да замете следите на некъдърното си управление и гафовее които сътворихте. Айде хващайте парапета! България не е имала такова некадърно правителсво !
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам колко милиарда е изтеглил Боко за 12 години, но общо дълга ни в края на миналата година беше 30 милиарда. , а тези само за година искат да изтеглят 10
42
1
 
10
 
! Отговори
до 47 преди 1 година
Добре, бе човек. Аз нямам намерение да споря. Само искам да попитам - след като уж ГЕРБ са крали по 8 милиарда на година - защо сега ги няма тези 8 милиарда? Нали ако са ги крали, сега трябва да са налице? Къде са парите? Всеки може да каже онзи крал, този краде, онази откраднала. Нали? Ама едно доказателство да се даде поне. Само едно единствено. Щото така става като една жена каза на пазара. Точно като на Рашков лакардиите, където чул един докато тича крос да говори по телефона. Хахахахахахаа
41
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма по 25 стотинки отстъпка, защото сигурно Лена ги е прибрала в гардероба. Да ви припомням ли , че преди 3 месеца отпуснаха милиард за купуване на зърно, е все още не са купили и един кг , ама и за парите никой не знае къде са. 9 милиарда , за 9 дни изчезнаха. Шампиони. Истинска промяна с Гечев и Корнелия