Кирчев: Няма как да има референдум за еврото

Според него се води кампания
5 юли 2022 12:53, Росен Стойчев
57
Кирчев: Няма как да има референдум за еврото
Снимка: БГНЕС

"Референдум за приемането на еврото е невъзможен. България се задължава със самия договор за ЕС – това е задължение, императивно произтичащо от членството ни и всеки един референдум би означавал съвсем експлицитно преди това да гласуваме за излизане от Европейския съюз.

Още по темата
Който обаче въпрос все още проруските пропагандатори не са готови да зададат на публиката", коментира пред БНР икономистът Атанас Кирчев.

"Не става дума за рационални аргументи, акцентът е върху страховете на българина. Тази тревожност у българите е създавана систематично през последните 10 години, най-вече от проруската пропаганда. Основните пропагандни тези на проруската пропаганда се ползват като заготовки от местни играчи за местни цели", заяви Кирчев.

В момента над 58-60% от българите вече са против въвеждане на еврото, което означава, че тази кампания е успешна, отбеляза Кирчев.

"Това не е случайна кампания. Тя се организира по буквара. Пропагандата активира емоция, която или напълно изключва или компрометира рационалното мислене. В случая тази пропагандна кампания срещу приемането на еврото активира емоцията страх, страх от повишаване на цени, от инфлация, от загуба на национален суверенитет, в случая и на паричен суверенитет. Хората да желаят да не се променя статуквото, да останем с българския лев, който е израз на нашия национален суверенитет", добави Кирчев.

Според Кирчев организираната неотдавна кръгла маса в парламента за ползите и рисковете от въвеждане на еврото е "събитие по пропаганден учебник" и вълна на колебание е била "разпръсната в обществото" и тя вече ни залива. По думите му пропагандата е "стелт" технология, която е невидима и действа подсъзнателно.

Интегрираме се към мощна световна икономика, каквато е европейската. Не могат да се очакват нито инфлация, нито повишаване на цените, категоричен е икономистът.

"Няма да е инфлационен шок, а еднократно, съвсем слабо поскъпване и това е опитът на всички страни, които минаха преди нас по пътя към еврото", добави Кирчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
26
 
! Отговори
Ивак преди 1 година
Всеки от тези балъци говори, че България се е задължила, но пропускат два факта - В договора няма срок за въвеждане на еврото и второ Великобритания докато беше член не замени паунда с еврото. Така, че народе борба докрай противи тия сатанисти
29
10
 
6
 
! Отговори
Нова преди 1 година
За да кажеш "да" или "не" на Референдум трябва да си прочел доста за да имаш обоснована теза за избора си, защото това е важен икономически избор.Питам се колко голяма част от българите ще вземат решението просто така, на шега? И тези хора ще са мнозинството, и тези хораще определят посоката без изобщо да иматпредстава какво са направили с избора си, а останалите ще трябва да го приемат и да се борят с вятърни мелници!
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между другото до 5 години няма да има нито евро, нито лгбт съюз. Лелките чиновнички ще са на трудовата борса.
27
2
 
25
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
Глупо сти на търкалета. За жалост има хора, които им вярват на тия некадърници и изм.кяри. Великобритания беше в ЕС, що не приеха еврото, а? За едни може за други не. Ако някакви т.панари от запада ни командват, значи не сме суверенна държава и трябва да си преосмислим членството в този кло.зет.
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчев тропна с краче и забрани референдумите. Пореден демократ атлантик!
25
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС договора е за приемане на евро но е и за ликвидиране на лева. Ако еврото фалира, бг ще е глупаво да ликвидира лева.Референдум трябва и за ЕС и за НАТО и то всяка година за да се прецени от народа къде потъват парите и какво правят ЕС и НАТО служителите добро или лошо за България. Ако е лошо следва замразяване или излизане.
24
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало Кирчев- експертчето тая мощна световна икономика скоро ще и пеят заупокойно. И не лъжете народа няма задължение за приемане на еврото. Що Дания не го приема толкова години вече? А и много други. Това си е финансово заробване.
23
3
 
24
 
! Отговори
до 20 преди 1 година
Великобритание, не 45, 47 години беше в ЕС, но иначе си прав, дори за над 40 години, Не Прие Еврото! обаче, Англичаните, 5та икономика в Света, са ***, Българските Икономисти и Политици са Умните - за това България води всяка класация по бедност!! а Тр0ловете викат като им цитираш фактите, че си бил Руски Шпионин?!
22
5
 
6
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 1 година
По принцип съм за еврото, но с тов правителство приемането на този етап е пагубно! Няма да инфлационен шок, а съвсем слабо като за първи път! Къде сме тръгнали с 350 евра минимална заплата?
21
2
 
15
 
! Отговори
123 преди 1 година
Тоя Кирчев вони !!
20
3
 
24
 
! Отговори
а Чехия преди 1 година
кога, а Дания кога, а Швеция - кога, защото тези Страни от Години по-дълго от нас в ЕС, не приемат Евро-то, а за Великобритания, да не говориме, 45 години в ЕС, не прие Евро-то и си ползваше паунда, преди да Напусне ЕС за да се спаси...
19
3
 
17
 
! Отговори
Това е преди 1 година
До Бай Дрън Много точно! Реферндум трябва да има, а тези ко *** ле та да си ходят!
18
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До sol: Отрицателната черта, е че някой друг ще определя колко парична маса да има в държавата. Т.е. вечна мизерия (малко парична маса). Дадохме водите си, златото си, сега и парите си, защо да не плащаме и наем за въздуха, който дишаме, понеже и той е част от Европа. Аман от продажници. А после като ЕС се разпадне, какво правим, а?
17
3
 
20
 
! Отговори
Референдум за ЕС преди 1 година
Световна Новина от Днес - Еврото на 20 годишен минимум спрямо Долара, в Свободно Падане! всъщност, Евро скоро просто може и да няма!!
16
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много лъже патриоти пускат захранката, че въвеждането на еврото ще безболезнено. Тия които са по върховете на властта първи ще изреват, че 10 000 лева е малка заплата и ще поискат одма 10 000 евро. От къде ще дойдат тези пари - от излъгания и ограбен останал по българските земи народец!Защо Полша, Чехия, Унгария, Румъния и др. страни от ЕС не желаят еврото - защото имат политици, а не продажници!НЕ НА ЕВРОТО У НАС!
15
3
 
21
 
! Отговори
Вън преди 1 година
мутри с костюми! Не се ли накрадохте!
14
14
 
6
 
! Отговори
arsenalfc преди 1 година
КАКЪВ РЕФЕРЕНДУМ КАКВИ 5 ЛВ.?! БЪЛГАРИТЕ СА СТРАХЛИВ НАРОД И КАКВО ИМ КАЖАТ ТОВА ПРАВЯТ! ВИНАГИ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО!
13
3
 
23
 
! Отговори
Ковид 22 преди 1 година
Ми тогава искам референдум за членството в ЕС! Ще плаши тоя това какво значило... попитайте народа какво мисли! Затова сте там, нали ни представлявате? UK как го направиха? Ако мнозинството каже "Оставаме", OK!
12
3
 
27
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Айде, пак фейк. Нямало как да има референдум. Има и още как. Ние сме приели да вземем еврото (предполагам и Великобритания), но никой не ни дава срок да го правим. Тоест, може да си направим референдум с въпроса, да отложим ли за след 10. години еврото и готово ;) Стига сте ни лъгали по тия зомбивизори. Няма невъзможни неща, освен едно-да станеш от гроба си.
11
2
 
18
 
! Отговори
що не преди 1 година
добре де , англичаните бяха в ЕС и не си смениха валутата , значи можем и ние .